szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
 Tytuł: uzasadnij, że równość jest prawdziwa
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:28 
Użytkownik

Posty: 13
Lokalizacja: Jednorożec
Wiek: 20
Pomogła: 1
\sqrt{7+4 \sqrt{3} }+ \sqrt{7-4 \sqrt{3} }=(18^-^4:3^-^8) \cdot (2 \sqrt{2})^4

.. no i nie wiem jak zacząć..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   8237679
 
Polecam
Mężczyzna Online
 Tytuł: uzasadnij, że równość jest prawdziwa
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:32 
Moderator

Posty: 1086
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 21
Pomógł: 195
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Zauważ, że
\sqrt{7+4 \sqrt{3} }+ \sqrt{7-4 \sqrt{3} } = \sqrt{4+4 \sqrt{3} +3 }+ \sqrt{4-4 \sqrt{3} + 3 } = \sqrt{(2+\sqrt{3})^{2} }+ \sqrt{(2-\sqrt{3})^{2} } = 2 + \sqrt{3} +2 - \sqrt{3} = 4

__________________________________
Rozwiązywanie zadań z matematyki i informatyki, korepetycje, przygotowywanie do matury, gg: 38190796


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   38190796
 
Kobieta Offline
 Tytuł: uzasadnij, że równość jest prawdziwa
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:39 
Użytkownik

Posty: 13
Lokalizacja: Jednorożec
Wiek: 20
Pomogła: 1
fakt.. a z prawą stroną jak ruszyć?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   8237679
 
Mężczyzna Online
 Tytuł: uzasadnij, że równość jest prawdziwa
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:03 
Moderator

Posty: 1086
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 21
Pomógł: 195
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Własności potęg ;p

__________________________________
Rozwiązywanie zadań z matematyki i informatyki, korepetycje, przygotowywanie do matury, gg: 38190796


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   38190796
 
Kobieta Offline
 Tytuł: uzasadnij, że równość jest prawdziwa
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:14 
Użytkownik

Posty: 13
Lokalizacja: Jednorożec
Wiek: 20
Pomogła: 1
heloł:p
jak zamienić potęgę 18 i 3 na wspólną podstawę?;/

może to jakieś banalnie proste ale ja nie widzę tego.. zadanie za 3 pkty a ja mam takie problemy.. właśnie popadam w depresję:P


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   8237679
 
Mężczyzna Online
 Tytuł: uzasadnij, że równość jest prawdziwa
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:15 
Moderator

Posty: 1086
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 21
Pomógł: 195
Pomoc poza forum: Odpłatnie
18 = 3^{2} \cdot 2

__________________________________
Rozwiązywanie zadań z matematyki i informatyki, korepetycje, przygotowywanie do matury, gg: 38190796


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   38190796
 
Kobieta Offline
 Tytuł: uzasadnij, że równość jest prawdziwa
PostNapisane: 30 paź 2010, o 12:17 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: Gdynia
Wiek: 19
P= \frac{ ( 2*3 ^{2} )^{-4}}{3 ^{-8} } * 2^{4} * 2^{2} = \frac{2 ^{-4} *3 ^{-8} }{3 ^{-8} } * 2^{4} * 2^{2} =2 ^{2} =4


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Uzasadnij, że równość jest prawdziwa - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  Throx  1
 Co to jest liczba kolista??  Przekształcenia algebraiczne  Anonymous  12
 Udowodnij że x=... jest dla każdych argumentów a,b,c mni  Przekształcenia algebraiczne  magik100  2
 Zadanie ze skalą  Przekształcenia algebraiczne  Raq  1
 Udowodnić, że 0 jest większe od 3.  Przekształcenia algebraiczne  Hetacz  8
 Rozstrzygnąć, czy dana liczba jest wymierna/niewymierna  Przekształcenia algebraiczne  seti  7
 (sqrt29 - 12*sqrt 5) - (sqrt29 + 12*sqrt 5) jest całkowite?  Przekształcenia algebraiczne  Anonymous  3
 Rozstrzygnij, która z liczb jest większa  Przekształcenia algebraiczne  Tomasz B  5
 Wykaż, że jeżeli x+y+z=0 to ...  Przekształcenia algebraiczne  Tomasz B  2
 Nierownosc Czebyszewa - kiedy rownosc?  Przekształcenia algebraiczne  Linka  1
 Zadanie ze srednia  Przekształcenia algebraiczne  liu  3
 Udowodnij ze liczba ... jest liczba naturalną  Przekształcenia algebraiczne  1jedrzej1  1
 Udowodnij że jeśli .....  Przekształcenia algebraiczne  n0o  2
 sprawdzanie która z liczb jest większa  Przekształcenia algebraiczne  czkawka  12
 Udowodnij, że.... Suma pierwiastkow.  Przekształcenia algebraiczne  kuzio87  2
 wykaż że...  Przekształcenia algebraiczne  eloj  1
 Wykaż,że dla dowolnej liczby n...  Przekształcenia algebraiczne  Agata1988  3
 Uzasadnij równość - zadania  Przekształcenia algebraiczne  josefine  1
 Wykaż że prawdziwa jest nierónośc ??  Przekształcenia algebraiczne  jasq  4
 Średnia Geometryczna, do czego służy i kiedy jest stosowa  Przekształcenia algebraiczne  Dexter  4
 Pierwiastki, równość, dowód  Przekształcenia algebraiczne  anthol  1
 wykaż że.....  Przekształcenia algebraiczne  ktosik  2
 udowodnij równość...  Przekształcenia algebraiczne  ktosik  5
 Wyznaczanie niewiadomej ze wzoru  Przekształcenia algebraiczne  malwinka87  3
 Czy a jest liczbą dodatnią?  Przekształcenia algebraiczne  mol_ksiazkowy  1
 Zabawy z pierwiastkami, wykaż jak najzgrabniej, że:  Przekształcenia algebraiczne  mol_ksiazkowy  2
 Czy iks jest dodatnie...?  Przekształcenia algebraiczne  mol_ksiazkowy  2
 Wykaż, że liczba n...  Przekształcenia algebraiczne  aska ;]  3
 Wykazac rownosc  Przekształcenia algebraiczne  panterman  3
 Udowodnij, że dla x,y,z rzeczywistych...  Przekształcenia algebraiczne  nieopierzony  8

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software