szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Długość krzywej - funkcja parametryczna
PostNapisane: 9 mar 2010, o 22:10 
Użytkownik

Posty: 57
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 20
Pomógł: 3
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
Witam!

Mam podaną funkcję parametryczną opisaną rówaniami:

\begin{cases} x(\varphi)=\frac{1}{\varphi}\cos{\varphi} \\ y(\varphi)=\frac{1}{\varphi}\sin{\varphi} \end{cases}

Moje pytanie jest następujące: czy mozna obiczyć długość postałej krzywej na odcinku (0, a> gdzie a>0?

Jeżeli da radę, to czy długość tej krzywej będzie wyrażała się wzorem L=\int_{0}^{a} {\sqrt{(x'(\varphi))^2+(y'(\varphi))^2} \mbox{d}\varphi }?

Proszę o jakąś podpowiedź :)

Pozdrawiam!

__________________________________
wszystko się zmienia


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Długość krzywej - funkcja parametryczna
PostNapisane: 10 mar 2010, o 08:43 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 6960
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 23
Pomógł: 1497
Pomoc poza forum: Nie
Tu jest taki problem, że dla żadnego a ta całka nie jest zbieżna.

__________________________________
duże litery: abcdefg...
wielkie litery: ABCDEFG...
Liczba czy ilość, oto jest pytanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Długość krzywej - funkcja parametryczna
PostNapisane: 10 mar 2010, o 17:58 
Użytkownik

Posty: 57
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 20
Pomógł: 3
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
Czyli nie da rady nic z tym zrobić? A co jeżeli będę musiał znaleźć długość tej krzywej na jakimś "normalnym" odcinku <a,b>? Wtedy po przekształceniach otrzymuję całkę \int_{a}^{b}{\frac{ \mbox{d}\varphi}{\varphi}}, czy tak?

__________________________________
wszystko się zmienia


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Długość krzywej - funkcja parametryczna
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:05 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 6960
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 23
Pomógł: 1497
Pomoc poza forum: Nie
No nie, funkcja podcałkowa inaczej wygląda...

__________________________________
duże litery: abcdefg...
wielkie litery: ABCDEFG...
Liczba czy ilość, oto jest pytanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Długość krzywej - funkcja parametryczna
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:26 
Użytkownik

Posty: 57
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 20
Pomógł: 3
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
\int {\sqrt{(x'(\varphi))^2+(y'(\varphi))^2} \mbox{d}\varphi }=\int{\sqrt{((\frac{1}{\varphi}\cos{\varphi})')^2+((\frac{1}{\varphi}\sin{\varphi})')^2}}\mbox{d}\varphi=
=\int{\sqrt{(\frac{-\varphi \sin{\varphi}-\cos{\varphi}}{\varphi^2})^2+(\frac{\varphi \cos{\varphi}-\sin{\varphi}}{\varphi^2})^2}}\mbox{d}\varphi=
=\int{\sqrt{\frac{\varphi^2\sin^2{\varphi}+2\varphi\sin{\varphi}\cos{\varphi}+\cos^2{\varphi}}{\varphi^4}+\frac{\varphi^2\cos^2{\varphi}-2\varphi\sin{\varphi}\cos{\varphi}+\sin^2{\varphi}}{\varphi^4}}}\mbox{d}\varphi=
=\int{\sqrt{\frac{\varphi^2}{\varphi^4}}}\mbox{d}\varphi=\int{\frac{\varphi}{\varphi^2}}\mbox{d}\varphi=\int{\frac{1}{\varphi}}\mbox{d}\varphi=\ln{|\varphi|}+C

Gdzie jest błąd w takim razie?

__________________________________
wszystko się zmienia


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Długość krzywej - funkcja parametryczna
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:59 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 6960
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 23
Pomógł: 1497
Pomoc poza forum: Nie
Ostatnia linijka powinna wyglądać tak: \int \sqrt{\frac{\varphi^2 + 1}{\varphi^4}} \; \mbox d \varphi = \ldots.

__________________________________
duże litery: abcdefg...
wielkie litery: ABCDEFG...
Liczba czy ilość, oto jest pytanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Długość krzywej - funkcja parametryczna
PostNapisane: 10 mar 2010, o 20:09 
Użytkownik

Posty: 57
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 20
Pomógł: 3
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
A faktycznie, głupi błąd :/

Edycja: Mam pomysł na podstawienie:D

\varphi=\tg{t}
d\varphi=\frac{dt}{\cos^2{t}}

\int{\sqrt{\frac{\varphi^2+1}{\varphi^4}}}d\varphi=\int{\frac{\sqrt{\varphi^2+1}}{\varphi^2}}d\varphi=\int{\frac{\sqrt{\tg^2{t}+1}}{\tg^2{t}\cdot\cos^2{t}}}dt=\int{\frac{\sqrt{\frac{\sin^2{t}+\cos^2{t}}{\cos^2{t}}}}{\sin^2{t}}}dt=\int{\frac{dt}{\sin^2{t}\cos{t}}}=...

I dalej z podstawienia uniwersalnego otrzymujemy funkcję wymierną, później rozkład na ułamki proste i całka gotowa. Czy tak?

__________________________________
wszystko się zmienia


Ostatnio edytowano 10 mar 2010, o 20:28 przez iii, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Długość krzywej - funkcja parametryczna
PostNapisane: 10 mar 2010, o 20:14 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 6960
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 23
Pomógł: 1497
Pomoc poza forum: Nie
Np. tym sposobem :arrow: 33970.htm

__________________________________
duże litery: abcdefg...
wielkie litery: ABCDEFG...
Liczba czy ilość, oto jest pytanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Długość sinusa  Rachunek całkowy  Anonymous  4
 obliczanie długości łuku krzywej  Rachunek całkowy  Undre  5
 funkcja gornej granicy calkowania  Rachunek całkowy  fishman4  4
 całka po krzywej  Rachunek całkowy  majdo  2
 Funkcja niecałkowalna  Rachunek całkowy  magdan20  3
 calka wartosc bezwzgledna,. funkcja signum  Rachunek całkowy  bisz  1
 funkcja gornej granicy calkowania - zadanie 2  Rachunek całkowy  amdfanatyk  2
 długość łuku  Rachunek całkowy  amator  1
 Pomoc z całką oznaczoną - funkcja wymierna  Rachunek całkowy  gsmphone  12
 Obliczyc długość łuku...  Rachunek całkowy  =  2
 całka z funkcją trygonometryczną  Rachunek całkowy  paula1566  3
 Długość łuku - zadanie 2  Rachunek całkowy  rafdar  3
 Calka po krzywej z zastosowaniem Greena  Rachunek całkowy  idie  4
 Całka / funkcja odwrotna  Rachunek całkowy  zoxx  3
 długość łuku - zadanie 3  Rachunek całkowy  StraY  2
 Calka z funkcją niewymierną  Rachunek całkowy  Barca  5
 długość łuku - zadanie 4  Rachunek całkowy  rObO87  1
 funkcja pierwotna  Rachunek całkowy  calebr  3
 Długość łuku - zadanie 5  Rachunek całkowy  behemot  1
 Długość łuku krzywej  Rachunek całkowy  xweb  4
 Długość krzywej  Rachunek całkowy  Misiek767  1
 Obj. bryly powstalej z obrotu krzywej zadanej parametrycznie  Rachunek całkowy  mcichy  0
 Obliczenie Całki skierowanej po krzywej K.  Rachunek całkowy  Markus19  1
 Długość łuku - zadanie 6  Rachunek całkowy  majkrosoft  1
 długość łuku - zadanie 7  Rachunek całkowy  crown23  2
 Długośc łuku elipsy  Rachunek całkowy  przemk20  2
 całka z funkcją złożoną sin(lnx) przez części  Rachunek całkowy  Fijy  2
 długość łuku - zadanie 27  Rachunek całkowy  andrzej_kk  2
 Znaleźć długość krzywej  Rachunek całkowy  baraja  4
 długość krzywej i pole obszaru  Rachunek całkowy  kerim  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software