szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 17 sty 2010, o 21:23 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: dębica
Wiek: 19
Mam kilka zadań do rozwiązania jak wiecie to powiedzcie jak je rozwiazac ;)
1.w trójkącie ABC dwusieczna kąta B przecina bok AC w punkcie B_1. przez punkt B_1 prowadzimy równoległą do BC, przecinającą bok AB w punkcie C_1. Uzasadnij, że długość |B_1C_1|= |BC_1|

2. Udowodnij, że w każdym trójkącie jest kąt, który ma co najmmniej 60 stopni, i kąt. który ma co najwyżej 60 stopni.

3. W trójkącie o kątach 20 stopni, 60 stopni, 100 stopni poprowadzono dwusieczne tych kątów. Oblicz miary kątów powstałych w ten sposób sześciu trójkątów.

4. Kąt wewnętrzny wielokąta forenego ma 156^0 . jaki to wielokąt?

5. narysuj dowolny trójkąt ABC i wykręśl przy dwóch jego wierzchołkach po jednym kącie zewnętrznym. Czy suma tych dwóch kątów może równać się kątowi półpełnemu? Odpowiedz uzasadnij.

z góry dzięki za pomoc


Ostatnio edytowano 18 sty 2010, o 00:20 przez Justka, łącznie edytowano 1 raz
Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 17 sty 2010, o 22:30 
Użytkownik

Posty: 109
Wiek: 24
Pomogła: 2
Pomoc poza forum: Tak
2) Suma kątów w trójkącie jest równa 180 stopni, więc nie ma trójkątów o trzech kątach rozwartych ani trójkątów o trzech kątach ostrych. Dlatego musi być jeden kąt który ma co najmniej 60 stopni i jeden kąt który ma najwyżej 60 stopni. Np. trójkąt równoboczny ma wszystkie kąty równe 60 stopni więc dana teoria jest prawdziwa. Lub np. trójkąt ostry ma kąty równe 90, 60, 30 również teoria jest prawdziwa.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 sty 2010, o 23:12 
Użytkownik

Posty: 36
Pomógł: 3
Minnie_, kąt ostry to kąt \in (0^{o};90^{o}), a nie jak sugerujesz \in (0^{o};60^{o}) ;)

Zresztą sprawdzanie pojedynczych przypadków to jeszcze nie dowód

zad 2

Założmy, że w trójkącie nie ma żadnego kąta, który byłby większy od 60 stopni. Wtedy mamy:

\alpha < 60^{o} \\
\beta < 60^{o} \\
\gamma < 60^{o} \\

Po dodaniu stronami:

\alpha + \beta + \gamma < 180^{o}

co jak wiemy jest nieprawdą, gdyż suma kątów w trójkącie równa jest 180 stopni. Otrzymaliśmy sprzeczność, więc założenie jest nieprawdziwe, co oznacza, że w trójkącie choć jeden z kątów musi być większy od 60 stopni. Analogicznie udowadniamy w drugą stronę.

zad 4

Zauważmy następującą prawidłowość

Suma kątów wewnętrznych trójkąta - 180 stopni
Suma kątów wewnętrznych czworokąta - 360 stopni
Suma kątów wewnętrznych pięciokąta - 540 stopni

Jak widać mamy tutaj ciąg, którego wzór ogólny wygląda tak (n-2)*180. Pozwala on obliczyć sumę kątów wewnętrznych n-kąta. Aby otrzymać wartość kąta w n-kącie foremnym, a nie sumę wszystkich kątów w n-kącie, należy wzór podzielić jeszcze przez n. Czyli mamy:

\frac{(n-2)*180}{n} = 156 \\
180n - 360 = 156n \\
24n = 360 \\
n = 15

Odp: jest to piętnastokąt


zad 5

Suma dwóch kątów zewnętrznych równa będzie:

360^{o} - (\alpha + \beta)

Aby suma ta równa była kątowi półpełnemu, czyli 180 stopni, suma kątów alfa i beta musiałaby być równa 180 stopni, co jest oczywiście nieprawdą, z racji tego, że alfa i beta to dwa z trzech kątów w trójkącie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 trójkąty dopisane na i w trójkącie  Geometria trójkąta  p1992  0
 Udowodnij rownoleglosc odcinkow i przystawanie trojkatkow  Geometria trójkąta  patkaa  1
 geometria - trójkąty - zadanie 6  Geometria trójkąta  kmilka  1
 Trójkąt, trójkąt sferyczny, suma miar kątów  Geometria trójkąta  Shigon  6
 udowodnienie takiej samej długości odcinków  Geometria trójkąta  swergoc  4
 wyznaczanie miar kątów trójkąta  Geometria trójkąta  drmb  4
 Miary kątów w trójkącie - zadanie 4  Geometria trójkąta  kajojekb  3
 Miary kątów trójkąta - zadanie 5  Geometria trójkąta  luki1993  1
 trójkąt równoramienny miary kątów, sprawdzenie  Geometria trójkąta  manoloa  1
 Oblicz długości odcinków...  Geometria trójkąta  Daab  0
 Miary kątów w trójkącie równoramiennym.  Geometria trójkąta  MianDa  1
 Oblicz długości powstałych odcinków w trójkącie ró  Geometria trójkąta  Anonymous  1
 Obliczanie kątów  Geometria trójkąta  Petermus  1
 Wyznacz miary kątów w trójkącie prostokątnym  Geometria trójkąta  Anonymous  2
 stosunek odcinków w trójkącie  Geometria trójkąta  robin5hood  1
 iloczyn odcinkow  Geometria trójkąta  Shameyka  2
 Rachunek kątów  Geometria trójkąta  drmb  3
 okrąg i trojkaty  Geometria trójkąta  wirus1910  11
 Trójkąty wpisane i opisane  Geometria trójkąta  zioomus  1
 wyznacz miary kątów trójkąta - zadanie 2  Geometria trójkąta  yoana91  1
 wykazać prawdziwość stosunku kątów  Geometria trójkąta  dido  2
 Trójkąty - zadanie 4  Geometria trójkąta  izunieczkaa  6
 Jak obliczać miary kątów?  Geometria trójkąta  Archk  1
 Oblicz dlugosci odcinkow - zadanie 2  Geometria trójkąta  xcoom  1
 trójkąty - zadania  Geometria trójkąta  sisi_  1
 Oblicz miary kątów w tym trójkącie  Geometria trójkąta  HunterPL  1
 3 w 1 trójkąty i trapez  Geometria trójkąta  ecoo  1
 Miary kątów w trapezie...  Geometria trójkąta  DADA6  0
 Dane pole, miara jednego z kątów i stosunek dwóch wysokości.  Geometria trójkąta  Timon182  1
 dwa trójkąty w równoramiennym  Geometria trójkąta  matteooshec  0

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software