szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: LaTeX dla opornych - ułamki, liczba \pi
PostNapisane: 16 lut 2010, o 15:41 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 4791
Lokalizacja: Grodzisko Dolne/Kraków
Wiek: 22
Pomógł: 1408
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Pierwszy wątek z cyklu LaTeX dla opornych - myślę, że zapis w LaTeX-u na forum dostarczy mi inspiracji do napisania kolejnych wątków. Komentarz poniżej będzie trochę złośliwy i mam nadzieję, że przynajmniej będzie także pouczający dla raczkujących z LaTeX-em.

Edytor LaTeX-a Online - miejsce, gdzie możesz testować swój ukochany system do tworzenia wzorów matematycznych

Ułamki, niby jedno z prostych poleceń w LaTeX-u, a o dziwo potrafi sprawić kłopot.
Zobaczmy co na to instrukcja LaTeX-a

Cytuj:
\frac{licznik}{mianownik}
Kod:
1
[tex]\frac{licznik}{mianownik}[/tex]

Nie wygląda jakoś strasznie, co nie?
A jednak można popsuć zapis nawet na tym.

Co więc można popsuć:
1. ułamek musi mieć dwie pary wąsiastych {}{} nawiasów, czegoś braknie - będzie się sypać
[Blad w formule, skoryguj!]
Jak widać błąd w formule, kod poniżej:
Kod:
1
[tex]\frac{a}{c[/tex]


2. wszelkie wyrażenia występujące jako licznik lub mianownik muszą mieć taką samą liczbę nawiasów otwierających { i zamykających } - jeżeli to nie jest spełnione silnik renderujący pomyśli, że ułamek kończy się wcześniej
\frac{ax^{2}}+bx}{c+d}
Kod:
1
[tex]\frac{ax^{2}}+bx}{c+d}[/tex]

a może nasz ułamek miał wyglądać tak:
\frac{ax^{2}+bx}{c+d}

Ekstremalny przykład:
\frac{{{{{{{{{{{{{{{a}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{b}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}
Kod:
1
2
[tex]\frac{{{{{{{{{{{{{{{a}}}}}}}}}}}}}}}{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{{b}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}[/tex]

voila, mamy ułamek :) każdy otwarty nawias jest domknięty

3. Jeśli zapomnisz o klamrach
Kod:
1
[tex][/tex]
to ułamka też nie zobaczysz - smutne, ale prawdziwe. Będzie to najzwyklejszy tekst \frac{3x^2-9x+2}{3x^3+5x^2-x+1}

A na deser mojego wątku liczba \pi
W tym miejscu proszę o zapamiętanie trzech skomplikowanych znaków \pi
Co jest ładniejsze, czytelniejsze i od razu wiadomo o jaką liczbę chodzi?
to: pi,
to: \prod,
czy to \pi?
Odpowiedź 1 - patrz odpowiedź 3,
odpowiedź 2 - patrz odpowiedź 3,
odpowiedź 3 - brawo, to jest prawidłowa odpowiedź :)

Wstukanie trzech znaków z klawiatury naprawdę nie powinno być problemem.
Jeżeli nie wiecie jeszcze, gdzie znajduje się ukośnik \, polecam rozejrzeć się po klawiaturze - najbardziej prawdopodobne będzie znalezienie go w okolicach Entera (z reguły nad nim albo obok)
Ten ukośnik jest kluczowym elementem poleceń w LaTeX-u, więc warto o nim pamiętać także tu.

Dotarłeś do końca? Brawo, to tyle w tym wątku.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   2827773
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 zgłaszanie postów + ostrzeżenia dla pomagających  Pytania, uwagi, komentarze...  sushi  32
 Restrykcja dostępu dla niezarejestrowanych  Pytania, uwagi, komentarze...  marcus  3
 Uwag kilka do początkujących - korzystanie z LaTeX-a  Pytania, uwagi, komentarze...  Szemek  0
 Regulamin dla opornych - łamanie regulaminu, skany  Pytania, uwagi, komentarze...  Szemek  4
 Liczba odwiedzin postu  Pytania, uwagi, komentarze...  szw1710  4
 LaTeX - stopień  Pytania, uwagi, komentarze...  Lerhond  1
 Latex a kwantyfikatory  Pytania, uwagi, komentarze...  czeslaw  11
 Skan zamiast LaTeX-a  Pytania, uwagi, komentarze...  d3lfin  14
 Błąd w kompendium - ułamki.  Pytania, uwagi, komentarze...  Vax  12
 Dla jakich wartości parametru punkt należy do koła  Geometria analityczna  E30  5
 Udowodnij ze dla kazdej liczby naturalnejN prawdziwe sa rown  Indukcja matematyczna  walet  1
 [L : K] jest liczbą pierwszą  Algebra abstrakcyjna  annkam87  1
 futro dla żony i problemy z nim związane  Procenty  jucha92  0
 Wykazać pewną równość dla ciągu fibonacciego  Teoria liczb  madziula1784  1
 całka z liczbą Eulera oO dobrze?  Rachunek całkowy  mixiu  7
 Dla jakich wartości parametru m... - zadanie 5  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  dawido000  1
 całka nieoznaczona z liczbą e  Rachunek całkowy  Lorakus  1
 Szereg Fouriera dla danych dyskretnych  Ciągi i szeregi funkcyjne  radyan  0
 Uzasadnij, że dla dowolnej  Funkcje wielomianowe  mariaPCD  2
 Trudne zadanie dla gimnazjalisty  Przekształcenia algebraiczne  Desmondo  2
 dla jakich wartosci parametru m kazdy z dwoch roznych...  Funkcje kwadratowe  grzesiiek  2
 LaTeX poza forum  Programy matematyczne  Jam?asica  4
 Dla jakich wartości p i q f(g) jest ciągła w pkt. -2 ?  Granica funkcji  amg e55  1
 Rozkład funkcji wymiernej na ułamki proste.  Funkcje wymierne  cojoj  2
 [LaTeX] Definiowanie języków w Kile  Informatyka  Kris-0  12
 liczba kardynalna a moc zbioru  Zbiory. Teoria mnogości  an2309  1
 Dla wytrwałych. Obliczanie kątów w dowolnym czworoboku.  Zadania "z treścią"  matibialy2  8
 wart. parametru m dla ktorych równanie z niewiadoma x ma r  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Javier  3
 liczba ustawień zwierząt w rzędzie  Kombinatoryka i matematyka dyskretna  daro009  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software