szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Jak zapisywać dziedzinę.
PostNapisane: 10 mar 2010, o 17:52 
Użytkownik

Posty: 102
Lokalizacja: Łódź/Koluszki
Wiek: 20
Mam taki przykład:

f(x)= \sqrt{(x-2)(x-4)}
f(x)= \sqrt{ x^{2}-6x+8 }

Obliczam:
x^{2}-6x+8 \ge 0
x_{1}=2 \  x_{2}=4
x \in (- \infty ;2> \cup <4; \infty )

I nie pamiętam jak poprawnie zapisać dziedzinę. Plz Help.
D_{f} =...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Kobieta Offline
 Tytuł: Jak zapisywać dziedzinę.
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:30 
Użytkownik

Posty: 73
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 23
Pomogła: 9
Zapisujemy:
D_{f} = (-\infty; 2>  \cup <4; \infty)
lub równoważnie:
D_{f} = \mathh{R}  \backslash  (2; 4)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Jak zapisywać dziedzinę.
PostNapisane: 10 mar 2010, o 20:44 
Moderator

Posty: 7702
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 40
Pomógł: 1041
tryptofan91 napisał(a):
Mam taki przykład:

f(x)= \sqrt{(x-2)(x-4)}
f(x)= \sqrt{ x^{2}-6x+8 }

Obliczam:
x^{2}-6x+8 \ge 0
x_{1}=2 \  x_{2}=4
x \in (- \infty ;2> \cup <4; \infty )

Nawiasem mówiąc, jeżeli masz nierówność (x-2)(x-4)\ge 0, to wymnażanie tych nawiasów, by je potem odtworzyć jest cokolwiek bezproduktywne...

JK

__________________________________
Studiuj we Wrocławiu!

Matematyka dla Myślących

\Delta^{-1}=\nabla


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Wyznacz dziedzinę funkcji - zadanie 60  Inne funkcje + ogólne własności  Cever  5
 Jak zbadać czy funkcja jest okresowa?  Inne funkcje + ogólne własności  MariuszP  2
 Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji - zadanie 2  Inne funkcje + ogólne własności  gusia111  2
 Wyznaczyć dziedzinę funkcji  Inne funkcje + ogólne własności  student1987  1
 Wyznacz dziedzinę funkcji - zadanie 74  Inne funkcje + ogólne własności  fidokado  7
 Wyznacz dziedzinę funkcji f i miejsca zerowe  Inne funkcje + ogólne własności  msmolarski  13
 wyznacz dziedzinę funkcji - zadanie 46  Inne funkcje + ogólne własności  palomitta  4
 Wyznacz dziedzinę funkcji - zadanie 61  Inne funkcje + ogólne własności  czarnulka1234  34
 Wyznacz naturalną dziedzinę funkcji.  Inne funkcje + ogólne własności  D-Mic  1
 wyznacz dziedzinę  Inne funkcje + ogólne własności  anulka102  17
 Wyznacz dziedzine funkcji  Inne funkcje + ogólne własności  Szymek10  1
 Wyznacz dziedzinę funkcji - zadanie 98  Inne funkcje + ogólne własności  imook  1
 Jak znaleźć wzór funkcji z wykresu ?  Inne funkcje + ogólne własności  Kuunska  2
 jak badać różnowartościowość?  Inne funkcje + ogólne własności  panisiara  3
 Określ dziedzinę funkcji - zadanie 21  Inne funkcje + ogólne własności  audry07  3
 wyznacz dziedzinę funkcji - zadanie 55  Inne funkcje + ogólne własności  gaelle91  0
 Jak wyznaczyć x? - zadanie 2  Inne funkcje + ogólne własności  mariuszmd  2
 Wyznaczyć dziedzinę funkcji - zadanie 2  Inne funkcje + ogólne własności  Marcin_n4  6
 Jak rozwiazywac funkcje.  Inne funkcje + ogólne własności  zdzicho0  30
 Wyznacz dziedzinę funkcji - zadanie 26  Inne funkcje + ogólne własności  trooper  3
 Określ dziedzinę i przeciwdziedzinę funkcji jednej zmiennej  Inne funkcje + ogólne własności  matematyk2000  0
 wyznacz dziedzinę funkcji f...  Inne funkcje + ogólne własności  irracjonalistka  1
 jak obrócić funkcje względem osi oy?  Inne funkcje + ogólne własności  no3q  1
 jak wygląda wykres następującej funkcji?  Inne funkcje + ogólne własności  phil77  2
 Znajdź dziedzine i funkcje odwrotną  Inne funkcje + ogólne własności  matbu1988  1
 Jak wyznaczyć y z funkcji ?  Inne funkcje + ogólne własności  asia344  2
 Wyznaczyć dziedzinę.  Inne funkcje + ogólne własności  Luke160  1
 Wykres funkcji- jak będzie wyglądał  Inne funkcje + ogólne własności  PFKjatoja  3
 znaleść dziedzine funkcji  Inne funkcje + ogólne własności  marcin547  1
 Jak narysować? - zadanie 2  Inne funkcje + ogólne własności  xaari  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: winbooy i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software