szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
 Tytuł: procenty matura
PostNapisane: 1 paź 2009, o 18:05 
Użytkownik

Posty: 36
Lokalizacja: Augustów
Wiek: 26
Na początku sezonu papryka czerwona i papryka zółta kosztowaly tyle samo. Po pewnym czasie cena papryki czerwonej wzrosła o 15%, a zielonej o 9%. O ile procent wiecej zapłaci pani Kowalska przy zakupie 2kg papryki zielonej i 1kg czerwonej?


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
 Tytuł: procenty matura
PostNapisane: 1 paź 2009, o 18:16 
Użytkownik

Posty: 3092
Lokalizacja: Opole
Pomogła: 877
cena papryki na poczatku sezonu - x

czerwona po podwyżce = 1,15x

zielona po podwyżce = 1,09x

przed podwyżka Kowalski zapłaci 2x+x = 3x

po podwyżce zapłaci 1,15x + 2 \cdot 1,09x = 1,15x + 2,18x = 3,33x


Obliczamy o ile procent wiecej zapłaci

3x - 100 \%
3,33x = p

p= \frac{3,33 \cdot 100}{3} = 111 \%

Koszt zakupu po podwyzce stanowi 111% kosztu przed podwyżka czyli Kowalski zapłaci więcej o 11%


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: procenty matura
PostNapisane: 1 paź 2009, o 18:24 
Użytkownik

Posty: 36
Lokalizacja: Augustów
Wiek: 26
Troche pochopnie napisalem treść tego zadania bo jest ono banalnie prose. Przed wysłaiem tej tresci juz kojarzyłem odpowiedz. Ale i tak dzieki odpowiedz sie zgadza :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: procenty matura
PostNapisane: 1 paź 2009, o 18:26 
Użytkownik

Posty: 58
Lokalizacja: Dziki Zachód
Wiek: 13
Pomógł: 7
Jeśli już się koniecznie mnoży przez 100% we wzorze na p, to ten % musi być.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 ..procenty solanki  Procenty  myszooneek  1
 Procenty - zadanie 4  Procenty  alexandra  1
 Procenty podstawy: ile większa, ile mniejsza  Procenty  bamshee  4
 Procenty, Oprocentowanie , Lokaty  Procenty  daniel0214  1
 procenty - podatki  Procenty  Iwuś  0
 Cena biletu na mecz piłki nożnej [matura]  Procenty  mariusz689  1
 Procenty w zadaniach - zadanie 2  Procenty  qwerty136  1
 Zdana matura  Procenty  elsmd  6
 Drewniany klocek-pomalowany i pocięty, a do tego te procenty  Procenty  agnieszka134  1
 procenty w zadaniu z ciągiem  Procenty  stanley12  2
 jabłka i procenty  Procenty  maorycy  2
 zadanko o wzroście-procenty  Procenty  fiolka  6
 Kredyty bankowe i procenty  Procenty  Kali  3
 Procenty (obnizka ceny) ??  Procenty  bobo2526  2
 3 z trescia - procenty  Procenty  magdaa142  4
 Zadania z trescia -procenty  Procenty  merka39  2
 Oblicz Procenty  Procenty  lukimiki1  5
 zadanie [procenty]  Procenty  pentel  4
 procenty - zadanie 36  Procenty  ewela920  1
 Procenty odejmowanie i dodawanie  Procenty  kalos  1
 Zadanie z treścią procenty  Procenty  drypy  2
 Procenty- zadani e pochodzi z Kiełbasy  Procenty  yaho888  4
 Zadanie - procenty o hrabim, który przegrał majątek  Procenty  krzysztof10i11  3
 Zadania procenty/promile  Procenty  nieznana  3
 procenty w zadaniach  Procenty  agnes372  2
 Procenty Pana Łebskiego... niewykonalne?  Procenty  Sekobb  2
 Procenty, cena lodówki a zysk...  Procenty  owen1011  2
 procenty punkty procentowe  Procenty  Misia6363  1
 Procenty mieszanin ;]  Procenty  mag  1
 Procenty - zad. z Liceum  Procenty  alan4ever  4

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software