[ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 2 sie 2009, o 21:03 
Użytkownik

Posty: 725
proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Funkcja kwadratowa

f(x)=ax ^{2}+bx+c

jest malejaca w przedziale (- \infty ;1>

i rosnaca w przedziale <1;+ \infty )

Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji f należy do prostej k: y=4x-8.

Wyznacz współczynnik b i c.

dziękuję
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 sie 2009, o 21:22 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 8712
Lokalizacja: Łódź
Z monotoniczności mamy, że odcięta wierzchołka x_{w}=1, z tego, że wierzchołek należy do prostej y=4x-8, mamy że y_{w}=-4, czyli otrzymujemy układ
\begin{cases} x_{w}=\frac{-b}{2a}=1 \\ y_{w}=\frac{-\Delta}{4a}=-4 \end{cases}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 sie 2009, o 21:30 
Użytkownik

Posty: 1659
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
ale mamy 3 niewiadome i 2 równania chyba nie da rady tak tego zrobić
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 2 sie 2009, o 21:32 
Użytkownik

Posty: 725
ale tu są trzy niewiadome, a, b i delta
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 sie 2009, o 21:37 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 8712
Lokalizacja: Łódź
Wyróżnik nie jest niewiadomą \Delta=b^2-4ac. Mamy trzy niewiadome i dwa układy, czyli jedną z niewiadomych musimy potraktować jako parametr. W treści pytają nas o współczynniki b oraz c, czyli jako parametr traktujemy a. Ostatecznie mamy obliczyć b(a) oraz c(a), czyli b oraz c w zależności od a.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 sie 2009, o 21:38 
Użytkownik

Posty: 1659
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
może 3 równanie będzie takie:
ax^2+bx+c=4x-8
wiemy że 1 spełnia to równanie więc podstawiamy i otrzymujemy
a+b+c+4=0
dodajemy 2 równania Nakaheda i mamy 3 równania i 3 niewiadome a, b i c
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 08:51 
Użytkownik

Posty: 1994
To jest to samo co pisal Nakahed tyle ze on uzyl formy z delta...
Po prostu obliczyles f(1)
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 08:58 
Użytkownik

Posty: 1659
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
wiem że obliczyłem f(1) ale to właśnie wg mnie jest 3 równaniem
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 09:03 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 285
Lokalizacja: Wrocław
a(x-1)^{2}-4  \Leftrightarrow ax^{2}-2ax+(a-4) \\  \begin{cases} b=-2a \\ c=a-4 \end{cases}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 09:12 
Użytkownik

Posty: 1994
rodzyn ale te rownania sa takie same :) tzn wychodzac z jednego dochodzisz do drugiego...
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 09:24 
Użytkownik

Posty: 725
alchemik napisał(a):
a(x-1)^{2}-4  \Leftrightarrow ax^{2}-2ax+(a-4) \\  \begin{cases} b=2a \\ c=a-4 \end{cases}



i co z tym mogę zrobić?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 09:27 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 285
Lokalizacja: Wrocław
A co chcesz zrobić?

No to jest możliwie najwięcej co można podać z twoich danych.

Zauważ, że parabol spełniących twoje dane, czyli mających wierzchołek w punkcie (1;-4) jest niekończenie wiele, czyli dziwne byłoby gdybym ci podał jeden wzór paraboli.

Współczynniki b i c bo i takowe trzeba było obliczyć masz uzależnione od jednej zmiennej.

Jedynie co mogę jeszcze dodać i powiniem to zrobić, że a>0.
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 09:33 
Użytkownik

Posty: 725
bardzo dziękuję

-- 3 sie 2009, o 09:40 --

ale w odpowiedziach mam, że b=-2, a c=-3
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:29 
Użytkownik

Posty: 1994
Wiec albo jednej danej nie podalas albo w ksiazce jest blad :)
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:33 
Użytkownik

Posty: 725
sprawdziłam, wszystko podałam
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:38 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 785
Lokalizacja: Wrocław
celia odpowiedź z twojej książki jest prawdziwa dla a = 1, bo wtedy mamy b =  \frac{-2}{1} = -2 i c = 4 - 2 + 1 = -3
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:39 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 8712
Lokalizacja: Łódź
Błąd w książce jest.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:39 
Użytkownik

Posty: 1449
Lokalizacja: Staszów
Nie tylko dla a=1 ale dla wszystkich a>0.
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:42 
Użytkownik

Posty: 725
ale jak to wykazać? jak dojść do tego, że a = 1
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:44 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 785
Lokalizacja: Wrocław
robertm no nie za bardzo bo np. dla a = 2 mamyb =-4 i c = -2

celia11Sądzę że to jest ten błąd w ksiązce że nie podano że a =1 takie moje zdanie, bo tego z tych danych dowieść sie nie da

EDIT1:
alchemik zgadzam się to właśnie napisałem 4 linijki wyżej
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:44 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 285
Lokalizacja: Wrocław
robertm19 napisał(a):
Nie tylko dla a=1 ale dla wszystkich a>0.


Udowodnij to.


Cytuj:
Funkcja kwadratowa
f(x)=ax ^{2}+bx+c


Może jest
Funkcja kwadratowa
f(x)=x ^{2}+bx+c
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:47 
Użytkownik

Posty: 1449
Lokalizacja: Staszów
f(x)=ax^2-2ax+a-4
a współrzędne wierzchołka to x=-b/2a i y=-(b^2-4ac)/4a
x zwasze wyniesie 1 i y zawsze -4 , a>0 wiec ramiona są zwrócone do góry wiec spełnia monotoniczność zadaną w zadaniu.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:51 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 285
Lokalizacja: Wrocław
robertm19,

Ale ty nie miałeś udowodnić monotoniczności.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:51 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 785
Lokalizacja: Wrocław
Cytuj:
f(x)=ax^-2ax+a-4


że co?

Cytuj:
robertm no nie za bardzo bo np. dla a = 2 mamyb =-4 i c = -2


i obal przykład dla a =2
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 sie 2009, o 11:52 
Użytkownik

Posty: 1449
Lokalizacja: Staszów
dla a=2 mamy f(x)=2x^2-4x-2
więc liczymy x=-(-4)/2*2=1 i y =-[(-4)^2-4*2*(-2)/4*2]=-4
ramiona do góry więc maleje do 1 i rośnie od 1
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Wyznacz współczynnik b i c - zadanie 2
Funkcja kwadratowa okreslona wzorem f&#40;x&#41;= x^2+bx+c Wyznacz wspłczynniki b i c ,jezeli wykres funkcji f jest symetryczny wzgledem prostej o równaniux= -1 oraz punkt P=&#40...
 migota12385  3
 Znajdź współczynnik. Wyznacz wartość.
1.znajdź współczynnik a, wiedząc że punkt &#40;-1,-5&#41; należy do wykresu funkcji y=ax^2 2.wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f&#40;...
 kwiato1994  20
 Współczynnik m - jedno rozwiązanie trzy razy większe...
Znajdź wartość współczynnika m, dla którego podane równanie ma 2 rozwiązania, z których jedno jest liczbą trzy razy większą od drugiego rozwiązania. a&#41; x^{2} - 200x + m = 0\\ b&#41; - x^{2} + mx - 162 = 0 ...
 Desmond  1
 który współczynnik
Który współczynnik trójmianu kwadratowego jest wyznaczony jednoznacznie przez warunek, że oś OY jest osią symetrii wykresu tego trójmianu? Odpowiedź uzasadnij. =]...
 Kocurka  1
 Funkcja kwadratowa - współczynnik
Witam. Stanąłem na kolejnym zadaniu. Wydaje się proste ale nie wiem od czego zacząć. Wyznacz współczynnik b tak, aby podany przedział był zbiorem wartości funkcji y=2x^{2}+bx+1 : a) [-1;\infty&#41;[/tex:13ln...
 Gracjan321  1
 Wyznacz współczynnik b - zadanie 3
Wyznacz współczynnik b tak aby podany przedział &lt;2, \infty &#41; był zbiorem wartości funkcji: f&#40;x&#41;=2x ^{2} +bx+1...
 rusiala  1
 współczynnik funkcji
Witam potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadania : Funkcja kwadratowa określona wzorem f&#40;x&#41;=x^{2}+bx=c przyjmuje wartości ujemne gdy x\in a) wyznacz współczynniki b[...
 zzalek  5
 Znajdź współczynnik b
Miejsca zerowe funkcji f&#40;x&#41;=3x ^{2} + bx + 21 są liczbami całkowitymi ujemnymi. Znajdź współczynnik b. Potrafię wylicz tylko przedziały do jakich b należy, a tu chodzi o konkretny wynik. Nie wiem czy za mało jest...
 Minority  4
 Oblicz współczynnik c
W równaniu x^{2} + 9x + c = 0 jeden z pierwiastków jest dwa razy większy od drugiego. Oblicz współczynnik c oraz pierwiastki równania. Prosze o wytłumaczenie jak to rozwiązać...
 kuba22215  1
 Wyznacz współczynnik b.
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego są pierwiastkami równania y=x^{2}-bx+70. Pole kwadratu o boku równym przeciwprostokątnej tego trójkąta jest równe 149. Wyznacz współczynnik b. Kompletnie nie mogę sobie poradzić z t...
 nicia102  3
 Wyznacz współczynnik c, jeśli...
Dany jest wielomian f&#40;x&#41;= 3x ^{2} -9x+c Wyznacz współczynnik c, tak, aby: a). wielomian nie miał miejsc zerowych b). pierwiastkiem wielomianu była liczba 2. c). wierzchołek paraboli...
 Natasha  2
 wyznacz współczynnik b ...
wyznacz współczynnik b tak, aby podany przedział był zbiorem wartości funkcji y=2ax^{2} + bx + 1 a) &lt;-1, \infty ) Proszę o wyjaśnienie jak to sie robi...
 nikrol  15
 Wyznacz współczynnik b. - zadanie 2
MAm takie zad. Prosze o dokladne wytlumaczenie i zrobienie na tym przykladdzie. Wyznacz współczynnik b wiedząc ze funkcja f ma dokladnie jedno miejsce zerowe f&#40;x&#41;=x^{2}+bx+4....
 CarlJ  1
 Wyznacz współczynnik a i b, aby wielomiany były równe
a) W&#40;x&#41;=6x^3-23x^2+29x-12\\ P&#40;x&#41;=&#40;ax^2-bx+12&#41;&#40;x-1&#41; b) W&#40;x&#41;= \frac{3}{4} x^5-7x^4-&#40;\frac{3}{4} a-b&#41; x^2+9x-3\\ P&#40;x&#41;=&#40;0,5a+b&#41; x^5-7x^4+12x^2+9x...
 PCcik  2
 Wyznacz współczynnik a, b i c.
Do wykresu funkcji kwadratowej f&#40;x&#41;= ax^2+bx+c należy punkt A=&#40;0,-3&#41;. Suma odwrotności miejsc zerowych funkcji f jest równa -\frac{2}...
 dawidk888  2
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) ParaRent.com