szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: równanie wykładnicze
PostNapisane: 8 mar 2010, o 16:46 
Użytkownik

Posty: 752
Lokalizacja: Krosno
Rozwiąż równanie:

( \sqrt{2+ \sqrt{3} } ) ^{x}  + ( \sqrt{2- \sqrt{3} }) ^{x}=4


podnoszę do kwadratu i otrzymuje
(2+ \sqrt{3}+2( \sqrt{4-3}+2 -\sqrt{3}) ^{x} =16

6 ^{x}=16

miało wyjść x=2 lub x=-2


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10478735
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: równanie wykładnicze
PostNapisane: 8 mar 2010, o 16:51 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 284
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 19
Pomógł: 37
tomi140 napisał(a):

podnoszę do kwadratu i otrzymuje
(2+ \sqrt{3}+2( \sqrt{4-3}+2 -\sqrt{3}) ^{x} =16


skądże coś takiego?

\forall_{A>0} (\sqrt{A})^2=A
:)

__________________________________
\forall_{\varepsilon>0} \exists_{N} \forall_{m,n>N} \ ||a_m-a_n||<\varepsilon - definicja ciągu Cauchy'ego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1029916nie_pytaj
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: równanie wykładnicze
PostNapisane: 8 mar 2010, o 17:05 
Użytkownik

Posty: 752
Lokalizacja: Krosno
dużo to mi nie pomogło


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10478735
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: równanie wykładnicze
PostNapisane: 8 mar 2010, o 17:13 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 284
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 19
Pomógł: 37
To przejście jest niepoprawne.
a^x+b^x \neq (a+b)^

nie możesz niestety tego x tak "na chama" wyrzucić za nawias. Musisz je zostawić tam w środku :)

__________________________________
\forall_{\varepsilon>0} \exists_{N} \forall_{m,n>N} \ ||a_m-a_n||<\varepsilon - definicja ciągu Cauchy'ego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1029916nie_pytaj
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: równanie wykładnicze
PostNapisane: 8 mar 2010, o 17:23 
Użytkownik

Posty: 752
Lokalizacja: Krosno
możesz rozpisać to równanie?

-- 8 mar 2010, o 17:26 --

możesz rozpisać to równanie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10478735
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: równanie wykładnicze
PostNapisane: 8 mar 2010, o 17:31 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 284
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 19
Pomógł: 37
tomi140 napisał(a):
Rozwiąż równanie:

( \sqrt{2+ \sqrt{3} } ) ^{x}  + ( \sqrt{2- \sqrt{3} }) ^{x}=4



No jeżeli podniesiesz do kwadratu to wyjdzie
(\sqrt{2+\sqrt{3}})^{2x}+(\sqrt{2-\sqrt{3}})^{2x}+((\sqrt{2+\sqrt{3}})(\sqrt{2-\sqrt{3}}))^x=16
to jest równoważne
(2+\sqrt{3})^{x}+(2-\sqrt{3})^{x}+1=16

teraz dopiero możesz starać się pozbywać tych potęg. ;]

__________________________________
\forall_{\varepsilon>0} \exists_{N} \forall_{m,n>N} \ ||a_m-a_n||<\varepsilon - definicja ciągu Cauchy'ego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1029916nie_pytaj
 
Kobieta Offline
 Tytuł: równanie wykładnicze
PostNapisane: 9 mar 2010, o 22:13 
Użytkownik

Posty: 5
Lokalizacja: Trn
Wiek: 19
Zauważ, że:
( \sqrt{2+ \sqrt{3} } )*( \sqrt{2- \sqrt{3} } )=1
Z tego wnioskujesz, że:
\sqrt{2+ \sqrt{3} } = \frac{1}{ \sqrt{2- \sqrt{3} } }
Teraz podłóż do pierwotnego równania i całość, czyli
(\sqrt{2+ \sqrt{3} }) ^{x} zamień na t.
Teraz zostanie proste równanie kwadratowe :)
t+ \frac{1}{t} =4
tak więc
t ^{2} +1=4t
z delty wyjdzie:
t _{1} =2+ \sqrt{3} ,
t _{2}=2- \sqrt{3}

Reszta chyba jest prosta :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: równanie wykładnicze
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:19 
Użytkownik

Posty: 752
Lokalizacja: Krosno
Faktycznie! Dzięki za pomoc!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10478735
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 równanie wykładnicze  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  ktosia  4
 Równanie wykładnicze - zadanie 2  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  _p_h_p_  1
 Równanie wykładnicze - zadanie 3  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  fisz5  3
 równanie wykładnicze - zadanie 4  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Uzo  1
 równanie wykładnicze - zadanie 5  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Vixy  15
 równanie wykładnicze - zadanie 6  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Vixy  3
 Równanie wykładnicze - zadanie 7  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Trista  2
 równanie wykładnicze - zadanie 8  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  magiavo  1
 Równanie wykładnicze - zadanie 9  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Sirius  1
 Równanie wykładnicze - zadanie 10  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  panterman  9
 równanie wykładnicze - zadanie 11  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  asasyn  2
 Równanie wykładnicze - zadanie 12  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  _p_h_p_  1
 równanie wykładnicze - zadanie 13  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  viper1313  2
 Równanie wykładnicze - zadanie 14  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  _p_h_p_  4
 Równanie wykładnicze - zadanie 15  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  goldenka  3
 równanie wykładnicze - zadanie 16  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Matka Chrzestna  1
 Równanie wykładnicze - zadanie 17  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Majec  2
 równanie wykładnicze - zadanie 18  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Vixy  6
 Równanie wykładnicze - zadanie 19  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  krzychrob  2
 Równanie wykładnicze - zadanie 20  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  grandslam  4
 równanie wykładnicze - zadanie 21  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  muller  2
 równanie wykładnicze - zadanie 22  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Piotr1112  4
 Równanie wykładnicze - zadanie 23  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  vipol  12
 równanie wykładnicze - zadanie 24  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Hac_mi;  2
 Równanie wykładnicze - zadanie 25  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Maruder11  2
 równanie wykładnicze - zadanie 26  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Szemek  2
 równanie wykładnicze - zadanie 27  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Vixy  1
 Równanie wykładnicze - zadanie 28  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  jeremi  3
 Równanie wykładnicze - zadanie 29  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  byeer  2
 równanie wykładnicze - zadanie 30  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  juvex  7

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software