szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:02 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 453
Lokalizacja: Zarzecze
Wiek: 19
Pomógł: 40
Pomoc poza forum: Tak
x,y,z>0
Udowodnij że:
\frac{x}{y+z} +  \frac{y}{z+x} +  \frac{z}{x+y}  \ge  \frac{3}{2}

W zbiorze zadań zadań jest napisane że można ją udowodnić wieloma sposobami, ja nie mogę znaleźć nawet jednego. Kombinowałem coś z zależnościami pomiędzy średnimi ale do niczego ciekawego nie doszedłem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1491037
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:16 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 2602
Wiek: 19
Pomógł: 225
Pomoc poza forum: Tak
x+y=a
x+z=b
y+z=c
a dalej średnie.

__________________________________
\overbrace{\left(\overbrace{\text{o}}^\text{. .}\right)}


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:23 
Użytkownik

Posty: 3707
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 536
Drugi sposób to wykorzystac Jensena dla f wypukłej
f(x)=\frac{x}{a+b+c -x}
na przedziale (0, a+b+c)

__________________________________
:arrow: Nierozwiązane problemy w historii naszego forum
\sqrt{ \sqrt{p} + \sqrt{q} }= \sqrt{ \frac{1}{2}(\sqrt{p} +\sqrt{p-q} )  }+\sqrt{ \frac{1}{2}(\sqrt{p} - \sqrt{p-q} )  }


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:31 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 453
Lokalizacja: Zarzecze
Wiek: 19
Pomógł: 40
Pomoc poza forum: Tak
Wyszło :)
Mam rozumieć że w przypadku n zmiennych postępuje analogicznie?
Jestem jednak ciekaw jak wyglądają inne sposoby rozwiązania tej nierówności, w końcu autor wspomina że jest ich dużo...


Ostatnio edytowano 10 mar 2010, o 18:47 przez kp1311, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1491037
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:41 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 2602
Wiek: 19
Pomógł: 225
Pomoc poza forum: Tak
poszukaj w internecie: nierówność Nesbitta.

__________________________________
\overbrace{\left(\overbrace{\text{o}}^\text{. .}\right)}


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:49 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 453
Lokalizacja: Zarzecze
Wiek: 19
Pomógł: 40
Pomoc poza forum: Tak
Mam problem z tym Jensenem, konkretnie z wagami, najwygodniej byłoby gdyby wszystkie były równe 1, jednak z definicji suma tych wag ma wynosić 1.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1491037
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:56 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 3624
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 22
Pomógł: 587
Pomoc poza forum: Odpłatnie
no to weź wagi \frac{1}{3}


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   7029981
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:00 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1978
Lokalizacja: Łódź/UW/SGH
Wiek: 20
Pomógł: 360
http://www.mathlinks.ro/viewtopic.php?t=207221
Jest tu z 20 różnych dowodów. Mam nadzieję, że to Cię zadowoli :wink:
Pozdrawiam

__________________________________
\mathbb{REGULAMIN}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374

\mathbb{INSTRUKCJA \ LATEX}-\mathbb{A}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:01 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 453
Lokalizacja: Zarzecze
Wiek: 19
Pomógł: 40
Pomoc poza forum: Tak
Ok spróbuje, mam jednak pytanie czy te wagi koniecznie muszą się sumować do 1?
W zbiorze zadań przy tej nierówności nie ma żadnego zapisku mówiącego o tym że wagi muszą się sumować do czegokolwiek, wstawiając ,,wagi": 1,1,1,1, nierówność jest dowodzona niemal natychmiastowo.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1491037
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:10 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1978
Lokalizacja: Łódź/UW/SGH
Wiek: 20
Pomógł: 360
kp1311 napisał(a):
Ok spróbuje, mam jednak pytanie czy te wagi koniecznie muszą się sumować do 1?
W zbiorze zadań przy tej nierówności nie ma żadnego zapisku mówiącego o tym że wagi muszą się sumować do czegokolwiek, wstawiając ,,wagi": 1,1,1,1, nierówność jest dowodzona niemal natychmiastowo.


Może przepisz dokładnie co jest tam napisane (na razie niewiele rozumiem z tego co napisałeś), bo wagi z reguły powinny się sumować do jedynki...

__________________________________
\mathbb{REGULAMIN}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374

\mathbb{INSTRUKCJA \ LATEX}-\mathbb{A}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:15 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 453
Lokalizacja: Zarzecze
Wiek: 19
Pomógł: 40
Pomoc poza forum: Tak
Rzeczywiście powinienem użyć innego słowa.
Napisane jest tak:
,,Dla funkcji wklęsłej na przedziale (a,b), spełniona jest nierówność:
\sum_{i=1}^{n}p_{i}f(x_{i})  \le  (\sum_{i=1}^{n}p_{i}) f(  \frac{ \sum_{i=1}^{n}p_{i} x_{i} }{ \sum_{i=1}^{n}p_{i} } )
Dla funkcji wypukłych nierówność jest w drugą stronę".

W poprzednim poście mówiąc wagi miałem na myśli liczby p_{i}.


Ostatnio edytowano 10 mar 2010, o 19:33 przez kp1311, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1491037
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:19 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 3624
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 22
Pomógł: 587
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Kontrprzykład do powyższego jest taki: \sqrt{ \cdot } to funkcja wklęsła.
p_1=p_2=1
x_1=1, x_2=4


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   7029981
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:24 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1978
Lokalizacja: Łódź/UW/SGH
Wiek: 20
Pomógł: 360
Wybacz wścibstwo, ale co to jest za książka?
Będę wiedział czego NIE polecać swoim uczniom :wink:

__________________________________
\mathbb{REGULAMIN}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374

\mathbb{INSTRUKCJA \ LATEX}-\mathbb{A}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:27 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 3624
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 22
Pomógł: 587
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Pewnie miało być tak:
\frac{\sum_{i=1}^{n}p_{i}f(x_{i})}{\sum_{i=1}^{n}p_{i} }  \le f( \frac{ \sum_{i=1}^{n}p_{i} x_{i} }{ \sum_{i=1}^{n}p_{i} } )

Ale ani to ładne ani czytelne...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   7029981
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:28 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 453
Lokalizacja: Zarzecze
Wiek: 19
Pomógł: 40
Pomoc poza forum: Tak
Eugeniusz Śmietana ,,500 matematycznych zadań i problemów dla uzdolnionej młodzieży".

-- 10 mar 2010, o 19:29 --

Tak Zordon masz racje, pominąłem tą jedną rzecz przy przepisywaniu, przepraszam za wprowadzanie was w błąd :(


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1491037
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:33 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1978
Lokalizacja: Łódź/UW/SGH
Wiek: 20
Pomógł: 360
Odpowiadając na Twoje pytanie: wagami nie są p_{i} tylko \frac{p_{i}}{\sum_{i=1}^{n}p_{i}}

__________________________________
\mathbb{REGULAMIN}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374

\mathbb{INSTRUKCJA \ LATEX}-\mathbb{A}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:36 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 453
Lokalizacja: Zarzecze
Wiek: 19
Pomógł: 40
Pomoc poza forum: Tak
Nie mam więcej pytań, dziękuje wszystkim.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1491037
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:47 
Moderator

Posty: 1949
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Wiek: 20
Pomógł: 237
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Jedna jeszcze sprawa: trzymaj się z daleka od tej książki, jest w niej masa błędów (dlatego oddałem ją nauczycielce która dała ją chyba Tobie jeżeli dobrze Cie kojarzę ;))


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   3006216
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:54 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 453
Lokalizacja: Zarzecze
Wiek: 19
Pomógł: 40
Pomoc poza forum: Tak
Dobrze mnie kojarzysz :) też znalazłem w nim kilka błędów ale postanowiłem że mimo jakoś przebije się przez zbiór, chociaż kilka razy już miałem ochotę go oddać...

Więcej niż połowa zadań jest dla mnie zbyt trudna, ponadto denerwujące jest to że większość rozwiązań zaczyna się od: ,,zauważmy że..." Ale nigdy nie pisze jak zwykły śmiertelnik może wpaść na takie coś.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   1491037
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 20:23 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 2002
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Wiek: 21
Pomógł: 205
Pomoc poza forum: Od pewnego poziomu
Cytuj:
denerwujące jest to że większość rozwiązań zaczyna się od: ,,zauważmy że..." Ale nigdy nie pisze jak zwykły śmiertelnik może wpaść na takie coś.
tak jest chyba w każdym zbiorze olimpijskim ;-)
jak chcesz się podowiadywać jak do czegoś takiego dojść to szukaj w innych źródłach lub wyczekaj - to samo przyjdzie jeśli będziesz systematycznie pracował

__________________________________
"zauważyłem, że wszyscy którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić" - Ronald Reagan
"Rodząc się płakałeś, podczas gdy wszyscy inni się śmiali. Żyj tak, abyś umierając śmiał się, podczas gdy inni będą płakać."


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   2032047
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Nierówność z trzema zmiennymi
PostNapisane: 10 mar 2010, o 21:43 
Użytkownik

Posty: 87
Lokalizacja: Z Nienacka
Pomógł: 2
xanowron napisał(a):
Jedna jeszcze sprawa: trzymaj się z daleka od tej książki, jest w niej masa błędów (dlatego oddałem ją nauczycielce która dała ją chyba Tobie jeżeli dobrze Cie kojarzę ;))

Potwierdzam, z daleka od tej książki !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Wykazać nierówność dla trzech liczb dodatnich.  Kółko matematyczne  Kamil_dobry  12
 Nierówność - pytanie  Kółko matematyczne  danioto  3
 Nierówność - zadanie 128  Kółko matematyczne  limes123  10
 Nierówność i stała C  Kółko matematyczne  mol_ksiazkowy  4
 Liczby na okręgu, iloczyny, nierówność  Kółko matematyczne  patry93  2
 Udowodnić nierówność  Kółko matematyczne  neworder  4
 Nierówność - czy zachodzi?  Kółko matematyczne  Desmondo  5
 Nierownosc dla przestrzeni ,wykaz ze:  Kółko matematyczne  mol_ksiazkowy  1
 Nierówność dla rzeczywistych  Kółko matematyczne  kluczyk  10
 Nierówność - zadanie 108  Kółko matematyczne  bosa_Nike  2
 Jeszcze ciekawsza nierówność funkcyjna  Kółko matematyczne  Swistak  6
 Łatwa nierówność funkcyjna  Kółko matematyczne  Burii  3
 Udowodnij nierówność z 3ma niewiadomymi  Kółko matematyczne  Zlodiej  14
 Nierówność cykliczna - zadanie 3  Kółko matematyczne  max  2
 Urocza nierówność, wykaż  Kółko matematyczne  mol_ksiazkowy  3
 Turbobanalne równanie funkcyjne i ultratrywialna nierówność  Kółko matematyczne  adamm  2
 Nierównosc z Kourliandtchika!  Kółko matematyczne  mol_ksiazkowy  7
 Pewna nierownosc w bryle  Kółko matematyczne  liu  3
 Nierówność Karamaty, dowód  Kółko matematyczne  patry93  2
 nierówność podłogi - zadanie 2  Kółko matematyczne  robin5hood  3
 Nierówność podłogi  Kółko matematyczne  robin5hood  1
 ciekawa równość i nierówność  Kółko matematyczne  adamm  10
 wykazać nierówność w trójkącie  Kółko matematyczne  mmarcinek  1
 Wykazać nierówność, gdy f.kwadratowa nie ma m.zerowych  Kółko matematyczne  addmir  4
 tez nierównosc z analizy  Kółko matematyczne  darek20  7
 Nierówność z liczbą wymierną.  Kółko matematyczne  Brycho  5
 Nierówność, niebieski Pawłowski. Austria '88.  Kółko matematyczne  smigol  4
 Udowodnij nierówność:  Kółko matematyczne  martin1990  7
 Harda nierówność, zawody indywidualne, Zwadroń 2011 - zadanie 4  Kółko matematyczne  Swistak  3
 Nierówność z mantysą  Kółko matematyczne  Piotr Rutkowski  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software