szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Pierwiastki dodatnie równania
PostNapisane: 6 mar 2010, o 20:02 
Użytkownik

Posty: 512
Dla jakich wartości parametru m, równanie |x-1| = m^2-2m + 1 ma dwa pierwiastki dodatnie ?

Próbowałem rozwiązywać graficznie, ale nie rozumiem dlaczego pod uwagę mam wziąć tylko odcięte dodatnie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Mężczyzna Online
 Tytuł: Pierwiastki dodatnie równania
PostNapisane: 6 mar 2010, o 21:51 
Moderator

Posty: 1087
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 21
Pomógł: 195
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Wystarczy ten warunek m^2-2m + 1>0 aby były dwa pierwiastki. Gdy wartość bezwzględna jest zerem, to ma jedno rozwiązanie, w przeciwnym wypadku ma dwa.
Czyli
m^2-2m + 1>0
(m-1)^{2}>0
Czyli m \neq 1

Wtedy ma dwa pierwiastki.
Teraz warunek na to, aby pierwiastki były dodatnie
Zauważmy, że nasze równanie jest równoważne równaniu
\sqrt{(x-1)^{2}} = m^2-2m + 1
\sqrt{(x-1)^{2}} = (m-1)^{2}
Podnosimy obie strony do kwadratu
(x-1)^{2}=(m-1)^4
x^{2}-2x+(1-(m-1)^4)=0

I teraz dwa rozwiązania dodatnie ze wzorków Viete'a:
x _{1} + x_{2} >0
x_{1} \cdot x_{2}>0

Czyli 2>0
Oraz
(1-(m-1)^4)>0
1>(m-1)^4
1>(m-1)^2
0>m^{2}-2m
0>m(m-2)
Czyli m \in (-\infty, 0)\cup(2, \infty)

Proszę o sprawdzenie

__________________________________
Rozwiązywanie zadań z matematyki i informatyki, korepetycje, przygotowywanie do matury, gg: 38190796


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   38190796
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Pierwiastki dodatnie równania
PostNapisane: 6 mar 2010, o 22:50 
Użytkownik

Posty: 512
Coś przekombinowałeś. Powinno wyjść m \in (0,1) \cup (1,2)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Online
 Tytuł: Pierwiastki dodatnie równania
PostNapisane: 9 mar 2010, o 22:26 
Moderator

Posty: 1087
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 21
Pomógł: 195
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Faktycznie, zgadza się
Jak mamy 0>m(m-2), to oznacza to, że m \in (0,2).
Ale, ponieważ m \neq 1, to m \in (0,1) \cup (1,2)

__________________________________
Rozwiązywanie zadań z matematyki i informatyki, korepetycje, przygotowywanie do matury, gg: 38190796


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   38190796
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Pierwiastki dodatnie równania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:32 
Użytkownik

Posty: 512
Ale dlaczego m \neq 1 ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Online
 Tytuł: Pierwiastki dodatnie równania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:47 
Moderator

Posty: 1087
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 21
Pomógł: 195
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Wystarczy ten warunek m^2-2m + 1>0 aby były dwa pierwiastki. Gdy wartość bezwzględna jest zerem, to ma jedno rozwiązanie, w przeciwnym wypadku ma dwa.
Czyli
m^2-2m + 1>0
(m-1)^{2}>0
Czyli m \neq 1

__________________________________
Rozwiązywanie zadań z matematyki i informatyki, korepetycje, przygotowywanie do matury, gg: 38190796


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   38190796
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 udowodnij, ze rownania..  Funkcje kwadratowe  gazda  1
 Równania kwadratowe z parametrem - zadanie 25  Funkcje kwadratowe  jerry7xd  3
 znajdz pierwiastki rownania  Funkcje kwadratowe  Kamil18  7
 Podstaw liczby do równania  Funkcje kwadratowe  Pistolsen  1
 układ współrzędnych i pierwiastki  Funkcje kwadratowe  karolinka__21  3
 równania kwadratowe z parametrem - zadanie 18  Funkcje kwadratowe  Ankaaa993  7
 rozwiąż równanie( pierwiastki)  Funkcje kwadratowe  bera17  4
 Równania kwadratowe z parametrem. - zadanie 2  Funkcje kwadratowe  del10  3
 Iloraz rozwiązań równania  Funkcje kwadratowe  dager  5
 Jaka liczba nie jest rozwiązaniem równania  Funkcje kwadratowe  Inspector  1
 Dodatnie wartości funkcji  Funkcje kwadratowe  Magus  2
 równania z parametrem - zadanie 17  Funkcje kwadratowe  Kinusssia  2
 największa wartość funkcji, dwa pierwiastki  Funkcje kwadratowe  pion3k  6
 Rozwiąż następujące równania:  Funkcje kwadratowe  Macin1207  5
 Równania kwadratowe - zadanie 7  Funkcje kwadratowe  skszaTU  1
 suma odwrotności pierwiastków równania  Funkcje kwadratowe  Impreshia  3
 W zalezności od parametru wyznacz liczbę rozwiązań równania  Funkcje kwadratowe  moonni  1
 Równania kwadratowe z modułem  Funkcje kwadratowe  Robbiex  5
 Równanie kwadratowe z parametrem gdy pierwiastki są 2 st.  Funkcje kwadratowe  YanCho  4
 rownania kwadratowe niezupelne  Funkcje kwadratowe  woznyadam  3
 równania sprowadzalne do równań kwadratowych  Funkcje kwadratowe  lagodna92  4
 równania kwadratowe - zadanie 11  Funkcje kwadratowe  august1991  23
 Wykresy i równania ...  Funkcje kwadratowe  KwiatuszekMe  1
 dwa równania z parametrem  Funkcje kwadratowe  maluszek_15  0
 równania z parametrem - zadanie 29  Funkcje kwadratowe  Hołek  1
 Parametr m i dwa różne pierwiastki rzeczywiste mniejsze o  Funkcje kwadratowe  robert179  10
 Równania i nierówności wymierne - zadanie 2  Funkcje kwadratowe  Daviv  1
 równania i nierówności kwadratowe w zadaniach tekstowych  Funkcje kwadratowe  licealistka93  2
 Dla jakich wartosci parametru m oba rozne pierwiastki rownan  Funkcje kwadratowe  bystry911  1
 pierwiastki trójmianu z parametrem  Funkcje kwadratowe  schloss  21

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software