szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 27 mar 2006, o 21:28 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: Szczecin
Witam
Załóżmy że mamy trójkąt o wierzchołkach
A(x1,y1,z1)
B(x2,y2,z2)
C(x3,y3,z3)

Jak wyznaczyć współrzędne środka cięzkości tego trójkąta (gotowy wzór)


Dziękuje i pozdrawiam
PS Czy ktoś zna program rozwiązujący równania liniowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 mar 2006, o 06:20 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 271
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 17
srodek ciezkosci trojkata jest to punkt, w ktorym przecinaja sie srodkowe tego trojkata w stosunku 2:1.

_________________
Have no fear TomekBobek is here :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 mar 2006, o 08:33 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 7035
Lokalizacja: Ruda Śląska
Wiek: 23
Pomógł: 1302
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Obrazek
Współrzędne punktu E są średnimi arytmetycznymi współrzędnych punktów A i B (czyli np. E=(\frac{x_1+x_2}{2};\frac{x_2+y_2}{2})
Podobnie wyznaczasz D i F. Następnie wyznaczasz prostą k, (która przechodzi przez punkty D, B) oraz proste m, n. Otrzymujesz układ równań
\left{\begin{array}{l}A_1x+B_1y+C_1=0\\A_2x+B_2y+C_2=0\\A_3x+B_3y+C_3=0\end{array}\right.
gdzie A_n, B_n, C_n masz dane, musisz wyliczyć tylko x i y, które są współrzędnymi punktu O.

_________________
\sqrt{x^2}=|x|
\varphi=-(\sin 666^\circ +\cos (6\cdot 6\cdot 6^\circ))


Góra
 Zobacz profil   2710611
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 mar 2006, o 16:08 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: Szczecin
Cytuj:
Współrzędne punktu E są średnimi arytmetycznymi współrzędnych punktów A i B (czyli np.
Podobnie wyznaczasz D i F. Następnie wyznaczasz prostą k, (która przechodzi przez punkty D, B) oraz proste m, n. Otrzymujesz układ równań

gdzie masz dane, musisz wyliczyć tylko x i y, które są współrzędnymi punktu O.



No tak ale ja pytałem o przestrzeń nie o płaszczyznę...


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 mar 2006, o 16:22 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 7035
Lokalizacja: Ruda Śląska
Wiek: 23
Pomógł: 1302
Pomoc poza forum: Odpłatnie
To postępujesz w sposób analogiczny, tyle, że masz więcej do liczenia:P

_________________
\sqrt{x^2}=|x|
\varphi=-(\sin 666^\circ +\cos (6\cdot 6\cdot 6^\circ))


Góra
 Zobacz profil   2710611
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 mar 2006, o 20:16 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: Szczecin
Adams napisał(a):
To postępujesz w sposób analogiczny, tyle, że masz więcej do liczenia:P
Załóżmu że jestem lama okrutna poproszę o wytłumaczenie jak wyliczyć ten środek cięzkości w przestrzeni


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 mar 2006, o 21:16 
Użytkownik

Posty: 264
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 42
Środek ciężkości to średnia arytmetyczna po prostu tych punktów:
S( \frac{x_{1}+x_{2}+x_{3}}{3} ,  \frac{y_{1}+y_{2}+y_{3}}{3} , \frac{z_{1}+z_{2}+z_{3}}{3})

Chciałeś gotowy wzór to masz:)

_________________
Potrzebujesz pomocy z matmy fizy? http://korepetycje.ekorki.pl/admin.php?id=4685&op=podglad


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 22:08 
Użytkownik

Posty: 17
Lorek napisał(a):
Następnie wyznaczasz prostą k, (która przechodzi przez punkty D, B) oraz proste m, n.

Jeśli chodzi o wyznaczanie tych prostych, to czy jest jakiś prostszy sposób, niż ze wzoru y-y_{1}= \frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}   \cdot (x- x_{1}), bo tutaj wychodzą mi dość kosmiczne rzeczy, które ciężko poprzekształcać..


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 9 wzorów na pole trójkąta  Geometria trójkąta  Anonymous  2
 Oblicz wysokość trójkąta równoramiennego  Geometria trójkąta  Anonymous  1
 Środek masy trójkątnej ramki  Geometria trójkąta  Anonymous  1
 Oblicz długośći boków trójkąta. Dany obwód i pole  Geometria trójkąta  Anonymous  11
 Oblicz pole trójkąta - podobieństwo trójkątów  Geometria trójkąta  Anonymous  2
 Przy jakiej długości boków trójkąta obwód jest najm  Geometria trójkąta  Anonymous  5
 Oblicz obwód trójkąta  Geometria trójkąta  Jessica  1
 Oblicz długości boków trójkąta  Geometria trójkąta  Jessica  1
 Oblicz pole trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg  Geometria trójkąta  Jessica  12
 Oblicz długości boków trójkąta protokątnego  Geometria trójkąta  Anonymous  3
 Dowód na sumę kątów w trójkącie  Geometria trójkąta  metamatyk  3
 (3 zadania) Obliczyć wysokości trójkąta, długość bok  Geometria trójkąta  mariusz18  2
 Wzór na miarę kąta ostrego w trójkącie prostokątnym  Geometria trójkąta  Anonymous  21
 Dowód na twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa  Geometria trójkąta  Klinowski Irocent  1
 Oblicz długość środkowej trójkąta prostokątnego  Geometria trójkąta  iwcia100  1
 Oblicz długość boku trójkąta i promienie kół wpis.  Geometria trójkąta  iwcia100  1
 Wyznacz najmniejsze pole trójkąta równoramiennego  Geometria trójkąta  TadeS  2
 Oblicz długość boku trójkąta równobocznego  Geometria trójkąta  Anonymous  1
 Obliczyc długość boku trójkąta i długość promieni o  Geometria trójkąta  iwcia100  1
 Oblicz dł. odcinka leżącego na prostej przecinającej trĂ  Geometria trójkąta  Anonymous  4
 Oblicz długosć podstawy trójkąta równoramiennego  Geometria trójkąta  Anonymous  1
 Oblicz pole trójkąta prostokątnego  Geometria trójkąta  iwcia100  1
 Oblicz obwód trójkąta - zadanie 2  Geometria trójkąta  iwcia100  1
 Oblicz długości boków trójkąta - zadanie 2  Geometria trójkąta  iwcia100  1
 Obliczyć długości boków trójkąta  Geometria trójkąta  iwcia100  1
 (3 zadania) Oblicz długość wysokości trójkąta. itd.  Geometria trójkąta  Anonymous  1
 Wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokąt  Geometria trójkąta  Anonymous  5
 Wyznaczyć długość boku trójkąta  Geometria trójkąta  inesitka  1
 Oblicz pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60  Geometria trójkąta  orzechowy  3
 Oblicz długość wysokości trójkąta równoramiennego  Geometria trójkąta  Orzech  6

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software