szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lut 2009, o 18:04 
Użytkownik

Posty: 19
Witam. Podaję tu trzy zadanka z książki Matematyka z Plusem do kl. 2 gim.. Proszę o pomoc. Chociaż o ułożenie układów równań.
1. Solankę dziesięcioprocentową zmieszano z solanką dwuprocentową i otrzymano 60 kg roztworu.
Gdyby solanki dziesięcioprocentowej wzięto o 20 % więcej , a solanki dwuprocentowej o 20% procent mniej to otrzymano by solankę ośmioprocentową. Jakie jest stężenie otrzymanego roztworu soli?
2.Suma cyfr pewnej nieparzystej liczby trzycyfrowej, podzielnej przez 5 wynosi 16. Jeżeli ostatnią cyfrę tej liczby przestawimy na początek, to otrzymamy liczbę o 72 większą. O jakiej liczbie trzycyfrowej mowa?
3. Pewien chłopiec zapytany o swój wiek odpowiedział:
[i]- "Dwadzieścia lat temu moja babcia była 2 razy starsza od mojej mamy. Dziś moja babcia ma 2 razy tyle lat ile miała moja mama w dniu gdy ja się urodziłem".[i] Ile lat ma ten chłopiec?
Z góry dzięki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 23 lut 2009, o 18:38 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 46
Lokalizacja: Września
Pomogła: 8
Polecam na przyszłość wyszukiwarkę:)
3. 30133.htm
lub viewtopic.php?t=25232
2. x -cyfra setek
y - cyfra jedności
\begin{cases} x+y+5=16\\100x+10y+5=100\cdot5+10x+y-72 \end{cases}
x=4 y=7
liczba to 475

Pozdrawiam:)

_________________
Matematyka jest alfabetem, za pomocą którego Bóg opisał wszechświat.
Autor: Galileusz


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lut 2009, o 19:32 
Użytkownik

Posty: 1
Bartek i tata Bartka mają razem 45 lat. Gdy urodził się Bartek, jego tata miał 25 lat. Ile lat ma Bartek, a ile jego tata?


Góra
 Zobacz profil   11658961
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lut 2009, o 19:39 
Użytkownik

Posty: 85
Lokalizacja: Krk
Pomógł: 13
x+y=45
y=x+25


x-wiek bartka
y-wiek taty


y=35
x=10


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lut 2009, o 20:37 
Użytkownik

Posty: 19
naprawdę wielkie dzięki :), jeszcze tylko proszę o to zadanie z roztworami, bo ono jest moim zdaniem najtrudniejsze


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 23 lut 2009, o 20:56 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 46
Lokalizacja: Września
Pomogła: 8
x - masa solanki 10%
y -masa solanki 2%

masa soli jest taka sama więc:
\begin{cases} x+y=60 \\ 120\%(10\%x) + 80\%(2\%y) = 8\%(x + y) \end{cases}
Pozdrawiam:)
PS to zadanie było już kilka razy na forum ;)110193.htm

_________________
Matematyka jest alfabetem, za pomocą którego Bóg opisał wszechświat.
Autor: Galileusz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Zadania tekstowe  Zadania "z treścią"  Anonymous  6
 Układ równań - zadanie z treścią.  Zadania "z treścią"  fanta16  2
 4 zadania z matematyki  Zadania "z treścią"  profesorek123  2
 2 Zadania z układów równań  Zadania "z treścią"  blaaaazeejjjj  1
 zadanie z 3 kl  Zadania "z treścią"  marekb  4
 zadanie na zdanie 1 semestru  Zadania "z treścią"  prodzirz  4
 2 zadania - zadanie 5  Zadania "z treścią"  GT  2
 Zadania wykorzystujące średnie  Zadania "z treścią"  cien_motylka  2
 zadanie z 3 kl - zadanie 2  Zadania "z treścią"  marekb  2
 Wymiary klombu i zadanie o lodach, układy równań  Zadania "z treścią"  Anonymous  2
 zadanie z układów równań  Zadania "z treścią"  Vixy  1
 Zadania z gimnazjum, a jednak :P  Zadania "z treścią"  e-km  11
 zadania z układów równań...:P  Zadania "z treścią"  e-km  10
 Ciekawe zadanie z promami na rzece  Zadania "z treścią"  Dzik  2
 Na wycieczkę szkolną miała pojechać pewna liczba osób.  Zadania "z treścią"  leszczyk228  3
 Zadania tekstowe z układem równań  Zadania "z treścią"  Kurcia21  3
 ZADANIE z układem równań  Zadania "z treścią"  monikx  2
 Układ równań - tekstowe  Zadania "z treścią"  monikx  1
 Zadania - układ równań:)  Zadania "z treścią"  Kurcia21  3
 Zadania z pieniędzmi...:P  Zadania "z treścią"  profesorek123  1
 3 zadania z polami  Zadania "z treścią"  profesorek123  1
 prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania [ I kl gimnazjum]  Zadania "z treścią"  brown_chocolate  10
 Zadanko z dziedziny "układy równań" ...  Zadania "z treścią"  patryk007  13
 Zadania tekstowe - zadanie 4  Zadania "z treścią"  Lupoljan  4
 zadanie tekstowe [ I kl gim.] dotyczace rownan  Zadania "z treścią"  brown_chocolate  3
 zadania tekstowe - zadanie 5  Zadania "z treścią"  Świstak8008  4
 Pan Wojtek jest teraz 3 razy starszy od syna... [ I kl gim.]  Zadania "z treścią"  brown_chocolate  3
 zadanie na procent..Kapitalizacja odsetek.  Zadania "z treścią"  Vixy  1
 rownania a dokladniej zadania!  Zadania "z treścią"  Natalia14  8
 dwa zadania z konkursu  Zadania "z treścią"  guzik15  4

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software