szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 kwi 2006, o 19:44 
Użytkownik

Posty: 12
Lokalizacja: Kraków
Mam takie zadanie za które sam nie wiem jak się zabrać, może ktoś spróbuje rozwiązać?

Dany jest trójkąt równoboczny T o boku długości a .Środek ciężkości tego trójkąta jest środkiem koła K o promieniu, którego długość jest średnią geometryczną promieni okręgów: wpisanego i opisanego na T.Oblicz pole figury: K - T .


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 kwi 2006, o 20:32 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 469
Lokalizacja: Kęty
Pomógł: 13
Obrazek

|AB|=|BC|=|CA|=a
Trójkąt ABC jest równo boczny => kat CAB=60
|DC|=h
|Do|=r
|OC|=x

R- promień koła K
R=\sqrt{x*r} - śr. geometryczna

h=\frac{a\sqrt{3}}{2}

tg30=\frac{r}{\frac{a}{2}}
r=\frac{a\sqrt{3}}{6}

h=r+x
x=\frac{a\sqrt{3}}{3}
R=\frac{a\sqrt{6}}{6}

P_{K}=\frac{a^{2}}{6}

P_{ABC}=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}

Teraz wystarczy tylko odjąć te pola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 kwi 2006, o 06:31 
Użytkownik

Posty: 12
Lokalizacja: Kraków
Tu nie chodzi chyba o odjęcie pól, bo wychodzi inny wynik niż powinien. Odp. brzmi
a^2/4(pi/2 - 1).Może to trzeba zrobić inaczej nie wiem sam?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 kwi 2006, o 09:58 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 469
Lokalizacja: Kęty
Pomógł: 13
Wcześniej popełniłem błąd. P_{K}=\frac{a^{2}}{6}\pi.
"Oblicz pole figury: K - T".
K- to pole tego koła a T to pole trójkąta. Więc należy odjąć od pola koła pole trójkąta.


PS: Może popełniłem błąd w obliczeniach!?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 kwi 2006, o 16:26 
Użytkownik

Posty: 43
Lokalizacja: stąd
Pomógł: 7
@robert179 jak sam zauważyłeś trzeba tu policzyć pole figury K-T, a nie różnicę pól figur!


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 4 cze 2011, o 20:29 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: NT
Wiek: 19
R-promień koła opisanego na trójkącie ABC
r-promień koła wpisanego w trójkąt
R=2r
r _{z} - promień koła K
Mamy duży trójkąt ABC wyznaczamy środek ciężkości tj. punkt przecięcia się dwusiecznych kątów tego trójkąta.
Trójkąt ABC podzielił się na 6 trójkątów prostokątnych.
P_{ABC}=\frac{a^{2} \cdot \sqrt{3}}{4}  
 P _{ \text{małego trójkąta ASD} }=  \frac{a ^{2}  \cdot  \sqrt{3}}{4}  \cdot  \frac{1}{6} = \frac{a ^{2}  \cdot  \sqrt{3}}{24}\\
 P _{ \text{małego trójkąta ASD} }=  \frac{1}{2}  \cdot   \frac{a}{2}  \cdot r =  \frac{a}{4}  \cdot r \\ \frac{a^{2} \cdot \sqrt{3}}{24} = \frac{a}{4}  \cdot r \\   r= \frac{a \sqrt{3} }{6}  \\
 r _{z}= \sqrt{R \cdot r}  \\
 r _{z}= \sqrt{2r \cdot r} \\
 r _{z}= \sqrt{2r ^{2} } \\
 r _{z}=  \frac{a \sqrt{6} }{6}

odc GC' - odcinek laczacy pkt przeciecia koła K z bokuAB trójkąta ABC z pkt styczności koła wpisanego w trójkąt z tym samym bokiem
z Pitagorasa wychodzi |GC'|=\frac{a \sqrt{3} }{6} =r trójkąt GC'S jest równoramienny a
\sphericalangle GC'S = 90^\circ  \sphericalangle GSC'=45 ^\circ  \sphericalangle GSH=90 ^\circ \\   \left( \text{H tj drugi pkt przeciecia kola K i boku AB} \right)  \\
 P _{K-T} = 3P _{\text{odcinka kolowego}} \\
 P _{K-T} = 3 \left(  \frac{90^\circ}{360s^\circ}  \cdot \pi  r _{z } ^{2} -  \frac{1}{2}  \cdot r _{z } ^{2} \cdot  \sin 90^\circ \\
 P _{K-T} =3 \left(  \frac{90^\circ}{360^\circ}  \cdot  \pi \frac{6a ^{2} }{36}  -  \frac{1}{2}  \cdot \frac{6a ^{2} }{36}  \cdot 1 =  \frac{a ^{2} }{4}  \left(  \frac{\pi}{2} - 1 \right)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Trójkąt równoboczny. - zadanie 2  Geometria trójkąta  qwerty007  3
 Tröjkąt równoboczny. - zadanie 5  Geometria trójkąta  soulforged  2
 Trójkąt równoboczny. - zadanie 3  Geometria trójkąta  vodzi1  3
 Trójkąt równoboczny. - zadanie 4  Konstrukcje i geometria wykreślna  GluEEE  2
 Trójkąt i nie tylko....  Geometria trójkąta  eurorest  4
 Trójkąt równoramienny,prostokątny  Geometria trójkąta  dyziu  1
 Udowodnij, że trójkąt jest równoramienny  Geometria trójkąta  Dusiol  4
 trójkąt ostrokątny równoramienny - zadanie 2  Geometria trójkąta  magdalena2108  2
 trójkąt równoramienny - zadanie 64  Geometria trójkąta  mada2977  1
 Trójkąt równoramienny. - zadanie 7  Geometria trójkąta  Bulton  1
 3 okręgi wpisane w trójkąt równoboczny  Geometria trójkąta  Kasia091  3
 Trójkąt prostokątny - wyznaczyć sumę sin \alpha +sin \beta  Geometria trójkąta  kornela_17  1
 w trójkąt wpisano okrąg ....  Geometria trójkąta  kyjta  2
 Trójkąt abc - zadanie 7  Geometria trójkąta  mixmix  1
 trójkąt i punkt wewnętrzny  Geometria trójkąta  theoldwest  1
 Trójkąt rownoboczny wpisany w koło - zadanie 3  Geometria trójkąta  chilik  7
 Trojkat - wzory cosinusow (zadanie maturalne)  Geometria trójkąta  arecek  2
 Okrąg i trójkąt - zadanie 7  Geometria trójkąta  Beatagr3  1
 trójkąt równoramienny okrąg wpisany i opisany  Geometria trójkąta  pmkrecik  2
 wykaż że ze środkowych trójkąta można zbudować trójkąt.  Geometria trójkąta  cytruskowa19  0
 "trójkąt prostokątny"Jak obliczyć jeden z boków?  Geometria trójkąta  kacak  4
 Okrąg wpisany w trójkąt - zadanie 14  Geometria trójkąta  Goodwin  4
 trójkąt równoramienny i okrąg - zadanie 4  Geometria trójkąta  HeMiK666  3
 Najmniejsze pole trójata wpisanego w trójkąt.  Geometria trójkąta  Semtex4  0
 (2 zadania) Oblicz dł. boku kwadratu wpisanego w trójkąt  Geometria trójkąta  Anonymous  3
 trójkąt równoboczny - zadanie 36  Geometria trójkąta  stokrotka-25  1
 Trójkąt rozwartokątny - obliczanie kątów  Geometria trójkąta  seba20  5
 Trójkąt rozwartokątny wpisany i opisany na kole  Geometria trójkąta  pestka  1
 Trójkąt prostokątny wpisany i opisany na okręgu  Geometria trójkąta  Sanni  3
 trojkat rownoramienny rozwartokatny  Geometria trójkąta  juliiia  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software