szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 00:01 
Użytkownik

Posty: 4
Lokalizacja: Polska
Wiek: 31
Ściany boczne prawidłowego ostrosłupa trójkątnego są trójkątami prostokątnymi. Narysuj siatkę tego ostrosłupa i oblicz miarę kąta \alpha nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.

Nie wiem jak to narysować i obliczyć.Bardzo proszę o pomoc.


Ostatnio edytowano 27 wrz 2009, o 09:55 przez lukki_173, łącznie edytowano 1 raz
Poprawa wiadomości.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 11:22 
Użytkownik

Posty: 16181
Pomogła: 3226
Obrazek

Siatka:
Kwadrat z przekątnymi, bez jednego boku i 'przyklejony' trójkąt równoboczny o boku równym bokowi kwadratu.


Siatkę można też narysować trochę inaczej.
Konstruujesz trójkąt równoboczny.
Na każdym jego boku (na zewnatrz trójkata) z wierzchołka odmierzasz kąty po 45 stopni i prowadzisz półproste. Tam gdzie pólproste się przetną będą wierzchołki trójkątów (wierzchołek ostrosłupa)

Długość SD to połowa krawędzi podstawy.
Długość DO to \frac{1}{3} wysokośći trójkąta równobocznego
Możesz policzyć cos \alpha


Ostatnio edytowano 19 paź 2011, o 16:47 przez anna_, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 27 wrz 2009, o 11:28 
Użytkownik

Posty: 4
Lokalizacja: Polska
Wiek: 31
Wielkie dzieki za pomoc.Nie zawiodłem sie na tej stronie...
Rysunek pierwsza klasa.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Obliczyć objętość ostrosłupa - zadanie 7  Stereometria  kinia7  5
 Krawędzie boczne w ostrosłupie pod kątem 60 st. do podsta  Stereometria  *Kasia  2
 Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego  Stereometria  manio777444  2
 Objętość graniastosłupa prawidłowego.  Stereometria  inkaust  4
 kąt między ścianami ostrosłupa  Stereometria  chiquita  1
 objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego - zadanie 6  Stereometria  jaanczakxd  4
 Objętość ostrosłupa - zadanie 50  Stereometria  sothisguy  1
 Podstawa ostrosłupa - zadanie 3  Stereometria  jaga664  1
 Wysokość ostrosłupa - zadanie 6  Stereometria  Geros  3
 kat nachylenia sciany bocznej - zadanie 2  Stereometria  Czaja151  2
 Wyznacz objętość ostrosłupa  Stereometria  satya  1
 objętość ostrosłupa - zadanie 118  Stereometria  xxxxx  1
 Wysokość ostrosłupa, kąty i jego objętość  Stereometria  lortp  2
 Największe pole ostrosłupa  Stereometria  Karaal  2
 Pole przekroju ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.  Stereometria  Spajki  0
 oblicz pole całkowite i obiętość graniastosłupa prawidłowego  Stereometria  DJ matiii  2
 objętosć ostrosłupa  Stereometria  kuchcik08  2
 oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego  Stereometria  elo111  3
 oblicz objętość ostrosłupa - zadanie 12  Stereometria  konwalia  0
 Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC  Stereometria  bliznieta07129  3
 Objętość graniastosłupa prawidłowego - zadanie 2  Stereometria  Bartek1991  9
 Ściany boczne graniastosłupa.  Stereometria  DjKamil  6
 Objętość ostrosłupa  Stereometria  Anonymous  7
 Pole powierzchni ostrosłupa...  Stereometria  kondi50  1
 Oblicz V i pole powierzchni ostrosłupa  Stereometria  gonzo91  5
 sciany boczne ostroslupa prawidlowego  Stereometria  junior2004  1
 H = 6, ściany boczne tworzą kąt z płaszczyzną podstawy  Stereometria  Aliens  1
 pole i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego  Stereometria  Agata123  1
 Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego...  Stereometria  luffyD  1
 Obliczanie długości wysokości ostrosłupa  Stereometria  kamil665  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software