szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2009, o 19:01 
Użytkownik

Posty: 79
Lokalizacja: żory
Prosze o pomoc w dwoch zadaniach

1. Okresl dziedzine wyrazenia \frac{x^2-4x+4}{x^2-4} i sprowadz je do naprostszej postaci. Nastepnie naszkicuj wykres funkcji f(x) i podaj zbiory, w ktorych funkcja f jest monotoniczna

2.Wyrazenie \frac{(x^3-x^2-x+1)(x-2)}{(x^2-3x+2)(x^2+3x+2)} sprowadz do najprostszej postaci , a nastepnie oblicz jego wartosc liczbowa tego wyrazenia dla
x= \sqrt{3}-1


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2009, o 19:26 
Użytkownik

Posty: 3502
Lokalizacja: Brodnica
Pomógł: 1259
1.
\frac{x^2-4x+4}{x^2-4}= \frac{(x-2)^2}{(x-2)(x+2)}= \frac{x-2}{x+2} \\ \\ D=R-\lbrace-2;2\rbrace

\frac{x-2}{x+2}= \frac{(x+2)-4}{x+2}=1+ \frac{-4}{x+2}
Wykresem jest więc hiperbola \frac{-4}{x} przesunieta o wektor [-2;1].

Funkcja ta jest rosnaca w przedziałach: (-\infty;-2) \ \ , \ \ (-2;\infty)

_________________
Tyle jest w każdym poznaniu nauki, ile jest w nim matematyki (I.KANT)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 lut 2009, o 19:29 
Użytkownik

Posty: 657
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Wiek: 23
Pomógł: 138
Tommy napisał(a):
1. Okresl dziedzine wyrazenia \frac{x^2-4x+4}{x^2-4} i sprowadz je do naprostszej postaci. Nastepnie naszkicuj wykres funkcji f(x) i podaj zbiory, w ktorych funkcja f jest monotoniczna


\frac{x^2-4x+4}{x^2-4}
D _{f} = \mathbb{R} \backslash \{-2,2 \}

\frac{x^2-4x+4}{x^2-4} =  \frac{(x-2) ^{2} }{(x-2)(x+2} =  \frac{x-2}{x+2}

dalej tylko z definicji monotoniczności

b) ... =  \frac{(x-1) ^{2}(x+1) (x-2)}{(x-1)(x-2)(x+2)(x+1)} =  \frac{x-1}{x+2}

czyli ta w.liczbowa to:
\frac{ \sqrt{3}-2 }{ \sqrt{3} +1}

_________________
..Prawdziwymi zwycięzcami są Ci, którzy nigdy nie zaprzestają..


Góra
 Zobacz profil   10648102
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 postac kanoniczna funkcji  Funkcje wymierne  Ankaaa993  1
 Wyrażenia wymierne - zadanie 31  Funkcje wymierne  damian177  1
 Podaj dziedzinę i doprowadź do najprostrzej postaci  Funkcje wymierne  Woles  4
 Zadanie - Wyrazenia Wymienre  Funkcje wymierne  Piotrek92  5
 wyrazenia wymierne - zadanie 4  Funkcje wymierne  kruchy15  12
 Sprowadź równania do najprostszej postaci  Funkcje wymierne  Warsovia  11
 Określ dziedzinę wyrażenia - zadanie 5  Funkcje wymierne  kurka  5
 Uprośc wyrażenia  Funkcje wymierne  Hołek  1
 Oblicz wartość wyrażenia na podstawie danych  Funkcje wymierne  piotrek215  1
 zapisać wyrażenie w najprostszej postaci  Funkcje wymierne  kkk  2
 wyrażenia wymierne-przedstaw w postaci kanonicznej  Funkcje wymierne  koksiu15  4
 Nierówności wymierne (Wyrażenia wymierne)  Funkcje wymierne  kelarz  3
 W zależności od wartości parametrów m i k, określ liczbę roz  Funkcje wymierne  BabaJaga  3
 sprowadź do najprostrzej postaci  Funkcje wymierne  r4iner  2
 skracanie i rozszerzanie wyrazenia wymiernego ??  Funkcje wymierne  david90  4
 Dziedzina wyrażenia wymiernego - zadanie 4  Funkcje wymierne  waga  3
 skracanie wyrażenia wymiernego - zadanie 2  Funkcje wymierne  robcio_89  4
 Wyznacz dziedzinę - zadanie 18  Funkcje wymierne  Boss@  3
 znajdż dziedzinę i oblicz miejsca zerowe funkcji (jeżeli są)  Funkcje wymierne  Kasia19.19  4
 Zadania z działu "Wyrażenia wymierne"  Funkcje wymierne  mirabelka12345  2
 Wyrażenia wymierne - zadanie 5  Funkcje wymierne  przemo940  3
 Określ dziedzinę wyrażenia wymiernego.  Funkcje wymierne  skala155  1
 wyznacz dziedzinę funkcji - zadanie 112  Funkcje wymierne  sylwiawiki  1
 Wyrażenia wymierne - zadanie 40  Funkcje wymierne  cieslak  2
 wyznacz dziedzinę funkcji - zadanie 49  Funkcje wymierne  kamil1992ii  1
 wyrażenia wymierne w zadaniach tekstowych  Funkcje wymierne  cytrynka114  2
 skróć wyrażenia wymierne - zadanie 4  Funkcje wymierne  misika444  1
 Określanie dziedziny i skracanie wyrażenia  Funkcje wymierne  avangaer  1
 określ liczbę rozwiazań równania  Funkcje wymierne  6m6  1
 Wyrażenia Wymierne - zadanie 34  Funkcje wymierne  marekk  4

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software