szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 mar 2009, o 21:27 
Użytkownik

Posty: 20
Lokalizacja: z wyszukiwarki
Zad. Przekrojem osiowym stozka jest trojkat prostokatny o polu 49cm^2 Oblicz Pc tego stozka


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 mar 2009, o 22:11 
Użytkownik

Posty: 32
Pomógł: 6
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
Zakladamy, ze a to podstawa trojkata, h to jego wysokosc, a l to tworzaca.

49 = ah/2
Wysokosc h pada w polowie dlugosci a, tworzac dwa trojkaty, ktore sa podobne do duzego trojkata na zasadzie kat-kat-kat, stad wiemy, ze a=2h
2h ^{2} = l ^{2}
49=a ^{2} /2
a=14 \ , \ h=7
l ^{2} =98 \ , \ l= 7 \sqrt{2}
Pc = 49 \sqrt{2} \pi + 49 \pi


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 mar 2009, o 22:14 
Użytkownik

Posty: 346
Lokalizacja: Krk
Pomógł: 17
mozna prosic rysunek ? ;d


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 mar 2009, o 14:10 
Użytkownik

Posty: 32
Pomógł: 6
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
http://yfrog.com/0ltrojkatp

Oba trojkaty (czarny-duzy i czrwony-maly) maja wspolny kat B i kat 90', stad wiemy, ze l ^{2} + l ^{2} = a ^{2} i h ^{2} + (a/2) ^{2} = l ^{2}. Czyli h z zasady podobienstwa musi byc rowne a/2. Nie wiem jak to jasniej wytlumaczyc. To jest po prostu oczywiste, ze w trojkacie prostokatnym, ktory ma rowne ramiona wysokosc poprowadzona z wierzcholka z katem 90' pada w polowie podstawy.

Pozniej ustalamy wzor na pole trojkata i przyrownujemy go do 49. Uzalezniamy niewiadoma a od h. Z twierdzenia pitagorasa obliczamy l. Majac l i a mozemy obliczyc Pc \pi r l + \pi r ^{2} po przeksztalceniu do naszych zmiennych \pi (a/2) l + \pi (a/2) ^{2}


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ  Stereometria  Anonymous  5
 Torus - wzór na objętość  Stereometria  Anonymous  3
 Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka  Stereometria  Anonymous  1
 Podaj wzór na objętość opisanej poniżej figury  Stereometria  Anonymous  0
 Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka opisanego na kul  Stereometria  Anonymous  1
 Wzory na pola i objętości figur geometrycznych  Stereometria  Anonymous  7
 Zależności między kątami w ostrosłupie o podstawie trĂĹ  Stereometria  Anonymous  1
 Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa  Stereometria  Wiktoria  6
 Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa czworokąt  Stereometria  hyhy:)  2
 Oblicz długość promienia podsatwy stożka. Dane P i V  Stereometria  hyhy:)  4
 objetosc stozka - zadanie 2  Stereometria  kornelial  3
 Podaj wzór na objętość czworościanu foremnego  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłoweg  Stereometria  Jessica  3
 (2 zadania) Oblicz pole kuli. Oblicz długość promienia ku  Stereometria  mariusz18  1
 Wzór na pole powierzchni całkowitej sześcianu  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz pole powierzchni całkowitej i obwód podstawy walca  Stereometria  mike  1
 Oblicz pole powierzchni otrzymanej bryły obrotowej  Stereometria  Maniek  6
 Ostrosłup prawidłowy czworokatny-pole...objętość...kąt  Stereometria  Anonymous  1
 Oblicz pole powierzchni i objętość prostopadłościanu  Stereometria  olu$  2
 Czworościan foremny - wzór na objętość i pole powierzc  Stereometria  aphroman  2
 Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętosć graniastosĹ  Stereometria  Anonymous  1
 Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłup  Stereometria  Romero100  3
 Pole całkowite graniastosłupa prawidlowego trójkątnego.  Stereometria  iwcia100  2
 Oblicz pole powierzchni ostrosłupa i graniastosłupa  Stereometria  iwcia100  1
 (4 zadania) Oblicz pole, objętość graniastosłupa. Ostros  Stereometria  Romero100  7
 (2 zadania) Pole powierzchni i objetość brył obrotowych  Stereometria  Judyta  2
 Kula w stożku. Objętośći stożka i kuli.  Stereometria  lkamilek  1
 Oblicz objetość prostopadłościanu - dane są pola ścian  Stereometria  birdy1986  6
 Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow  Stereometria  Lugerstein  9

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software