szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
 Tytuł: calki Lebesquea
PostNapisane: 8 mar 2010, o 21:22 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 158
Lokalizacja: Polska
Jak obliczyc takie calkie =(
1. \int_{A} \chi_{A}d\mu_{2}, A=[0,4]x[-1,3], gdzie \chi_{A} to funkcja charakterystyczna (\chi_{A}(P)= \begin{cases} 1, P\in A \\ 0, P\not\in A \end{cases})
2.\int_{K}f(x,y)d\mu_{2}, gdzie f(x,y)= \begin{cases} 1, x \in \mathbb Q  \wedge y \in \mathbb Q \\ 2 , x \in \mathbb Q  albo  y \in \mathbb Q \\ 3, x \in \mathbb R \backslash \mathbb Q  \wedge y \in \mathbb R \backslash \mathbb Q\end{cases}, a K=\{(x,y) \in [0,2]x[0,2]\}


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: calki Lebesquea
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:22 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 3275
Lokalizacja: Lebendigentanz
Pomógł: 776
Takie całkie można policzyć tak:

1. Możemy skorzystać z twierdzenia Fubiniego (które w przypadku funkcji charakterystycznych bywa nazywane zasadą Cavalieriego)

2. Zauważmy, że f(x,y) = 3 poza zbiorem miary zero, zatem całka równa się 3\mu_{2}(K), a miarę zbioru K możemy policzyć tak jak w 1.

__________________________________
Busy, busy, busy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 calki - zadanie 6  Rachunek całkowy  mnowak02  1
 Zbieznosc calki - jak zrobic  Rachunek całkowy  ziomal28  2
 Calki - zadanie 9  Rachunek całkowy  damian_412  1
 calki z granicami  Rachunek całkowy  jakiwstyd  1
 Calki-momenty zwykle rozkladu  Rachunek całkowy  lewela1  0
 dwie calki oznaczone  Rachunek całkowy  gufox  3
 obliczyc calki: wyierna i trygonometryczna  Rachunek całkowy  sniperrabit  5
 calki - zadanie 4  Rachunek całkowy  orbitka_  2
 calki krzywoliniowe  Rachunek całkowy  franekkimono  1
 Calki - zadanie 8  Rachunek całkowy  poolak2006  1
 Rozwiazanie calki oznaczonej  Rachunek całkowy  zaczek1985  1
 calki z:1/t*sqrt(t^4+1)/t^4; 2x^3*sqrt(1+36x^4); x^1/2*e^-x  Rachunek całkowy  Anonymous  6
 calki - zadanie 12  Rachunek całkowy  Traper  4
 definicja calki  Rachunek całkowy  Hellbike  1
 3 calki - zadanie 2  Rachunek całkowy  adam_s  6
 Dwie calki na kolokwuim.  Rachunek całkowy  aqq  2
 oblicz calki.  Rachunek całkowy  MarlenQs  10
 ob. wart calki krzywoliniowej.  Rachunek całkowy  iza_zizi  2
 Zbieznosc calki - zadanie 4  Rachunek całkowy  M4ksiu  0
 Kłopotliwe calki  Rachunek całkowy  Vera  1
 oblicz calki - zadanie 4  Rachunek całkowy  gufox  7
 zbieznosc calki niewlasciwej - zadanie 3  Rachunek całkowy  Anka20  1
 Calki nieoznaczone  Rachunek całkowy  garf99  1
 obliczenie calki - zadanie 2  Rachunek całkowy  Jacek_fizyk  2
 calki oblicz  Rachunek całkowy  bartosz00999  5
 2 calki nieoznaczone  Rachunek całkowy  baniel  3
 Zbieznosc calki niewlasciwej - zadanie 2  Rachunek całkowy  stefekz  1
 Obliczyc calki  Rachunek całkowy  slonecznik  4
 interpretacja geometryczna calki oznaczonej  Rachunek całkowy  kanem  6
 3 calki nieoznaczone  Rachunek całkowy  Delvier  5

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software