szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 22 lut 2009, o 12:38 
Użytkownik

Posty: 1
Witam, czy ktoś mógłby pomóc mi w rozwiązaniu tych zadań ? Bardzo proszę. Pozdrawiam

Zadanie 1.
W trójkącie ABC prowadzimy dwusieczne kątów B i C, które przecinają się w punkcie S. Wykaż, że trójkąt CBS jest rozwartokątny.
Zadanie 2.
Wykaż, że w trójkącie ABC kąt między wysokością opuszczoną z wierzchołka A i dwusieczną kąta A równa się połowie różnicy kątów : kąta B i kąta C.
Zadanie 3.
W trójkącie równoramiennym ABC, |AB|= |AC| oraz |kata BAC|= 36stopni. Wykaż że dwusieczna kąta przy podstawie dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne.
Zadanie 4.
oblicz kąty trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|= |BC|, a dwusieczna AD tworzy z bokiem BC kąt 120stopni.
Zadanie 5.
O pewnym trójkącie wiadomo, że dwusieczne dwóch jego kątów zawierają wysokośći tego trójkąta. Jaki to trójkąt? Odpowiedź uzasadnij.
Zadanie 6.
W trójkącie ABC dwusieczna Ad kąta A jest równa bokowi AB. Wyznacz |kąt B| i |kąt C| wiedząc, że |kąt A|= 108stopni.
Zadanie 7.
W dany okrąg wpisano trójkąt ABC, którego kąty mają odpowiednio miary 50stopni, 60stopni, 70stopni. W punktach A,b,C poprowadzono styczne do okręgu, które przecięły się w punktach A1,B1,C1. Oblicz miary kątów trójkąta A1, B1,C1.
Zadanie 8.
W trójkąt ABC wpisano okrąg. Punkty styczności wyznaczają wierzchołki trójkąta KLM, którego kąty wewnętrzne mają miary 50 stopni, 60stopni, 70 stopni. Oblicz miary kątów wewnętrznych trójkąta ABC.
Zadanie 9.
W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 3dm i 4dm wpisano okrąg. oblicz długość odcinków, na jakie punkty styczności podzieliły boki tego trójkąta.
Zadanie 10.
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny, jeśli:
a) wysokość trójkąta ma długość 21cm.
b) bok trójkąta ma długość 10cm
c) środek ciężkości tego trójkąta leży w odległości 5cm od wierzchołków tego trójkąta.
Zadanie 11.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny ma długość 1cm. Oblicz:
a) długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
b) długość boku danego trójkąta
Zadanie 12.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest o 4cm krótszy od promienia okręgu opisanego na tym trójkącie. oblicz obwód tego trójkąta.
Zadanie 13.
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają długość:
a) 6cm i 8cm
b) 8cm i 15cm
c) 12cm i 5cm
d) 2 \sqrt{} 5 i 4cm
Zadanie 14.
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny wiedząc, że obwód trójkąta wynosi 30cm, a promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 6,50 cm.
Zadanie 15.
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny równoramienny, którego przeciwprostokątna ma długość:
a) \sqrt{} 2 cm
b) 4cm
Zadanie 16.
oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny, którego boki maja długość:
a) 5cm, 5cm, 6cm
b) 5cm, 5cm, 8cm
c) 13cm, 13cm, 24cm
d) 61cm, 61cm, 22cm

Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 lut 2009, o 16:23 
Użytkownik

Posty: 58
Pomógł: 11
Pomoc poza forum: Od pewnego poziomu
Zapłać korepetytorowi i sprawa z głowy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 sty 2010, o 19:59 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: Brodnica
Wiek: 57
Proszę o zadanie 7 i 8 Pauliny Dw

-- 10 sty 2010, o 20:34 --

Dwusieczna kątów trójkąta.Okrąg wpisany w trójkąt.

-- 10 sty 2010, o 20:52 --

1.W dany okrąg ABC wpisano ,którego kąty mają odpowiednio mary 70 stopni 60 i 50. W punkatch A,B,C poprowadzono styczne do okregu , ktore przcięly sie w punktach A1 B1 C1.Oblicz miary kątów A1 B1 C1.

2.W trójkąt ABC wpisano okrąg .Punkty stycznosci wyznaczają wierzchołki trójkąta KLM ,którego kąty wenętrzne mają miary 50 stopni, 60 i 70 .Oblicz miary kątów wenętrznych trójkąta ABC.


Góra
 Zobacz profil   7097353
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2010, o 16:30 
Użytkownik

Posty: 2
Lokalizacja: Sieniawa
Wiek: 19
Miary tego trójkąta A1B1iC1... będą takie same jak trójkąta ABC... i to samo w następnym zadaniu tj.8.


Góra
 Zobacz profil   7445575
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Kiedy można wpisać czworokąt w okrąg ?  Planimetria  Anonymous  2
 Oblicz pole sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg  Planimetria  Anonymous  8
 Suma kątów w czworokącie - dlaczego 360 stopni?  Planimetria  Anonymous  16
 Suma kątów w czworokącie - dlaczego 360 stopni? c.d.  Planimetria  Zlodiej  0
 Dowieść równości pól trójkąta i połowie danego tr  Planimetria  Shinok  1
 Stosunek pól trapezu do pola trójkąta  Planimetria  nkwd  1
 Oblicz pole trapezu wpisanego w okrąg i wpisanego w okrąg  Planimetria  Anonymous  1
 Oblicz cosinus kąta ostrego trapezu wpisanego w okrąg  Planimetria  hyhy:)  3
 Oblicz miary kątów równoległoboku  Planimetria  the moon  2
 Oblicz sumę kątów w okręgach przecinających się  Planimetria  SoD  1
 (2 zadania) Oblicz obwód rombu. Oblicz miary kątów  Planimetria  Anonymous  2
 Wpisywanie 2n-kąta w okrąg.  Planimetria  misial  4
 Czworokąt opisany i wpisany w koło. Wyznacz jego pole  Planimetria  loki  2
 (3 zadania )Dwie proste, oblicz miary powstałych kątów  Planimetria  autobus  1
 Dwie proste przecinające się, oblicz miary kątów  Planimetria  autobus  2
 Oblicz sumę kątów wewnętrznych w stupiędziesiokącie  Planimetria  autobus  1
 Wzór na sumę miar kątów wewnętrznych w n-kącie  Planimetria  tuti  2
 Udowodnij, że suma miar kątów zewnętrznych wynosi 720  Planimetria  dejwa  1
 Okrąg podzielono na cztery części w stosunku 2:4:5:7  Planimetria  Nikol  1
 Okrąg podzielono odcinkami w stosunku 1:2:3:4. Czworokąt  Planimetria  Anonymous  7
 Oblicz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg  Planimetria  ziemek  4
 Oblicz miary kątów w trapezie równoramiennym  Planimetria  Sider  2
 Oblicz długość boku rombu wpisanego w okrąg o promieniu  Planimetria  pawel23  2
 Oblicz długość odcinka. Obwód trapezu i trójkąta  Planimetria  Anonymous  1
 Okrąg wpisany/opisany na czworokącie.  Planimetria  Corteck  8
 Okrąg opisany na trapezie  Planimetria  Anonymous  3
 W trapez wpisano okrąg  Planimetria  at_new  1
 okrąg opisany na trójkącie  Planimetria  ja.rafal  3
 Wyznacz długości boków trójkąta  Planimetria  Tys  3
 Trójkąt wpisany w okrąg - Dowód  Planimetria  scn  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software