szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
 Tytuł: Kolczyki i wisiorki
PostNapisane: 10 mar 2010, o 17:11 
Użytkownik

Posty: 51
Lokalizacja: Rzeszów
Wiek: 21
Należy uzupełnić luki zgodnie z treścią zadania.

1. Para kolczyków i wisiorek kosztują tyle samo. Jeśli kolczyki zdrożeją o 12% a wisiorek stanieje o 8% to za parę kolczyków i dwa wisiorki trzeba będzie zapłacić o......... % ..................... (więcej/mniej) niż obecnie.

2. Liczba y stanowi 80% liczby x
Liczba x to.....% liczby y

czy w 1 zadaniu trzeba bedzie zaplacic o 4% wiecej?
a czy w 2 liczba x to 20%? liczby y?

-- 10 mar 2010, o 17:42 --

Kazio pracujący jako czyściubut musi zapłacic 7% podatku. Ile podatku musiałby zapłacić Kazio gdyby zarobił 300 zł?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10048743
 
Polecam
Kobieta Offline
 Tytuł: Kolczyki i wisiorki
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:31 
Użytkownik

Posty: 16
Lokalizacja: Śląsk
Wiek: 17
Pomogła: 3
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
1.
x-cena wisiorku/kolczyków
112 \% x + 2 \cdot 92 \% x=296 \% x
3x-2,96x=0,04x=4 \% x
zmaleje 4%
2.
y=80 \% x
y= \frac{4}{5} x
\frac{5}{4} y=x
x=125 \% y
3.
300 \cdot 0,07=21
Musiałby zapłacić 21zł podatku


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   19710982
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Kolczyki i wisiorki
PostNapisane: 10 mar 2010, o 22:18 
Użytkownik

Posty: 51
Lokalizacja: Rzeszów
Wiek: 21
1. Cenę bluzki podniesiono najpierw o 11 % a potem o 7 %. Aby zastąpić te dwie podwyżki jedna wystarczyłoby początkową cenę bluzki :

a) podnies o 6%
b) podnies o 5,6%
c) podnies o 18%
d) podnies o 18,77%
e) obniżyc o 6%

2. Gdyby jabłka podrożały najpierw o 10 % a potem staniały o 4%, to aby zastąpić te zmiany cen jednym działaniem wystarczyłoby wyjściową cenę:

a) podnieś o 6%
b) podnieś o 5,6%
c) podnieś o 18%
d) podnieś o 18,77%
e) obniżyć o 6%

-- 11 mar 2010, o 16:06 --

Jasio i Małgosia zbierają grzyby w lesie. Małgosia ma o 25% wiecej grzybów. o Ile procent mniej grzybów ma Jasio?
Czy o 75%?

-- 12 mar 2010, o 18:30 --

1.Jeśli pole kwadratu stanowi 50% jego obwodu, to bok tego kwadratu jest równy......... jednostki.
2. Obwód koła stanowi 20% jego pola. Promień koła wynosi....... jednostek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10048743
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Talia kart- ile nalezy dołożyć? dzięwczęce kolczyki  Prawdopodobieństwo  toniewypada  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software