szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 mar 2009, o 15:04 
Użytkownik

Posty: 15
zad.1
ustal, jakie promienie mają okręgi wpisane i opisane na :
a) kwadracie o boku 8 m
b) trójkącie równobocznym o boku 6 m
zad. 2
jakie pole ma kwadrat opisany na okręgu o promieniu dłogości 2\sqrt{2}
zad. 3
o ile większa jest długość okręgu opisanego na sześciokącie foremnym o boku długości 4 od długości okręgu wpisanego w ten sześciokąt?

odpowiedzi potrzebne mi są do godz. 21
:|


Góra
 Zobacz profil   12564472
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 mar 2009, o 15:15 
Użytkownik

Posty: 381
Lokalizacja: Tarnów
Pomógł: 65
1.
a)
r- promień wpisany
R - promień opisany

2r = a
2r = 8
r = 4

a \sqrt{2}<--- przekątna kwadratu
2R = a \sqrt{2}
2R = 8 \sqrt{2}
R = 4 \sqrt{2}

b)
h= \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{6 \sqrt{3} }{2} = 3 \sqrt{3}

r =  \frac{1}{3} h = \sqrt{3}

R = \frac{2}{3} h = 2\sqrt{3}

2. Gdybyś zrobiła rysunek, to byś rozwiązała to sama ;)
r = 2 \sqrt{2}
a = 2r = 4\sqrt{2}
P = a \cdot a = 4\sqrt{2}  \cdot 4\sqrt{2} = 16 \cdot 2 = 32

3. r- promień wpisany
R - promień opisany

Sześciokąt foremny jest zbudowany z 6 trójkątów równobocznych o takim samym boku co sześciokąt.

Długość okręgu opisanego = 2\pi R
R = a
Długość okręgu opisanego =2\pi  \cdot 4 = 8\pi

h - wysokość jednego trójkąta równobocznego
h = r

h =  \frac{a \sqrt{3} }{2} = 2\sqrt{3} = r

Długość okręgu wpisanego = 2\pi r = 2\pi \cdot 2\sqrt{3} = 4\pi\sqrt{3}

Długość okręgu opisanego - Długość okręgu wpisanego = 8\pi - 4\pi\sqrt{3}


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 15:54 
Użytkownik

Posty: 1
Pomóżcie mi z zadaniach:

1. Sześciokąt foremny wpisany jest w okrąg o promieniu długości 5 cm.
Jakie długości mają przekątne tego sześciokąta?

2. Jakie pole ma kwadrat opisany na okręgu o promieniu długości 2 pierwiastek z 2

3. O ile większa jest długość okręgu opisanego na sześciokącie foremnym o boku długości 4 od długości okręgu wpisanego w ten sześciokąt?


Dziękuje za pomoc

Odpowiedzi potrzebne mi jak najszybciej


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Wielokąty foremne - okręgi wpisane i opisane - zadanie 2  Planimetria  Bartasek  8
 Wielokaty foremne  Planimetria  lilla  1
 cztery okręgi wpisane w jeden  Planimetria  piotrekkazek  2
 Trójkąt równoramienny, 2 okręgi wpisane  Planimetria  navz  1
 Czworokąty i okręgi - zadanie 2  Planimetria  fidget  5
 Kolo wpisane w wycinek. Oblicz promień.  Planimetria  enriqe  3
 trójkąt i okręgi  Planimetria  `vekan  7
 Wielokąty,figury podobne...gardłowa sprawa  Planimetria  Kojot  1
 okręgi styczne - zadanie 9  Planimetria  Ryland  1
 Wielokąty podobne - zadanie 7  Planimetria  Kamilos1938  4
 czworokat i okręgi  Planimetria  szymek12  1
 Dwa toczące okręgi,ilość obrotów.  Planimetria  Ponczus  7
 Wielokąty i okręgi - zadanie 6  Planimetria  stitch626  1
 wielokat wypukły, 3 okręgi  Planimetria  escudee  1
 Wzory - Okręgi  Planimetria  maczoki  1
 2 Okregi wpisane.  Planimetria  matematyczka102  1
 Okręgi styczne zewnętrznie i wewnętrznie.  Planimetria  kirinek  1
 okręgi wpisane w równoległobok  Planimetria  tukanik  2
 wycinek koła i koło wpisane  Planimetria  marta8  0
 3 okręgi  Planimetria  hieronim1212  6
 Okręgi - zadanie 15  Planimetria  janek30006  2
 romb+ wpisane dwa koła w trójkąty. stosunek sumy kół  Planimetria  h2opolomatti  2
 Wielokąty - przekątne, wierzchołki  Planimetria  Buzek  2
 Trzy okregi - zadanie 3  Planimetria  kornelial  0
 Wielokąty i ich własności - zadanie 3  Planimetria  emilka2909  1
 Okręgi wpisane w kąt  Planimetria  pk210  2
 Oblicz dlugosc odcienka (okregi)  Planimetria  RAFAELLO14  2
 Okręgi i wielokąty - zadanie 2  Planimetria  Blondi242  1
 3 okręgi wpisane w prostokąt styczne do niego.  Planimetria  Martusia91  6
 Czworokąty i okręgi  Planimetria  hamer20  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software