szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 29 lip 2009, o 20:13 
Użytkownik

Posty: 36
w jaki sposob rozwiązuje sie równiaa typu:
|x-1|+|x+3|=4
6-|4-x|=|2-3x|


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 lip 2009, o 20:28 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 372
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 25
Pomógł: 3
Pomoc poza forum: Tak
msuisz wyznaczyc przedzialy x-a w tym wypadku beda 3 (dla obu zadan). dla kazdego rozwiazujesz zadanie bez wartosci bezwzglednej i potem piszesz rozwiazanie dla kazdego z przedzialow.

_________________
"Everybody's got plans...until they get hit" Mike Tyson


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 lip 2009, o 21:32 
Użytkownik

Posty: 17755
Lokalizacja: piaski
Pomógł: 2284
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Było wiele takich zadań (poszukaj i jakby co pytaj), np. tu :
91009.htm


Góra
 Zobacz profil   2407212
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 2 sie 2009, o 19:37 
Użytkownik

Posty: 36
dziekuje bardzo, zrozumialam
nie wiem tylko w jaki sposob rozwiazac te rownania graficznie. mam narysowac jakies wykresy przeksztalconej funkcji liniowej? umiem narysowac tylko gdy jest 1 wartosc bezwzgledna


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 sie 2009, o 19:39 
Użytkownik

Posty: 1657
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Wiek: 21
Pomógł: 277
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
wykres rysujesz w przedziałach wyliczanych wcześniej

_________________
Korepetycje z matematyki dla gimnazjum i liceum- Warszawa lub online. Korepetycje dla studentów - podstawy analizy matematycznej i algebry liniowej. Kontakt- tel: 661909496, GG:12789716


Góra
 Zobacz profil   12789716
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 sie 2009, o 20:09 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 372
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 25
Pomógł: 3
Pomoc poza forum: Tak
narysuj sobie ad a)

y=x-1 ,  y=x+3 jadac od - \infty  do + \infty wyjda 3 przedzialy .
1 przedzial to ten od - \inftydo -3 przedzial otwarty
2 to domkniety przedzial od -3 do  1 przy jeden otwarty
3 od1 zamkniety do + \infty

a potem piszesz roziwazanie nr 1.
i podstawiasz bez wartosci bezwzglednej z wartosciami odpowiadajacymi 1 wszemu przecialowi itd az do 3 ciego.

potem wypisujesz koncowa odpowiedz tz zbior x ktore spelniaja rownanie
chba nie mam talentu do tlomaczenia ale mam na dzieje ze kapcysz :)

_________________
"Everybody's got plans...until they get hit" Mike Tyson


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Równania z wartością bezwzględną  Wartość bezwzględna  matii  3
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 2  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  MakCis  5
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 3  Liczby zespolone  Szakal_1920  0
 równania z wartością bezwzgledną  Funkcje kwadratowe  Ona_16  6
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 5  Wartość bezwzględna  qwerrr  1
 Równania z wartością bezwzględna  Wartość bezwzględna  manfred111  8
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 6  Wartość bezwzględna  sylwusia0893  2
 równania z wartością bezwzględną - zadanie 7  Wartość bezwzględna  Ankaaa993  1
 równania z wartością bezwzględną - zadanie 8  Wartość bezwzględna  peter17  1
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 9  Wartość bezwzględna  91kamillo  1
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 10  Wartość bezwzględna  Hubert04  1
 Rownania z wartoscia bezwzgledna - zadanie 11  Wartość bezwzględna  Hiron17  5
 równania z wartością bezwzględną - zadanie 12  Wartość bezwzględna  Olek619  2
 Równania z wartością bezwzgledną - zadanie 13  Wartość bezwzględna  chudy20  2
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 14  Wartość bezwzględna  winkler  6
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 15  Wartość bezwzględna  qwop  1
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 16  Wartość bezwzględna  damian1794  1
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 17  Wartość bezwzględna  rybka098  3
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 18  Funkcje kwadratowe  Hajtowy  30
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 19  Wartość bezwzględna  xxx1234  5
 Równania z wartością bezwzględną - zadanie 20  Wartość bezwzględna  Adriadon  2
 Rownania z wartoscia bezwzgledna - zadanie 21  Wartość bezwzględna  Embry  15
 równania I stopnia z jedną niewiadomą  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 zadanie tekstowe(równania i nierówności)  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 Równania i nierówności liniowe z parametrem  Funkcje liniowe  Tomasz B  1
 Równania i nierówności - zadania tekstowe.  Funkcje liniowe  adiadi89  2
 Zbadaj ilość rozwiązań równania.  Funkcje liniowe  Tomasz B  4
 3 zadanka, równania  Funkcje liniowe  qkiz  3
 ułozenie równania do zadania z treścią  Funkcje liniowe  jawor  1
 wartość bezwzględna - zadanie 4  Funkcje liniowe  lukaszw1987  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software