szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
 Tytuł: własności logarytmów - zadania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:14 
Użytkownik

Posty: 131
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 19
Pomogła: 2
1) {25 ^{ \frac{1}{log _{3} 5} } } + 49 ^{ \frac{1}{log _{4} 7} }

2) 16 ^{log _{2}  \sqrt[4]{2} + log _{4} 3}

3) 81 ^{ \frac{1}{log _{4} 9} } - 8  ^{log _{4} 9}

4) 3 ^{ \frac{3}{log _{ \sqrt{6} } 3} - log _{3} 2 * log _{2}  \sqrt{6} }


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10284988
 
Polecam
Kobieta Offline
 Tytuł: własności logarytmów - zadania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:47 
Użytkownik

Posty: 344
Wiek: 20
Pomogła: 1
1){25 ^{ \frac{1}{log _{3} 5} } } + 49 ^{ \frac{1}{log _{4} 7} }

25 ^{\log _{5}3 } + 49 ^{\log _{7}4 } delej powinieneś sobie poradzić

2) 16 ^{log _{2} \sqrt[4]{2} + log _{4} 3}

16 ^{ \frac{1}{4}+\log _{4}3  } = 16 ^{ \frac{1}{4} } \cdot 16 ^{log _{4} 3}

3) analogicznie do 1)

4) na podstawie powyższych

jeśli nie będzie wychodziło napisz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: własności logarytmów - zadania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:37 
Użytkownik

Posty: 131
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 19
Pomogła: 2
w tym trzecim nie wiem jak rozpisać 8 ^{log _{4} 9}
a 4) nie wiem w ogóle jak rozwiązać..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10284988
 
Kobieta Offline
 Tytuł: własności logarytmów - zadania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:42 
Użytkownik

Posty: 344
Wiek: 20
Pomogła: 1
8 ^{log _{4} 9}=2 ^{3\log _{2 ^{2} }9 } =2 ^{3 \cdot  \frac{1}{2}\log _{2}  9} itd

-- 10 mar 2010, o 19:49 --

4) 3 ^{ \frac{3}{log _{ \sqrt{6} } 3} - log _{3} 2 * log _{2} \sqrt{6} }=3 ^{3\log _{3} \sqrt{6}-\log _{3} \sqrt{6}    } =3 ^{\log _{3} 6 \sqrt{6}-\log _{3}   \sqrt{6}   } =3 ^{\log _{3}  \frac{6 \sqrt{6} }{ \sqrt{6} } }=3  ^{\log _{3}6 } =6

mam nadzieję, że się nie pomyliłam :P


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: własności logarytmów - zadania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:53 
Użytkownik

Posty: 131
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 19
Pomogła: 2
i dalej tak:? 2 ^{3 \cdot  \frac{1}{2} log _{2} 9} = 2 ^{3log _{2}  \frac{9}{2} } = ( \frac{9}{2} ) ^{3} dobrze?.

a ! chyba wiem. 2 ^{3 \cdot  \frac{1}{2} log _{2} 9} = 2 ^{log _{2} 9 ^{ \frac{3}{2} } } = 9 ^{ \frac{3}{2} } =27 teraz dobrze ?.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10284988
 
Kobieta Offline
 Tytuł: własności logarytmów - zadania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:58 
Użytkownik

Posty: 344
Wiek: 20
Pomogła: 1
2 ^{3 \cdot \frac{1}{2}\log _{2} 9}=2 ^{ \frac{3}{2} \log _{2} 9}=2 ^{\log _{2} 9 ^{ \frac{3}{2} } } =9 ^{ \frac{3}{2} } = \sqrt[2]{729}=27

-- 10 mar 2010, o 20:00 --

tak, dobrze :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: własności logarytmów - zadania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 20:04 
Użytkownik

Posty: 131
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 19
Pomogła: 2
ok. dzięki !

mam jeszcze jeden problem. jak zrobić coś takiego:

wiedząc, że log _{3} 4 = a i log _{3} 5 = b oblicz log _{27} 0,8


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10284988
 
Kobieta Offline
 Tytuł: własności logarytmów - zadania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 20:09 
Użytkownik

Posty: 344
Wiek: 20
Pomogła: 1
gerla napisał(a):
ok. dzięki !

mam jeszcze jeden problem. jak zrobić coś takiego:

wiedząc, że log _{3} 4 = a i log _{3} 5 = b oblicz log _{27} 0,8


log _{27} 0,8=\log _{3 ^{3} } \frac{4}{5} = \frac{1}{3} (\log _{3} \frac{4}{5}  )

wykorzystaj wzór na różnicę logarytmów o tej samej podstawie :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: własności logarytmów - zadania
PostNapisane: 10 mar 2010, o 20:17 
Użytkownik

Posty: 131
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 19
Pomogła: 2
ok. wszystko wyszło.
dziękuję jeszcze raz ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   10284988
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 własności logarytmów - zadanie 9  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  immortal  3
 (2 zadania) Narysuj wykres funkcji  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Zlodiej  3
 przekształecenie logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  mksm  1
 dowiedzenie własności nlogn  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  matematyczkaa88  1
 wykazać, że suma logarytmów nalezy do określonego zbioru  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  aska0  1
 jeden przykład zadania z logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  tomek205  2
 Wykaż że -> Przyrównywanie logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  khazad123  2
 Własności logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Przemkooo  4
 Kilka zadań z logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  solarq  4
 Potęgowanie logarytmów - zadanie 3  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  pamparampa  2
 odejmowanie logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  joasska18  1
 zadania różne funkcja logarytmiczna  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  kurczatka1988  1
 Uzasadnij własności  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  azusia  5
 Skracanie logarytmów - zadanie 3  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Deoksyryboza  3
 Definicja i własności funkcji wykładniczej  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Anonymous  1
 Rozwiązanie logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  hhlady  5
 Obliczanie logarytmów - zadanie 7  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  joasska18  3
 Latwe zadania log.  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  p3t3rpl  3
 Mnożenie trzech logarytmów przez siebie.  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  malgosiab.  5
 przekształcenie logarytmów do rysunku  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  major37  7
 iloczyn 3 logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  black_ozzy  2
 Wyliczyć zadanie z logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  karool5  1
 zadania z parametrem, nierownosc logarytmiczna  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  mart1na  1
 Iloczyn logarytmów z sinusów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  magda2210  2
 równość logarytmów - zadanie 4  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  an1715iii  1
 mnożenie logarytmów - zadanie 10  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  dzidziuniaa  4
 obliczanie logarytmów- potęga  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  p_o0  6
 (2 zadania) Rozwiąż równania wykładnicze: 2^x+3^x=35  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  Anonymous  7
 zadania z logarytmem z matury roszerzonej  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  mariuszK3  4
 wykaż, że- wykorzystanie własności logarytmów  Funkcje logarytmiczne i wykładnicze  aga_92  4

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software