szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 6 paź 2009, o 14:19 
Użytkownik

Posty: 63
Lokalizacja: Pomorskie
Wiek: 22
nierównością z wartością bezwzględną której zbiorem rozwiązań jest suma przedziałów (- \infty,-7) \cup (3, \infty) jest:
a. | x+5|>2
b.|x+2|>5
c. |x-2|<5
d.|x-5|<2


Ostatnio edytowano 6 paź 2009, o 14:38 przez czeslaw, łącznie edytowano 2 razy
Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 paź 2009, o 16:07 
Użytkownik

Posty: 276
Wiek: 20
Pomógł: 36
Odp b, Opuszczając wartośc bezwzględną dostajesz:

\left|x+2 \right|>5

x+2>5  \vee  x+2<-5

x>3  \vee  x<-7

_________________
David Hilbert zapytany o jednego z byłych uczniów odpowiedział: "Ach, ten, został poetą. Na matematyka miał zbyt mało wyobraźni".


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 6 paź 2009, o 16:41 
Użytkownik

Posty: 860
Lokalizacja: Rybnik
Pomogła: 57
a)
| x+5|>2 \\
x+5>2 \vee x+5<-2\\
x>-3 \vee x<-7

_________________
Hania


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 paź 2009, o 17:31 
Użytkownik

Posty: 276
Wiek: 20
Pomógł: 36
Hania x ma być większy od 3

_________________
David Hilbert zapytany o jednego z byłych uczniów odpowiedział: "Ach, ten, został poetą. Na matematyka miał zbyt mało wyobraźni".


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 6 paź 2009, o 18:23 
Użytkownik

Posty: 860
Lokalizacja: Rybnik
Pomogła: 57
jak dajemy na drugą strone, to zmienia sie znak

_________________
Hania


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 paź 2009, o 19:18 
Użytkownik

Posty: 276
Wiek: 20
Pomógł: 36
no nie gadaj.

Twój wynik, ktory sama zapisałaś to x \in (- \infty ,-7) \cup (-3,+ \infty ) Teraz porównaj go z treścią zadania.

_________________
David Hilbert zapytany o jednego z byłych uczniów odpowiedział: "Ach, ten, został poetą. Na matematyka miał zbyt mało wyobraźni".


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Nierówność i wartość bezwzględna  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  mezco  19
 Nierówność i wartość bezwzględna - zadanie 3  Liczby zespolone  Faja  1
 Wartość bezwzględna  Wartość bezwzględna  Anonymous  6
 Wartość bezwzględna - zadanie 2  Wartość bezwzględna  mateo19851  2
 [Wartosc bezwzgledna] Problem z nierownoscia  Wartość bezwzględna  Anonymous  2
 Wykres funkcji z wartością bezwzględną.  Wartość bezwzględna  mateo19851  1
 wartosc bezwzgledna + parametr  Wartość bezwzględna  Anonymous  1
 wartość bezwzględna - równanie.  Wartość bezwzględna  apacz  2
 rónania i nierówności z wartością bezwzględną - pr  Wartość bezwzględna  Anonymous  2
 rownianie z wartoscia bezwzgledna  Wartość bezwzględna  Anonymous  2
 wartosc bezwzg.  Wartość bezwzględna  Anonymous  1
 Wartość bezwzględna - uprość wyrażenia  Wartość bezwzględna  Anonymous  4
 dowód z wartością bezwzględną  Wartość bezwzględna  Anonymous  1
 Nierownosci: wartosc bezwzgledna  Wartość bezwzględna  Anonymous  4
 Równania i nierówności + wartość bezwzględna  Wartość bezwzględna  Tomasz B  14
 Równania i nierówności z wartością bezwzględną.  Wartość bezwzględna  jawor  3
 wartość bezwzględna-zadania  Wartość bezwzględna  Anonymous  3
 Wartość bezwględna zadanie z*  Wartość bezwzględna  Tomasz B  6
 Wykres funkcji z wartością bezwzględna.  Wartość bezwzględna  Mbach  4
 3 zadania: wartośc bezwzgl., wyznaczanie, układ nierówno  Wartość bezwzględna  Tomasz B  1
 Nierówność z wartością bezwzględną.  Wartość bezwzględna  the moon  1
 Dwa równania z wartościa bezwzględną.  Wartość bezwzględna  jawor  4
 Uklad rownan z wartoscia bezwzgledna.  Wartość bezwzględna  birdy1986  9
 Nierówność z wartością bezwględną.  Wartość bezwzględna  Anonymous  4
 proste zadanko z wartością bezwzględną  Wartość bezwzględna  bisz  4
 Wartość bezwzględna - zadanie 3  Wartość bezwzględna  przemo607  4
 Równanie z Wartością Bezwzględną !  Wartość bezwzględna  scn  10
 Rozwiąż równanie z wartością bezwzględną i granicą.  Wartość bezwzględna  Impreshia  3
 rozwiązać równania z wartością bezwzględną  Wartość bezwzględna  zet  13
 Nierówność - zadanie 4  Wartość bezwzględna  Tys  16

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software