szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 lut 2006, o 01:37 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: Poznań
Wie ktoś jak wyprowadzić
Wzór na objętość kuli z postaci parametrycznej ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 1 mar 2006, o 19:56 
Użytkownik

Posty: 28
Lokalizacja: PW-Elka
Pomógł: 1
policz całkę potrójną po 1 lub
policz całkę podwójną po górnej części kuli, następnie po dolnej i odejmij od siebie.
parametryzacja bardzo uprości (ubanalni wręcz) rozwiązania:
w drugim przypadku biegunowa a w pierwszym jej odpowiednik dla 3 wymiarów czyli:
x=rcos Θ cos φ
y=rsin Θ cos φ
z=rsin φ


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 12 mar 2006, o 16:56 
Użytkownik

Posty: 22
Lokalizacja: Szczecin/Żary
napisze to tak jak robiliśmy
na początek może zaznacze że liczymy na początku objętość z połowy kuli cały wynik pomnożymy p[rzez 2
y= √ (x � +r �)
wzór na objętość dowolnej figury to
V= [a,b] ∫ [f(x)] � dx
V=2 Π [0,R] ∫ [(√ (x � +r �)] � = 2 Π [0,R] ∫ R � dx - [0,R] ∫x � dx=2 Π (R � x - x � /3) [0,R]= 2 Π (R� -R � /3)= 4/3 Π R �


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 wzór na objętość kuli - zadanie 2  Rachunek całkowy  Freem  1
 TRAKTRYSA - czy ktokolwiek wie coś na jej temat?  Analiza wyższa i funkcjonalna  Anonymous  1
 Interpolacja f-cji ln(1+xy) na [0,1]x[0,1]  Analiza wyższa i funkcjonalna  jcub  0
 rozklad na ulamki poste  Analiza wyższa i funkcjonalna  Anonymous  6
 Wyprowadzenie wzoru na y=arcsinx  Analiza wyższa i funkcjonalna  KaNgUr^  4
 zadanie na zastosowanie ekstremum warunkowego  Analiza wyższa i funkcjonalna  keejt  5
 Objętość części wspólnej dwóch walców  Analiza wyższa i funkcjonalna  kzez1986  1
 calka podwojna-objetosc bryly  Analiza wyższa i funkcjonalna  maly6f6  2
 Wzór sumacyjny dla harmoników sferycznych  Analiza wyższa i funkcjonalna  Supersymmetry  1
 Wzór Stirlinga  Analiza wyższa i funkcjonalna  arek2642  0
 Jaki jest wzór na sume arctg?  Analiza wyższa i funkcjonalna  raphx  2
 wzór na f-cje 2 zmiennych  Analiza wyższa i funkcjonalna  Fijy  3
 zadania na egzamin - zadanie 3  Analiza wyższa i funkcjonalna  alex_28  2
 wzór Taylora dla trzech zmiennych  Analiza wyższa i funkcjonalna  TS  7
 Szukam zadań na analize  Analiza wyższa i funkcjonalna  mnowak02  0
 wzor taylora  Analiza wyższa i funkcjonalna  bartek1965  1
 Stany nieustalone-metoda laplace`a i rozkład na uł.proste  Analiza wyższa i funkcjonalna  finch  1
 Mierzalność na generatorze sigma ciała  Analiza wyższa i funkcjonalna  Emiel Regis  4
 kresy funkcji na rozmaitości  Analiza wyższa i funkcjonalna  mm34639  2
 wariacje na temat wariacji  Analiza wyższa i funkcjonalna  Vigl  2
 dyfeomorfizm okręgu na rozmaitość  Analiza wyższa i funkcjonalna  jestemT4  2
 Wzór inwersyjny Mobiusa  Analiza wyższa i funkcjonalna  magmar  0
 Dowód na ortogonalność  Analiza wyższa i funkcjonalna  yaro84  1
 Operatory ograniczone na p. Hilberta  Analiza wyższa i funkcjonalna  Lewap  3
 Tw.Fubiniego,objetosc zbioru  Analiza wyższa i funkcjonalna  aska17  0
 Operator liniowy ciągły na w p. Banacha  Analiza wyższa i funkcjonalna  Parton  2
 miara na [0,1]  Analiza wyższa i funkcjonalna  Zordon  1
 całka nieujemnej funkcji mierzalnej na [a,b]  Analiza wyższa i funkcjonalna  aniaaa87  11
 zamiana na całkę podwójną  Analiza wyższa i funkcjonalna  Ivireanu  0
 pytanie:funkcja ... nie definiuje metryki na zbiorze ..., bo  Analiza wyższa i funkcjonalna  the_arthur  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software