szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lut 2009, o 00:07 
Użytkownik

Posty: 3
Pomoc poza forum: Tak
Witam.
Może mógł by ktoś pomóc w 3 zadaniach. Równania to jako tako sama napiszę, ale mam problemy z rozwiązaniem tych zadań.

1. Liczba o 5 mniejsza od x jest 2 razy mniejsza od x.
2. Jeżeli zmniejszymy liczbę x o 30%, to otrzymamy liczbę o 8 od niej mniejszą.
3. Pewną liczbę podzielono przez 3, a następnie do ilorazu dodano 5 i otrzymano połowę wyjściowej liczby. Co to za liczba?

Równania chyba powinny być takie:
1. x-5=0.5x
2. 0.7x=x-8
3. \frac{1}{3}x+5=\frac{1}{2}x

Nie wiem czy dobrze ale może ktoś z was pomoże.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lut 2009, o 00:32 
Użytkownik

Posty: 3092
Lokalizacja: Opole
Pomogła: 877
dobrze


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lut 2009, o 00:33 
Użytkownik

Posty: 3
Pomoc poza forum: Tak
Ale jak je dalej rozwiązać?


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lut 2009, o 00:53 
Użytkownik

Posty: 3092
Lokalizacja: Opole
Pomogła: 877
1.

x-5= \frac{1}{2}x
x- \frac{1}{2}x = 5
\frac{1}{2}x = 5 / \cdot 2
x=10

2.

0,7x= x-8
0,7x - x = -8
-0,3x = -8 /:(-0,3)
x= \frac{-8}{-0,3}
x=26,67

3.
\frac{1}{3}x +5 =  \frac{1}{2}x
5= \frac{1}{2}x -  \frac{1}{3}x
5= \frac{3}{6}x -  \frac{2}{6}x
5= \frac{1}{6}x / \cdot 6
x=30


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lut 2009, o 00:57 
Użytkownik

Posty: 3
Pomoc poza forum: Tak
Dzięki wielkie.

-- 25 lut 2009, o 20:45 --

Witam ponownie.
Czy możecie pomóc znowu z 3 zadaniami.
1. 2x -  \frac{3x + 5}{4} = - \frac{1}{4} x - 1
2. \frac{3x-5}{2} -  \frac{5x-1}{10} = 0
3. \frac{2x-1}{5} -  \frac{x-2}{2} = 0.7x

Można prosić o rozwiązania.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Zadania tekstowe  Zadania "z treścią"  Anonymous  6
 4 zadania z matematyki  Zadania "z treścią"  profesorek123  2
 2 Zadania z układów równań  Zadania "z treścią"  blaaaazeejjjj  1
 udowodnienie nierówności  Zadania "z treścią"  mietek  2
 2 zadania - zadanie 5  Zadania "z treścią"  GT  2
 Zadania wykorzystujące średnie  Zadania "z treścią"  cien_motylka  2
 Równania - zadanie tekstowe  Zadania "z treścią"  Anonymous  2
 Zadania z gimnazjum, a jednak :P  Zadania "z treścią"  e-km  11
 1 klasa gimnazjum  Zadania "z treścią"  EZ  2
 zadania z układów równań...:P  Zadania "z treścią"  e-km  10
 Zadania tekstowe z układem równań  Zadania "z treścią"  Kurcia21  3
 Zadania - układ równań:)  Zadania "z treścią"  Kurcia21  3
 Zadania z pieniędzmi...:P  Zadania "z treścią"  profesorek123  1
 3 zadania z polami  Zadania "z treścią"  profesorek123  1
 prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania [ I kl gimnazjum]  Zadania "z treścią"  brown_chocolate  10
 Zadania tekstowe - zadanie 4  Zadania "z treścią"  Lupoljan  4
 zadania tekstowe - zadanie 5  Zadania "z treścią"  Świstak8008  4
 zadnia z treścią - równania  Zadania "z treścią"  odelia  8
 rownania a dokladniej zadania!  Zadania "z treścią"  Natalia14  8
 dwa zadania z konkursu  Zadania "z treścią"  guzik15  4
 ciekawe zadania  Zadania "z treścią"  patusia  2
 Zadania tekstowe z procentami  Zadania "z treścią"  swidi  1
 Zadania z treścią - zadanie 2  Zadania "z treścią"  traszka  7
 Dwa zadania- dla mnie trudne  Zadania "z treścią"  maestroo  6
 Zadania z treścią: różnice lat i prostokąt  Zadania "z treścią"  mihal  3
 3 zadania - zadanie 3  Zadania "z treścią"  momoiro  1
 Zadania tekstowe - równania  Zadania "z treścią"  Gelogen  8
 Równania!  Zadania "z treścią"  Way  7
 Równania - zadanie 7  Zadania "z treścią"  kika091  2
 Dziwne zadania  Zadania "z treścią"  Zagu  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software