szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Obliczenia - stożek, walec
PostNapisane: 10 mar 2010, o 15:29 
Użytkownik

Posty: 11
Lokalizacja: -ssss
Wiek: 20
Witam. Mam prośbę do was :) Mógłby ktoś mnie nakierować na te obliczenia? Wzory znam tylko nie wiem w ogóle jak zacząć. Zadanie mam na jutro więc proszę o szybką pomoc.

Kod:
1
2
TREŚĆ:
Oblicz Pole podstawy [PP], Pole boczne [Pb] i Objętość [V] narysowanych brył.

WALEC
Pp = 2 \pi  r^{2}

Pb = 2 \pi r  \cdot H

V = \pi  r^{2}  \cdot H

Obrazek

STOZEK

Pp = \pi  r^{2} <- wynik 4 \pi

Pb = \pi  r l

V =  \frac{1}{3} \pi r^{2}  \cdot H
Obrazek

WALEC_2
Pp = 2 \pi  r^{2}

Pb = 2 \pi r  \cdot H

V = \pi  r^{2}  \cdot H

Obrazek

Dziękuje z góry!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   9619371
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Obliczenia - stożek, walec
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:18 
Użytkownik

Posty: 2665
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 280
pozostałe dane do wzorów liczysz z własności trójkąta prostokątnego ( 90, 60, 30 ).


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Obliczenia - stożek, walec
PostNapisane: 11 mar 2010, o 11:55 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: Polska
Wiek: 21
Pomoc poza forum: Tak
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania:)

treść:
Do wypełnionego wodą zbiornika w kształcie walca o średnicy podstawy 1 m wlano kroplę oliwym, która równomiernie rozlała się na powierzchni wody. Zakładając że kropla ma kształt kuli o średnicy równej 0,5 cm, oblicz grubość utworzonej warstwy oliwy.

prosze o szybką pomoc:)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   6011357
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Walec raz jeszcze  Stereometria  beatabeatabeti  1
 Walec - zadanie 25  Stereometria  Hidek  1
 Walec ścięty  Stereometria  wicy  0
 Stożek- ciężkie zadanie  Stereometria  ironpl  7
 Przecięty stożek - dwie bryły  Stereometria  elsmd  1
 Kula wpisana w stożek - zadanie 2  Stereometria  lookasiu87  2
 Walec, przekrój  Stereometria  WilQ  1
 Sciaty stozek w ktory wpisano walec  Stereometria  Balanceman  3
 Stozek w ksztalcie pucharu  Stereometria  konrad1320  0
 walec zad. krótkiej odpowiedzi  Stereometria  ashlee  2
 Walec stosunek objętości walca do objętości kuli  Stereometria  zcildop  2
 Jaką największą objętość ma walec wpisany w kule o śr  Stereometria  jarhead  8
 Stożek, pole boczne  Stereometria  kamil_nowacki  7
 W stożek o promieniu podstawy wpsano...  Stereometria  dc_jm  0
 stożek wpisany w kule - zadanie 5  Stereometria  damcios  1
 Wpisano walec w kule...  Stereometria  mimicus90  0
 Walec i wpisane trzy kule.  Stereometria  Grzesiek113  0
 Objętość brył obrotowych- stożek  Stereometria  galgann  2
 Stożek - kąty / objętość - szkoła średnia  Stereometria  sugarxy  1
 Stożek ścięty - zadanie 2  Stereometria  alimak  1
 Walec przekątne  Stereometria  artekap  5
 stożek, 2 stożki tworzące kwadrat, oraz stozki tworzące romb  Stereometria  uczen_  1
 stożek;]  Stereometria  progmaniac  1
 Walec wpisany w ostrosłup  Stereometria  TokaKoka  1
 Kula i stożek - zadanie 7  Stereometria  Natmat  1
 Stożek, trapez, walec  Stereometria  marcelina89  2
 Kula wpisana w stożek - zadanie 10  Stereometria  piotrekkazek  1
 Wpisanie kuli w stożek  Stereometria  gregor767  1
 walec i czwrościan  Stereometria  auto  0
 walec - zadanie 40  Stereometria  mariolakrol  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software