szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 lut 2009, o 11:50 
Użytkownik

Posty: 104
Lokalizacja: Z przed komputera
Pomógł: 2
Cytuj:
W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę 30 stopni, zaś jego obwód jest równy 10 cm. Oblicz pole tego trójkąta.


Proszę o pomoc.

Dzieki i pozdro.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 8 lut 2009, o 12:12 
Użytkownik

Posty: 28
Lokalizacja: Lublin
Wiek: 24
Pomogła: 4
Pomoc poza forum: Tak
wystarczy rozwiązac układ równań:
\begin{cases} a+2b=10 \\  \frac{ \frac{a}{2} }{b} = cos30 \end{cases} , gdzie a - podstawa trójkąta, b- długosc ramienia.

Później otrzymaną wartośc b postawic do wzoru na pole trójkąta równobocznego.
P= \frac{ b^{2} \sqrt{3}  }{4}


Góra
 Zobacz profil   agniesia76a
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 lut 2009, o 12:28 
Użytkownik

Posty: 104
Lokalizacja: Z przed komputera
Pomógł: 2
Matematyca, ale ja jeszcze nie miałem funkcji trygonometrycznych w szkole.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 8 lut 2009, o 12:55 
Użytkownik

Posty: 28
Lokalizacja: Lublin
Wiek: 24
Pomogła: 4
Pomoc poza forum: Tak
A Pitagorasa?
Bo ten trójkąt można też podzieli na dwa mniejsze o kątach 30, 60 i 90 stopni. Wtedy przy tamtych oznaczeniach w takim małym trójkącie powstanie zależnośc \frac{1}{2}a = \frac{b \sqrt{3} }{2}.
Wtedy a= b \sqrt{3}.
Podstawiasz do równania a+2b=10.
I z wzoru na pole trójkąta równobocznego wyliczasz pole.


Góra
 Zobacz profil   agniesia76a
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 8 lut 2009, o 12:59 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1673
Lokalizacja: Poznań\Bst.
Wiek: 21
Pomogła: 578
Cytuj:
I z wzoru na pole trójkąta równobocznego wyliczasz pole.


Dlaczego równobocznego? ;)

Raczej trzeba obliczyć wysokość i podstawić pod wzór P=\frac{1}{2}ah

_________________
"bo w oczach tkwi siła duszy... "


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 8 lut 2009, o 13:17 
Użytkownik

Posty: 28
Lokalizacja: Lublin
Wiek: 24
Pomogła: 4
Pomoc poza forum: Tak
Wydaję mi się, że wyjdzie na to samo, bo w tym dużym trójkącie wysokośc będzie równa \frac{1}{2}b. Przez podstawienie otrzymamy P=  \frac{1}{2}a * \frac{1}{2}b. A ponieważ a= \sqrt{3}b więc wychodzi to samo :)


Góra
 Zobacz profil   agniesia76a
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 8 lut 2009, o 13:20 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1673
Lokalizacja: Poznań\Bst.
Wiek: 21
Pomogła: 578
Faktycznie w tym przypadku będzie to samo :D Tylko żeby Danlew nie pomyślał, że to tak zawsze wychodzi :P

_________________
"bo w oczach tkwi siła duszy... "


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Trójkąt równoramienny - zadanie 11  Geometria trójkąta  -=qrak=-  4
 Trójkąt równoramienny - zadanie 78  Geometria trójkąta  kiniaczek  2
 Trojkat rownoramienny - zadanie 94  Geometria trójkąta  Matematyk1000  1
 trójkąt równoramienny - zadanie 41  Geometria trójkąta  bulka2311  1
 trójkąt równoramienny - zadanie 73  Geometria trójkąta  ks_91  4
 Trójkąt równoramienny - zadanie 60  Geometria trójkąta  Mastaa  1
 trójkąt równoramienny - zadanie 15  Geometria trójkąta  jadzia!!!  1
 Trójkąt równoramienny - zadanie 12  Geometria trójkąta  chris139  1
 Trójkąt równoramienny - zadanie 43  Geometria trójkąta  nagiewont  1
 trójkąt równoramienny - zadanie 98  Geometria trójkąta  kamiolka28  6
 trójkąt równoramienny - zadanie 40  Geometria trójkąta  panczitka17  5
 Trójkąt równoramienny - zadanie 82  Geometria trójkąta  wojtek993  0
 trójkąt równoramienny - zadanie 101  Geometria trójkąta  DarkStunt  1
 trójkąt równoramienny  Geometria trójkąta  Uzo  4
 trójkąt równoramienny - zadanie 31  Geometria trójkąta  kometka  1
 Trójkąt równoramienny - zadanie 110  Geometria trójkąta  kwiatek26  3
 Trójkąt równoramienny - zadanie 47  Geometria trójkąta  Trampek  3
 trójkąt równoramienny - zadanie 65  Geometria trójkąta  mila0510  6
 trojkat rownoramienny - zadanie 12  Geometria trójkąta  darkMagic  1
 trójkąt równoramienny - zadanie 81  Geometria trójkąta  henio1  2
 trojkat rownoramienny - zadanie 6  Geometria trójkąta  alexsus  1
 Trójkąt równoramienny - zadanie 106  Geometria trójkąta  FrozenNuke  4
 Trójkąt równoramienny - zadanie 37  Geometria trójkąta  kamilall234  1
 trójkąt równoramienny - zadanie 108  Geometria trójkąta  Gwynbleiddss  4
 Trójkąt równoramienny - zadanie 88  Geometria trójkąta  gawronka1995  2
 trójkąt równoramienny - zadanie 5  Geometria trójkąta  Marie  1
 trójkąt równoramienny - zadanie 90  Geometria trójkąta  mariuszK3  6
 trójkąt równoramienny - zadanie 52  Geometria trójkąta  SweetKate7  1
 Trójkąt równoramienny - zadanie 25  Geometria trójkąta  NagashTheBlack  0
 trójkąt równoramienny - zadanie 50  Geometria trójkąta  madzialenkka  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software