szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 sty 2010, o 13:03 
Użytkownik

Posty: 41
Lokalizacja: Radom
Wiek: 2
Pomógł: 1
Proszę o rozwiązanie kilku zadań z funkcji:)

1) Podaj zbior wartosci funkcji, jesli:
a) f(x)= -x^{2}+2 , a jej dziedzina jest zbior X={ -\sqrt{2},-1, \sqrt{2}, \sqrt{3} }
2) Dla kazdej z podanych funkcji sprawdz czy podane obok liczby naleza do zbioru jej wartosci:
a) f(x)=x+5 ; x naalezy do N ; 4;-3;1,8;20
3)Wyznacz zbior wartosci funkcji:
a) y=2x-4, x nalezy do <-1,2)
b) y=x ^{2} +1, x nalezy do <-2,2>
4) Okresl dziedzine funkcji, a nastepnie okresl zbior wartosci tej funkcji
a) y= \frac{1}{x}
b)y= -|x-1|
c) y= \frac{|x|}{x}
d) y=reszta z dzielenia liczby x przez 4
e) y= \sqrt{2x-6} +  \sqrt{6-2x}

_________________
xD


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 sty 2010, o 13:13 
Użytkownik

Posty: 103
Wiek: 27
Pomógł: 10
1. Aby znaleźć zbiór wartości funkcji musisz wyznaczyć wszystkie wartości dla podanych argumentów. To znaczy, że musisz podstawić wszystkie elementy zbioru X do podanego wzoru i z wartości, które dostaniesz utworzyć zbiór.

2. Musisz odpowiedzieć na pytania: czy istnieje taka liczba naturalna x, że x+5=4, x+5=-3, itd

3. Funkcja jest rosnąca, zatem dla mniejszych argumentów mamy mniejsze wartości. Stąd zbiorem wartości będzie odcinek o końcach <f(-1),f(2)) gdzie f(x)=y=2x-4

_________________
Matematyka jest jak kobieta. Pierw trzeba ją pokochać, żeby coś wyszło...


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 sty 2010, o 14:25 
Użytkownik

Posty: 41
Lokalizacja: Radom
Wiek: 2
Pomógł: 1
dziekuje zrobiłam...:)
a to jak zrobić?
Sporzadz wykresy funkcji:
a) y=- \sqrt{x} , x nalezy do <1,4)

czy wszystkie liczby z przedzialu trzeba podstawic za x ??

_________________
xD


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Miejsce zerowe funkcji  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Wartości funkcji liniowej.  Funkcje liniowe  g4l4  2
 Wyznaczanie współczyników a i b funkcji y=ax+b.  Funkcje liniowe  TadeS  1
 Znaleźć współczynniki a i b funkcji liniowej y=ax+b  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Znaleźć wzór funkcji liniowej  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 Sporządzanie wykresu funkcji.  Funkcje liniowe  Gość  2
 podaj wzor funkcji liniowej/o jaki wektor  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Wyznaczenie dziedziny funkcji - zadanie 2  Funkcje liniowe  domik50  3
 3 zadania z funkcji  Funkcje liniowe  Komarenkovic  2
 Zbiór zadań...  Funkcje liniowe  Maksiu  11
 wyznacz zbior, znajdz a oraz 1 zadanko  Funkcje liniowe  dest  5
 wyznacz zbior  Funkcje liniowe  dest  15
 wykres funkcji - zadanie 2  Funkcje liniowe  basia  1
 Dla jakich wartości k rozwiązaniem układu  Funkcje liniowe  leszczyk228  3
 Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?  Funkcje liniowe  kris248  3
 Wykresy funkcji z wartością bezwzględna  Funkcje liniowe  ms-trex  2
 Określenie monotoniczności funkcji liniowej  Funkcje liniowe  LAB  4
 Punkt przecięcia się trzech funkcji liniowych  Funkcje liniowe  Fristajler_2005  2
 wyznaczenie wzoru funkcji  Funkcje liniowe  Hamer  10
 Wyznaczanie funkcji liniowych korzystając tylko ze zbiorĂĹ  Funkcje liniowe  Fristajler_2005  3
 Dziedzina funkcji - zadanie 4  Funkcje liniowe  Marius  12
 Przekształcenia graficzne funkcji. f(x)+g(x)=h(x)  Funkcje liniowe  gawlik  7
 Przecięcie się dwóch funkcji w prostokącie  Funkcje liniowe  mixit  8
 Wyznczyć monotoniczność funkcji.  Funkcje liniowe  Xqu  1
 Podaj wzór funkcji...  Funkcje liniowe  M Ciesielski  3
 Zastosowanie funkcji w życiu codziennym  Funkcje liniowe  Anonymous  7
 Obliczanie parametrów, dla zadanych wartości  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Wyznacz kąt pomiedzy wykresem danej funkcji i osia OX  Funkcje liniowe  mat1989  1
 Wyznaczyć wzór funkcji  Funkcje liniowe  Pyszu  2
 3 zadania z parametrem z funkcji  Funkcje liniowe  nastirasti  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software