szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 wrz 2004, o 14:27 
Użytkownik

Dołączył(a):
(1/2*1/3) + (1/3*1/4) + (1/4*1/5) + (1/5*1/6) + (1/6*1/7) + (1/7*1/8)........i tak az do (1/99*1/100)=


jak to obliczyc "sprytnie"


mam nadzieje ze teraz jest wsio ok!!!
1/2 to oczywiscie jedna druga 1/3 jedna trzecia itd


Góra
  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 wrz 2004, o 14:30 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1119
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 15
1/n*1/(n+1) = 1/[n(n+1)] = (n+1-n)/[n(n+1)] = (n+1)/[n(n+1)]-n/[n(n+1)]=

=1/n-1/(n+1)

Z tego wynika, że

1/2*1/3=1/2-1/3

i otrzymujemy:

1/2*1/3 + 1/3*1/4 + 1/4*1/5 + 1/5*1/6 + 1/6*1/7 + 1/7*1/8 + ....... +1/99*1/100=

=1/2-1/3+1/3-1/4+1/4-1/5+....+1/99-1/100=

=1/2-1/100)= 50/100-1/100 = 49/100


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 mnożenie pierwiastków - zadanie 5  Przekształcenia algebraiczne  grip  5
 Dodawanie dużych potęg  Przekształcenia algebraiczne  damian22  3
 Mnożenie potęg - zadanie 6  Przekształcenia algebraiczne  grzech144  1
 Mnożenie nawiasów  Przekształcenia algebraiczne  wewex  4
 Mnożenie pierwiastka i ułamka zwykłego  Przekształcenia algebraiczne  pitagoras16  3
 dodawanie potęg - zadanie 3  Przekształcenia algebraiczne  an1715iii  3
 Mnożenie ułamków zwykłych.  Przekształcenia algebraiczne  niuka_25  3
 Dodawanie i odejmowanie liczb całkowitych.  Przekształcenia algebraiczne  siolka  6
 Dodawanie pierwsiatków  Przekształcenia algebraiczne  bleze  9
 Dodawanie liczb  Przekształcenia algebraiczne  Rafael_Barca  2
 Mnożenie ułamków przez pierwiastki  Przekształcenia algebraiczne  Piastunka  7
 Dodawanie, odejmowanie i mnożenie sum algebraicznych.  Przekształcenia algebraiczne  lilaxd  3
 dodawanie i odejmowanie pierwiastkow - zadanie 4  Przekształcenia algebraiczne  courtney  2
 dodawanie jednostek  Przekształcenia algebraiczne  sargath  5
 Oblicz sume ulamkow  Przekształcenia algebraiczne  Kaka1210  2
 Dodawanie pierwiastków - zadanie 4  Przekształcenia algebraiczne  piotr90  8
 Wyrażenia wymierne - dodawanie i odejmowanie  Przekształcenia algebraiczne  mika18  3
 mnożenie pierwiastków - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  kara  2
 dodawanie ułamków - zadanie 4  Przekształcenia algebraiczne  Karolina-Klis  2
 Dodawanie i mnożenie liczb niewymiernych.  Przekształcenia algebraiczne  GwT  1
 Mnożenie potęg  Przekształcenia algebraiczne  pavel  2
 Dodawanie poteg - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  Fifty  2
 Dodawanie stronami  Przekształcenia algebraiczne  vingar  3
 dodawanie pierwiastków - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  elo520  2
 mnożenie i dodawanie pierwiastków  Przekształcenia algebraiczne  Zaga77  2
 mnozenie i dzielenie wyrazen  Przekształcenia algebraiczne  moniiinia  4
 Mnożenie ułamków, usuwanie niewymierności  Przekształcenia algebraiczne  PDGKról  7
 dodawanie i odejmowanie pierwiastków - zadanie 3  Przekształcenia algebraiczne  gerla  1
 Zamiana jednostek, dodawanie  Przekształcenia algebraiczne  happysadowaxD  1
 Mnożenie ułamków - zadanie 3  Przekształcenia algebraiczne  tylda  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software