szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
 Tytuł: pole trapezu
PostNapisane: 6 paź 2009, o 19:09 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: Polska
W trapezie ABCD (AB II DC) przekątne przecinają się w punkcie E. Pole trójkata AED jest równe 15cm,a pole trójkąta DEC wynosi 10cm. Oblicz:
a) EC : AE
b)pole trapezu ABCD


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: pole trapezu
PostNapisane: 6 paź 2009, o 20:42 
Użytkownik

Posty: 17759
Lokalizacja: piaski
Pomógł: 2285
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Dziwne jednostki pola masz w treści - nieistotne.

Klasyczny rysunek.
Trójkąty : lewy i prawy mają jednakowe pola.

h; x ; a - wysokość trapezu; wysokość trójkąta DEC; podstawa DC

Z pól :

ah = 50 oraz ax = 20 (z tego stosunek wysokości; potem skala podobieństwa górnego trójkąta do dolnego i kończyć)


Góra
 Zobacz profil   2407212
 
Kobieta Offline
 Tytuł: pole trapezu
PostNapisane: 6 paź 2009, o 20:59 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: Polska
Możesz podać dokładnie te obliczenia , bo nie bardzo to rozumiem. Będę bardzo wdzięczna


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: pole trapezu
PostNapisane: 6 paź 2009, o 21:08 
Użytkownik

Posty: 17759
Lokalizacja: piaski
Pomógł: 2285
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Tylko trochę :

z podzielenia stronami (podanych) mamy h : x=2,5 czyli wysokość trapezu to 2,5x.

więc trójkaty górny i dolny mają wysokości 1,5x oraz x; zatem skala podobieństwa większego do mniejszego to 1,5.


Góra
 Zobacz profil   2407212
 
Kobieta Offline
 Tytuł: pole trapezu
PostNapisane: 6 paź 2009, o 21:52 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: Polska
w dalszym ciągu nie rozumiem skąd te liczby 50 i 20


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: pole trapezu
PostNapisane: 7 paź 2009, o 06:26 
Użytkownik

Posty: 17759
Lokalizacja: piaski
Pomógł: 2285
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Z pól trójkątów (mam nadzieję, że rysunek zrobiłaś) :

0,5ah=25 oraz 0,5ax=10


Góra
 Zobacz profil   2407212
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 pole trapezu  Planimetria  rObO87  4
 Pole trapezu - zadanie 2  Planimetria  Anonymous  2
 Pole Trapezu - zadanie 3  Planimetria  kasia_maa  4
 Pole Trapezu - zadanie 4  Planimetria  Damon  11
 Pole trapezu - zadanie 5  Planimetria  czorcica  1
 Pole trapezu - zadanie 6  Planimetria  anulka015  1
 Pole trapezu - zadanie 7  Planimetria  sławek1988  1
 Pole trapezu - zadanie 8  Planimetria  Sokół  1
 Pole trapezu - zadanie 10  Planimetria  alli  7
 Pole trapezu - zadanie 11  Planimetria  achna  2
 POle trapezu - zadanie 12  Planimetria  DOKTÓR PITER  3
 pole trapezu - zadanie 13  Planimetria  GunloK  3
 Pole trapezu - zadanie 14  Planimetria  crack_15  2
 pole trapezu - zadanie 15  Planimetria  marta8  1
 pole trapezu - zadanie 16  Planimetria  mama3967  3
 Pole trapezu - zadanie 17  Planimetria  ewiszczak  6
 Pole trapezu - zadanie 18  Planimetria  Artur.m30  4
 Pole trapezu - zadanie 19  Planimetria  link.mk  3
 Pole trapezu - zadanie 21  Planimetria  michalind  2
 pole trapezu - zadanie 23  Planimetria  monisq  1
 pole trapezu - zadanie 24  Planimetria  crock  2
 Pole trapezu - zadanie 25  Planimetria  Franio  1
 Pole trapezu - zadanie 26  Planimetria  wasu  1
 Pole Trapezu - zadanie 27  Planimetria  EvilClown  1
 Pole trapezu - zadanie 28  Planimetria  pawel89  0
 Pole trapezu - zadanie 29  Planimetria  zaba555  3
 pole trapezu - zadanie 30  Planimetria  tomek898  1
 Pole trapezu - zadanie 31  Planimetria  hoodies  2
 pole trapezu - zadanie 32  Planimetria  marcepan  3
 Pole trapezu - zadanie 33  Planimetria  Konikov  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software