szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 13:43 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: Polski =)
witam,

ost. odkrylem, ze zapomnialem jak sie dzieli pisemnie z przecinkami.... Znacie jakis poradnik, ktory moglby mi pomoc? ew. jak obliczyć takie dzialanie. Fajnie by było gdyby mógłby mi ktos to rozwiazac z wyjasnieniem :roll:

____
0,15 : 1,245

dzieki i pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 13:56 
Korepetytor
Avatar użytkownika

Posty: 1908
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 26
Pomógł: 108
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Poprostu przesuwasz przecinek w liczbie dzielonej i liczbie ktora dzieli o tyle miejsc, zeby liczba ktora dzieli byla calkowita. Nastepnie dzielisz juz normalnie, tyle ze przecinek zaznaczasz nad przecinkiem liczby dzielonej, czyli

010,25...
_____
123,1 : 12

_________________
"Wy nie wiecie co to jest matematyka! wy myślicie: liczby, liczby! Nie! A ona śpiewa, gra jak kryształ. Cała dusza tonie w dźwięcznym, przejrzystym krysztale."

Stanisław Brzozowski


Oferuję pomoc. Statystyka, Excel, VBA, R


Góra
 Zobacz profil   4301107
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 14:20 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: Polski =)
dzieki wielkie. a bylbys na tyle dobry, zeby rozpisac cale dzielenie. zalezy mi na przykladzie ktory podalem wczesniej.... :sad:


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 14:32 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 888
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66
Wynikiem jest 0.(12048192771084337349397590361445783132530), więc dzielenie pisemne nie jest najlepszym pomysłem. Sugeruję zrobić coś takiego: \frac{0.15}{1.245}=\frac{150}{1245}=\frac{5^2\cdot 3 \cdot 2}{83\cdot 5 \cdot 3}=\frac{10}{83}.

_________________
Regulamin, TeX, Google.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 14:42 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: Polski =)
zostane przy dzieleniu pisemnym to co przedstawiles jest zbyt 'matematyczne' a ja nie jestem orlem. Ale dzieki i tak =) Pomozesz mi rozwiazac tamto dzialanie za pomoca pisemnego dzielenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 14:51 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 888
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66
Nie potrafię dzielić liczb mających 41 cyfr, a przynajmniej nie jestem w stanie tego zrobić w czasie krótszym od kilku godzin. To dzielenie to jest część jakiegoś zadania, czy wymyślony przez Ciebie przykład?

_________________
Regulamin, TeX, Google.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 18:33 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: Polski =)
nie rozumiem.Podalem konkretny przykład wymyślony przezemnie. Tu raczej nie ma 41 cyfr... Podam go jeszcze raz.

____
0,15 : 1,245

/\


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 18:37 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 888
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66
Podałem Ci wynik. Okres ma 41 cyfr, możesz sobie policzyć.

_________________
Regulamin, TeX, Google.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 19:06 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: Polski =)
pkt. dla Ciebie. Moja matematyczka jest 'trochę' dziwna... jak ja mam robic tego typu przyklady :O Ponieważ mam duuuuze a wrecz ogromne problemy z matematyka to mógłbym Cię prosić o rozwiązanie jakiegoś przykładu wymyślonego przez Ciebie. Jakiś taki, zebys mogl go zrobic w pare minut... Bede bardzo wdzieczny...


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 wrz 2006, o 22:47 
Korepetytor
Avatar użytkownika

Posty: 1908
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 26
Pomógł: 108
Pomoc poza forum: Odpłatnie
To ja moge, ogólną zasade:

Mamy podzielić 162 przez 15.

Kod:
1
2
___
162 : 15


Bierzemy 16 i widzimy, że 16>15 i tylko jedna piętnastka mieści sie w 16. To jakbyś brał koszyk o pojemnosci 16 jabłek i mogł do niego wrzucać serje jabłek. Mozna wrzucić tylko jedną pełną serie, bo zostanie maksymalnie tylko 1 miejsce wolne. Gdybyśmy mieli 33 to można wrzucić 2 serie. Zatem nad 6 zaznaczamy 1, bo tylko 1 piętnastka mieści sie w 16. (Jeszcze inaczej: 16=1\cdot 15+1 i ogolnie kazdą liczbe calkowita mozna zapisać w postaci x=ay+b, przy czym b
Kod:
1
2
3
 _1_
 162 : 15
-15


Skąd się wzięło to 15 pod ? To jest taka zasada, że odejmujemy liczbe przez którą dzielimy pomnożoną przez niedawno wpisaną liczbe nad kreską. Mamy:

Kod:
1
2
3
4
5
 _1_
 162 : 15
-15
----
  12



16-15=1. Wpisujemy tą jedynke pod liczbami i dopisujemy koleją liczbe: w tym przypadku koło 6 jest 2, czyli dopisujemy 2. Teraz dzielimy 12 przez 15. Jak widzisz 12 jest za małe więc ani jedna piętnastka sie w 12tce nie mieści. Zatem koło jedynki nad kreską zapisujemy 0. W takim przypadku 0 razy 15 jest 0 wiec nie musimy nic odejmowac. Dopisujemy kolejną cyfre kolo 12, a poniewaz kolo 2 juz nic nie stoi umawiamy się tak, ze piszemy kolejne 0 natomiast cyfry wpisywane od tej pory znajdą sie juz za przecinkiem czyli:

Kod:
1
2
3
4
5
 _10,
 162 : 15
-15
----
  120


Wykonujemy dzielenie 120 przez 15. Mamy 8 piętnastek w 120 wiec zaraz po przecinku piszemy 8. I dalej znowu: 8 razy 15 i odejmujemy:

Kod:
1
2
3
4
5
6
7
8
 _10,8
 162 : 15
-15
----
  120
 -120
 ------
  000


I ogolnie robimy wszystkie poprzednie kroki dopoki po odjeciu dwóch liczb nie wyjdą nam same 0. Jak widać z powyzszego mamy: 162:15=10,8.

Jaśniej ? Ogólnie taką podstawe cięzko tłumaczyć pisemnie. Najlepiej przerobic jakiś 10 prostych przykładów w obecnosci kogoś kto sie zna. Fizycznej obecnosci.

Ale mozesz sprobować z 287: 14, albo 273 : 13. Nawet sam sobie wez dowolne liczby i je podziel, a potem się pochwal co Ci powychodzilo.

_________________
"Wy nie wiecie co to jest matematyka! wy myślicie: liczby, liczby! Nie! A ona śpiewa, gra jak kryształ. Cała dusza tonie w dźwięcznym, przejrzystym krysztale."

Stanisław Brzozowski


Oferuję pomoc. Statystyka, Excel, VBA, R


Ostatnio edytowano 9 wrz 2006, o 08:08 przez Zlodiej, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil   4301107
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 wrz 2006, o 07:13 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: Polski =)
super, dzieki wielkie za ten obszerny tutorial!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Jesli dla (n,m) sie dzieli to czy dzieli sie dla (m,n)  Podzielność  Aram  1
 liczba pięciocyfrowa dzieląca się przez każdą ze swoich  Podzielność  janko2  4
 Znajdź dwie liczby, mają się do siebie 5:1:18  Podzielność  Markius94  1
 Dzielenie liczb sposobem pisemnym  Podzielność  maly6f6  0
 Dzielenie przez zero - może jednak możliwe?  Podzielność  olala1234  25
 czy liczba dzieli się przez...:  Podzielność  Primerinho  1
 Wykaż, ze liczba dzieli się przez 240.  Podzielność  kaska93  2
 udowodnij że ułamek dzieli się przez 24  Podzielność  zalzal  1
 Dzielenie pisemne  Podzielność  Nici  9
 najmniejsza liczba naturalna dzieląca sie przez...  Podzielność  Nirvana94  1
 dzielenie przez 5 i 4  Podzielność  marianna  3
 "A większe od B n razy" - jak rozumieć?  Podzielność  abbus17  2
 Dzielenie przez zero  Podzielność  ninjadam  7
 Dodawanie ułamków o zwiększającym się mianowniku  Podzielność  tuksiarz  1
 jak udowodnić, czy dana liczba podzielna jest przez 10  Podzielność  christopher  2
 Czas, dzielenie.  Podzielność  boosik01  1
 jak udowodnic?  Podzielność  merneith  4
 czy dane wyrazenie dzieli sie przez 6 ?  Podzielność  aga_92  3
 Dzielenie z resztą - zadanie 7  Podzielność  xXMadzia05Xx  1
 jak podzielić liczby o tej samej ilości cyfr  Podzielność  myszka_donald  1
 Wykaż, że... Jak?  Podzielność  abdalakbar  5
 dzielenie liczb - zadanie 3  Podzielność  mal0o  3
 Liczba pierwsza i dzielenie z resztą  Podzielność  Arst  11
 Dzielenie z resztą - zadanie 6  Podzielność  ania91  3
 dzielenie liczb - zadanie 2  Podzielność  agnes372  1
 Dzielenie Pisemne - zadanie 2  Podzielność  Kariina  2
 Czy reszta zalicza się do ilorazu?  Podzielność  Rachel2309  1
 Skąd się wziął wzór na liczbe dzielników?  Podzielność  The_Pro  3
 Dzielenie Pisemne!  Podzielność  Matius95  3
 Oblicz ile liczb podzielnych przez 7 znajduje się...  Podzielność  BMI  6

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software