szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 15:51 
Użytkownik

Posty: 4
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 20
Jutro mam sprawdzian z funkcji kwadratowej . Bardzo proszę o rozwiązanie mi tych zadań. Bo jakoś mi to nie idzie .

1). f(x) = 2x ^{2} +3x+5
a)narysuj wykres tej funkcji .
b) postać kanoniczną zamień na iloczynową .
c)podaj największa i najmniejszą wartość tej funkcji .
d)określ dziedzinę .
e) podaj zbiór wartości .

2). f(x)=-x ^{2} + 8x -15
a)narysuj wykres tej funkcji .
b) postać kanoniczną zamień na iloczynową .
c)podaj największa i najmniejszą wartość tej funkcji .
d)określ dziedzinę .
e) podaj zbiór wartości .


Ostatnio edytowano 24 wrz 2009, o 16:35 przez lukki_173, łącznie edytowano 1 raz
Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 16:40 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 913
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Wiek: 22
Pomógł: 218
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Żeby narysować wykres to zwiń do postaci y=a(x-p)^2+q.
Dziedzina to w obu przypadkach zbiór liczb rzeczywistych.
Zbiór wartości odczytasz z wykresu.
Najmniejsza i największa wartość to ze wzorów na p i q.
Postać iloczynowa - policz deltę i pierwiastki i podstaw pod wzór y=a(x-x_1)(x-x_2)

_________________
Olesno i okolice - korepetycje z matematyki dla gimnazjum i liceum, przygotowanie do matury.
Telefon: 727 914 309 | E-mail: lukasz.musial@onet.eu | GG: 4989720
Zapraszam!

Matematyka Królową Nauk ;)


Góra
 Zobacz profil   4989720
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 17:30 
Użytkownik

Posty: 4
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 20
lukki_173 napisał(a):
Żeby narysować wykres to zwiń do postaci y=a(x-p)^2+q.
Dziedzina to w obu przypadkach zbiór liczb rzeczywistych.
Zbiór wartości odczytasz z wykresu.
Najmniejsza i największa wartość to ze wzorów na p i q.
Postać iloczynowa - policz deltę i pierwiastki i podstaw pod wzór y=a(x-x_1)(x-x_2)



Problem w tym , że nie umiem odczytać tego z wykresu ;/


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 17:50 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 913
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Wiek: 22
Pomógł: 218
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Narysuj wykres i spróbuj.

_________________
Olesno i okolice - korepetycje z matematyki dla gimnazjum i liceum, przygotowanie do matury.
Telefon: 727 914 309 | E-mail: lukasz.musial@onet.eu | GG: 4989720
Zapraszam!

Matematyka Królową Nauk ;)


Góra
 Zobacz profil   4989720
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 18:11 
Użytkownik

Posty: 4
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 20
lukki_173 napisał(a):
Narysuj wykres i spróbuj.





cos tam zrobiłem . ale mimo wszystko nie jestem pewny wyników i reszty .
Możesz mi to wyliczyć i opublikować , żebym mógł porównać i lepiej zrozumieć ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 18:33 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 913
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Wiek: 22
Pomógł: 218
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Pokaż swoje obliczenia, to Ci sprawdzę, czy rozwiązałeś poprawnie.

_________________
Olesno i okolice - korepetycje z matematyki dla gimnazjum i liceum, przygotowanie do matury.
Telefon: 727 914 309 | E-mail: lukasz.musial@onet.eu | GG: 4989720
Zapraszam!

Matematyka Królową Nauk ;)


Góra
 Zobacz profil   4989720
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 funkcja kwadratowa - zadanie 2  Funkcje kwadratowe  janek21  1
 Funkcja f okreslona jest wzorem  Funkcje kwadratowe  roxxx  1
 Funkcja kwadratowa - trapez  Funkcje kwadratowe  pawlaczyna9  12
 nierównośc kwadratowa z parametrem  Funkcje kwadratowe  MARTUSIEQ89  1
 f.kwadratowa+pochodna  Funkcje kwadratowe  Vixy  3
 Wzory skróconego mnożenia nierownosc kwadratowa  Funkcje kwadratowe  dawid320  2
 Nierownosc kwadratowa.  Funkcje kwadratowe  darek90r  1
 Nierównosc kwadratowa z X w potędze  Funkcje kwadratowe  kazakami  4
 Funkcja wyznacz parametry  Funkcje kwadratowe  ptasiek123  1
 Funkcja kwadratowa z wartością bezwzględną.  Funkcje kwadratowe  Anonymous  6
 Wzor funkcja kwadratowa (dane: styczna i dwa punkty)  Funkcje kwadratowe  incoone  3
 |x| funkcja kwadratowa z 4 rozwiązaniami =]  Funkcje kwadratowe  Anonymous  3
 funkcja kwadratowa - parametry  Funkcje kwadratowe  tomi140  7
 funkcja kwadratowa- matura  Funkcje kwadratowe  Warlok20  5
 funkcja kwadratowa - zadanie 30  Funkcje kwadratowe  dwdmp  3
 Funkcja kwadratowa - sprawdzenie  Funkcje kwadratowe  pawellogrd  5
 Nierówność kwadratowa - zadanie 72  Funkcje kwadratowe  Kacper20  6
 Funkcja kwadratowa z parametrem - zadanie 41  Funkcje kwadratowe  aleksander12  8
 Dla jakich parametrów funkcja przyjmuje tylko dodatnie warto  Funkcje kwadratowe  kamil13151  5
 Nierówność kwadratowa z wartością bezwzględną - zadanie 3  Funkcje kwadratowe  Natalia__  1
 Funkcja kwadratowa (znalezienie pierwiastków)  Funkcje kwadratowe  Raz0r  4
 Funkcja kwadratowa z funkcjami trygonometrycznymi  Funkcje kwadratowe  myszka666  4
 funkcja kwadrtowa oblicxz  Funkcje kwadratowe  alimak  1
 funkcja kw z parametrem.  Funkcje kwadratowe  martolka  1
 Dla jakich wartości parametru m funkcja  Funkcje kwadratowe  chef  5
 nierówność kwadratowa - zadanie 20  Funkcje kwadratowe  beta666  11
 Znajdź taką wartość parametru m, aby funkcja f była najmn  Funkcje kwadratowe  Piotrekk1992  4
 Dwa zadania (funkcja i rownanie kwadratowe)  Funkcje kwadratowe  char  3
 prosta f. kwadratowa  Funkcje kwadratowe  szacko  1
 Funkcja liczb naturalnych  Funkcje kwadratowe  Lunah  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software