szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 sty 2009, o 22:39 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 59
Lokalizacja: z nienacka
Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji

1.f(x)= \frac{3x}{1-x^{2}}

2.f(x)= \sqrt{x^{2}+3x-18}

Proszę o rozwiązanie zadań lub w miarę dokładne ich wyjaśnienie.
Pozdrawiam!

_________________
DYSKALKULIA - strukturalne zaburzenie zdolności matematycznych (niski poziom rozumowania operacyjnego, kłopoty z pojęciami abstrakcyjnymi, np. pojęciem liczby, wielkości, proporcji) przy ogólnym dobrym rozwoju intelektualnym.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 sty 2009, o 22:50 
Użytkownik

Posty: 63
Lokalizacja: TeeM
Pomógł: 15
Pomoc poza forum: Odpłatnie
1.
D_{f}\\1-x^{2} \neq 0\\x \neq 1\  \wedge x \neq -1\\

miejsca zerowe
0= \frac{3x}{1-x^{2}}\\ x=0

2.
D_{f}\\x^{2}+3x-18 \ge 0\\(x+6)(x-3) \ge 0\\ x \in (- \infty ,-6> \cup <3,+ \infty )

miejsca zerowe
0= \sqrt{x^{2}+3x-18}\\x=-6\  \vee \ x=3


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 sty 2009, o 23:18 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 59
Lokalizacja: z nienacka
Wielkie dzięki za pomoc! Pozdrawiam.

_________________
DYSKALKULIA - strukturalne zaburzenie zdolności matematycznych (niski poziom rozumowania operacyjnego, kłopoty z pojęciami abstrakcyjnymi, np. pojęciem liczby, wielkości, proporcji) przy ogólnym dobrym rozwoju intelektualnym.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 1 lut 2009, o 17:29 
Użytkownik

Posty: 4
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
mam problem z zadaniem..
chodzi o miejsce zerowe funkcji.
o rozwiazanie i wyznaczenie dziedziny.
zadanie jest nastepujace..
problem nastapil poniewaz wystapila wartosc bezwzgledna;/

http://www.voila.pl/256/15fqn/index.php?get=1&f=1


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji - zadanie 4  Funkcje liniowe  gosiad1  1
 Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji - zadanie 5  Funkcje liniowe  Cypcher  2
 Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji - zadanie 2  Inne funkcje + ogólne własności  gusia111  2
 Wyznacz dziedzine i miejsce zerowe funkcji  Funkcje wielomianowe  nemek  3
 Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji - zadanie 3  Funkcje wielomianowe  nestof  2
 (2 zadania) Układ równań. Wyznacz wartość parametru  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Miejsce zerowe funkcji  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Wartości funkcji liniowej.  Funkcje liniowe  g4l4  2
 Wyznacz liczbę n - pierwiastek sumy  Funkcje liniowe  Taschon  7
 Wyznaczanie współczyników a i b funkcji y=ax+b.  Funkcje liniowe  TadeS  1
 Znaleźć współczynniki a i b funkcji liniowej y=ax+b  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Znaleźć wzór funkcji liniowej  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 Sporządzanie wykresu funkcji.  Funkcje liniowe  Gość  2
 wyznacz równanie prostej k  Funkcje liniowe  Impreshia  1
 wyznacz taką liczbę a..  Funkcje liniowe  Impreshia  1
 podaj wzor funkcji liniowej/o jaki wektor  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Wyznaczenie dziedziny funkcji - zadanie 2  Funkcje liniowe  domik50  3
 3 zadania z funkcji  Funkcje liniowe  Komarenkovic  2
 wyznacz zbior, znajdz a oraz 1 zadanko  Funkcje liniowe  dest  5
 wyznacz zbior  Funkcje liniowe  dest  15
 wykres funkcji - zadanie 2  Funkcje liniowe  basia  1
 Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?  Funkcje liniowe  kris248  3
 Wykresy funkcji z wartością bezwzględna  Funkcje liniowe  ms-trex  2
 Wyznacz granice na krańcach dziedziny i określ asymptoty f  Funkcje liniowe  zorobabel  3
 Określenie monotoniczności funkcji liniowej  Funkcje liniowe  LAB  4
 Punkt przecięcia się trzech funkcji liniowych  Funkcje liniowe  Fristajler_2005  2
 wyznaczenie wzoru funkcji  Funkcje liniowe  Hamer  10
 Wyznaczanie funkcji liniowych korzystając tylko ze zbiorĂĹ  Funkcje liniowe  Fristajler_2005  3
 Dziedzina funkcji - zadanie 4  Funkcje liniowe  Marius  12
 Przekształcenia graficzne funkcji. f(x)+g(x)=h(x)  Funkcje liniowe  gawlik  7

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software