szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
 Tytuł: Matematyka finansowa
PostNapisane: 8 lip 2009, o 10:25 
Użytkownik

Posty: 1
1. Wartość teraźniejsza 1200 zł przy zastosowaniu oprocentowania prostego i kwartalnej stopie procentowej równej 5% przy lokacie rocznej będzie równa:
a) 1142,29 zł
b) 1260 zł
c) 1200 zł
d) 1000 zł

2. Ile wynosi kwartalna stopa procentowa proporcjonalna do rocznej stopy procentowej r = 24% przy założeniu oprocentowania składanego:
a) około 6%,
b) dokładnie 6%
c) około 5,53%,
d) 5,25%.

3. Dług:
a) nie może być nieuregulowanym zobowiązaniem w postaci rzeczy oznaczonej co do gatunku,
b) może być zobowiązaniem tylko w postaci pieniężnej,
c) nie jest sumą uregulowanych zobowiązań,
d) żadna z powyższych odpowiedzi.

4. Mediana jest to:
a) miara średnia pozycyjna dzieląca populację na dwie równe części,
b) miara średnia klasyczna dzieląca populację na dwie równe części,
c) miara średnia pozycyjna dzieląca populację na dwie dowolne części,
d) miara średnia klasyczna dzieląca populację na dwie dowolne części.


5. Stosunki między kredytobiorcą a wierzycielem regulują przepisy:
a) prawa bankowego,
b) prawa handlowego,
c) prawa cywilnego,
d) prawa administracyjnego.

6. Odsetki przy oprocentowaniu składanym:
a) podlegają kapitalizacji,
b) nie podlegają kapitalizacji,
c) naliczane są od końcowej wartości kapitału,
d) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna.

7. Stopa zwrotu:
a) nie jest miarą dochodowości przedsięwzięcia,
b) nie jest miarą dyspersji,
c) jest to szczególny przypadek stopy procentowej stosowanej przy udzielaniu pożyczek,
d) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawidłowa.

8. Roczna stopa dyskontowa równoważna rocznej stopie procentowej r = 0,18 w danym roku wynosi:
a) 0,18,
b) dokładnie 0,16,
c) dokładnie 0,15,
d) dokładnie 18/118.

9. Zainwestowano 2000 zł w pewne przedsięwzięcie, które po dwóch latach przyniosło 2500 zł przychodu. Jaka jest roczna stopa zwrotu z tego przedsięwzięcia:
a) 25%
b) 12,5%
c) 11,8%
d) 10%

10. Co kwartał wpłacano na rachunek 100 zł oprocentowany 20% w skali roku. Ile wyniesie przyszła wartość płatności po roku jeżeli były one wnoszone na początku każdego kwartału, przy zastosowaniu oprocentowania składanego i kapitalizacji kwartalnej?
a) 480 zł
b) 452.56 zł
c) 450 zł
d) 400 zł

11. Ile wynosi kwartalna stopa procentowa przy rocznej stopie procentowej r=36% i przy założeniu oprocentowania prostego:
a) 9%,
b) 10%,
c) około 8%,
d) dokładnie 7,5%.


12. Wartość przyszła 1000 zł przy zastosowaniu oprocentowania składanego i rocznej stopie procentowej równej 10% oraz kapitalizacji kwartalnej będzie równa:
a) 1101 zł
b) 1103,81 zł
c) 1000 zł
d) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna.

13. Inwestor zamierza uruchomić zakład produkujący podzespoły. Kalkulowana cena zbytu jednego podzespołu wynosi 150 zł, natomiast jednostkowy koszt zmienny wynosi 70 zł. Przewiduje się, że miesięczne koszty stałe wyniosą 3600 zł. Oczekiwany poziom graniczny dla ceny, przy oczekiwanym popycie 90 sztuk, jest równy:
a) 80 zł
b) 105 zł,
c) 110 zł,
d) 150 zł.

14. Margines bezpieczeństwa projektu inwestycyjnego, z zadania 13, w kategorii jednostkowej ceny sprzedaży wynosi:
a) 25,33%,
b) 26,67 %,
c) 50 %,
d) 36%.

15. Okres zwrotu dla projektu inwestycyjnego, w którym przepływy pieniężne są ocenione jako:

Przepływy pieniężne w roku:
0 1 2 3 4 5
CF -200 50 60 120 100 80
-200 -150 -90 30
jest równy:

a) 2 lata i 75 miesięcy,
b) 2 lata i 9 miesięcy
c) więcej niż 3 lata
d) okresu zwrotu nie można ustalić.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Matematyka finansowa
PostNapisane: 8 lip 2009, o 11:39 
Użytkownik

Posty: 990
Lokalizacja: Starachowice
Wiek: 21
Pomógł: 212
1d
2c
3bc (chyba)
6a
10b
11a
12. Jeżeli wkładamy tego tysiaka na lokatę 1-roczną to prawidłowa jest odp b.

13c
a to zad13 wyliczyłem w następujący sposób:

załóżmy, że jesteś inwestorem.

Kupujesz podzespół za 70zł, a sprzedajesz za 150. Na jednym masz 80zł zysku, a sprzedajesz ich 90 na miesiąc, więc zarobisz 80*90=7200zł miesięcznie. Odliczasz jednak miesięczne koszty stałe, których Ci wyszło 3600zł. Na czysto masz więc 7200-3600=3600 zł.

A masz obliczyć taką cenę, żebyś wyszła na zero, a nie +3600zł (cena graniczna). Tego zysku ze sprzedaży podzespołów musisz mieć więc 3600zł , żeby później (po odliczeniu kosztów stałych w wysokości 3600zł) wyszło 0.

A więc kupujesz 90 podzespołów po cenie 70zł, a sprzedajesz w cenie x zł w taki sposób, żeby zysk wyszedł 3600zł. Zysk na jednej sztuce podzespołu to x-70 zł , a na 90 podzespołach naturalnie 90(x-70) zł. Rozwiązujemy równanie:


90(x-70)=3600

z tego wychodzi

x-70 = 40

x=110

i stąd odp c.

Pozostałych zadań nie jestem pewien, także nie piszę odpowiedzi, zad3 i inne też przeanalizuj po swojemu (możliwe, że się pomyliłem gdzieś)...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Matematyka finansowa
PostNapisane: 10 lip 2009, o 08:55 
Użytkownik

Posty: 1
Rozwiązanie zadania 13 tak jak wyżej odpowiedź c ale inny sposów. Zastosować wzór na oczekiwany poziom graniczny dla ceny wyrobu c min
c min= z+Ks/x
c min=70+3600/90
c min=110 zł

Zadanie 14 odpowiedź b
Korzystamy ze wzoru na margines bezpieczeństwa w kategorii jednostkowej ceny sprzedaży
Mc = c-c min/c *100%
Mc = 150-110/150 *100%
Mc = 26,67%


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Matematyka finansowa
PostNapisane: 21 lis 2010, o 21:25 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: anglia
Wiek: 24
Czy ktoś wie może jak to rozwiązać i może mi pomóc:
Słowacja miała 28000 kg złota w 1990r. Każdego roku zużywano 40% posiadanych zasobów złota i produkowano 6000 kg.
-Ile złota bedzie miała Słowacja w roku 2010?
-Na jakim poziomie ustabilizuje się poziom zapasów złota w przyszłości?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Matematyka finansowa - zadanie 34  Ekonomia  kicia20  7
 Matematyka finansowa - zadanie 28  Ekonomia  mikolaj20  0
 Matematyka finansowa - zadanie 4  Ekonomia  A-gus  0
 Matematyka finansowa - zadanie 42  Ekonomia  kicia20  3
 matematyka finansowa - zadanie 29  Ekonomia  michalinaj20  1
 Matematyka finansowa - zadanie 47  Ekonomia  Bozena81  0
 Matematyka finansowa - zadanie 35  Ekonomia  kicia20  2
 Matematyka finansowa - zadanie 36  Ekonomia  kicia20  5
 matematyka finansowa - zadanie 48  Ekonomia  Dorcik  6
 matematyka finansowa - zadanie 21  Ekonomia  dies_natalis  0
 Matematyka finansowa - zadanie 43  Ekonomia  kicia20  0
 matematyka finansowa - zadanie 17  Ekonomia  kemot25  1
 matematyka finansowa - zadanie 9  Ekonomia  ayreq  4
 matematyka finansowa - zadanie 30  Ekonomia  koliber1000  4
 Matematyka finansowa - zadanie 49  Ekonomia  Viola  0
 matematyka finansowa  Ekonomia  kaliforn  2
 Matematyka finansowa - zadanie 44  Ekonomia  kicia20  0
 Matematyka finansowa - zadanie 27  Ekonomia  darietta85  1
 Matematyka finansowa - zadanie 51  Ekonomia  prada3137  24
 matematyka finansowa - zadanie 18  Ekonomia  KAAsia1  3
 Matematyka finansowa - zadanie 25  Ekonomia  sabinka706  0
 Matematyka finansowa - zadanie 16  Ekonomia  birek28  1
 matematyka finansowa - zadanie 20  Ekonomia  marek_93  1
 matematyka finansowa - zadanie 23  Ekonomia  taka.sobie.ja1  0
 Matematyka finansowa - zadanie 46  Ekonomia  sweetangel89  7
 Matematyka Finansowa - zadanie 22  Ekonomia  Szczepaniak  1
 Matematyka finansowa - zadanie 14  Ekonomia  phoebe  0
 matematyka finansowa - zadanie 41  Ekonomia  kolezankaqq  3
 matematyka finansowa - zadanie 19  Ekonomia  dies_natalis  5
 matematyka finansowa  Ekonomia  berliz87  0

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software