szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Podprzestrzenie wektorowe
PostNapisane: 10 mar 2010, o 18:53 
Użytkownik

Posty: 10
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 21
Mam problem z takim oto zadaniem:
Opisać L(A). Podać przykład bazy tej podprzestrzeni. Czy f \in L(A)?
A={(1,1,1,1,1), (0,1,1,1,2)}
f=(3,4,4,4,7)
W odpowiedziach jest L(A)={( x_{1}, x _{2},  x _{2},   x _{2}, 2 x_{2} - x_{1}):  x_{1}, x_{2} \in R}, ale coś takiego wcale mi nnie chce wyjść;/


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Kobieta Offline
 Tytuł: Podprzestrzenie wektorowe
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:06 
Użytkownik

Posty: 5402
Lokalizacja: Gliwice
Pomogła: 1381
Pomoc poza forum: Tak
Tym się nie przejmuj, to jedna z możliwych odpowiedzi. Wystarczy wziąć kombinację liniową wektorów bazowych i też wychodzi dobrze.

Pozdrawiam.

__________________________________
First rule - don't panic :P


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Podprzestrzenie wektorowe
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:24 
Użytkownik

Posty: 10
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 21
Teraz cos mnie olśniło i zrobiłem tak:
a_{1}(1,1,1,1,1)+ a_{2}(0,1,1,1,2)=(a_{1},a_{1},a_{1},a_{1},a_{1})+(0,a_{2},a_{2},a_{2},2a_{2})=(a_{1},a_{1}+ a_{2},a_{1}+ a_{2},a_{1}+ a_{2}, a_{1}+ 2a_{2})=( x_{1},  x_{2},x_{2},x_{2}, 2x_{2}-x_{1}). Wyszło mi tak, bo zrobiłem podstawienie x_{1}= a_{1},x_{2}= a_{1} +a_{2} Chyba dobrze jest?
A z tą kombinacją liniową wektorów bazowych to jak by było?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Podprzestrzenie wektorowe
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:28 
Użytkownik

Posty: 5402
Lokalizacja: Gliwice
Pomogła: 1381
Pomoc poza forum: Tak
Dobrze jest.

Byłoby dokładnie tak, jak zrobiłeś krok wcześniej, czyli

a_{1}(1,1,1,1,1)+ a_{2}(0,1,1,1,2)=(a_{1},a_{1}+ a_{2},a_{1}+ a_{2},a_{1}+ a_{2}, a_{1}+ 2a_{2})

I tyle wystarcza.

Pozdrawiam.

__________________________________
First rule - don't panic :P


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Podprzestrzenie wektorowe
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:34 
Użytkownik

Posty: 10
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 21
Tak myślałem na samym początku, ale cos mi się za łatwo wydawało:) To czemu w takim razie w odowiedziach tak utrudniaja życie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Podprzestrzenie wektorowe
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:37 
Użytkownik

Posty: 5402
Lokalizacja: Gliwice
Pomogła: 1381
Pomoc poza forum: Tak
A to pytanie retoryczne było, oczywiście? ;)

Nie wszystkie zadania są trudne...

Pozdrawiam.

__________________________________
First rule - don't panic :P


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Podprzestrzenie wektorowe
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:41 
Użytkownik

Posty: 10
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 21
To było pytanie do autorów zbioru zadań:) Dzięki za pomoc:)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 podprzestrzenie wektorowe - zadanie 5  Algebra liniowa  margolcia  0
 Podprzestrzenie wektorowe - zadanie 3  Algebra liniowa  billythekid  1
 Podprzestrzenie wektorowe - zadanie 2  Algebra liniowa  billythekid  3
 podprzestrzenie wektorowe  Algebra liniowa  samsun89  1
 Przekształcenie wektorowe  Algebra liniowa  jawka  1
 Macierze, układ równań, podprzestrzenie  Algebra liniowa  zdzicho0  0
 Macierz przekształcenia, podprzestrzenie liniowe  Algebra liniowa  Klotka  0
 Podprzestrzenie liniowie  Algebra liniowa  Elo-Rap  1
 Podprzestrzenie liniowe  Algebra liniowa  radkow  1
 podprzestrzenie wektorów własnych macierzy  Algebra liniowa  olussskaaa  2
 Podprzestrzenie przestrzeni wektorowej  Algebra liniowa  dom7eczek  1
 Pole wektorowe - zadanie 2  Algebra liniowa  shecity  0
 podprzestrzenie liniowe - zadanie 8  Algebra liniowa  lukas_7  1
 Podprzestrzenie liniowe. - zadanie 2  Algebra liniowa  bajcc  1
 Kombinacje liniowe i podprzestrzenie  Algebra liniowa  yotoon!  1
 Dwie podprzestrzenie liniowe w R^4  Algebra liniowa  gibarian  0
 Kilka pytań z algebry-bazy, podprzestrzenie liniowe itp  Algebra liniowa  seyfert  5
 Podprzestrzenie liniowe.  Algebra liniowa  marta654  1
 przestrzenie wektorowe, wektory i wartości własne  Algebra liniowa  K4rol  0
 Podaj kontrprzykłady - podprzestrzenie.  Algebra liniowa  Ciamolek  0
 opisać podprzestrzenie liniowe  Algebra liniowa  ZuZa_87  0
 przestrzenie wektorowe, bazy i ich ilosc(wymiary)  Algebra liniowa  kisiello  3
 Przestrzenie wektorowe (liniowe) - zadanie 2  Algebra liniowa  Marys91  1
 przestrzenie wektorowe  Algebra liniowa  Anonymous  0
 Podprzestrzenie liniowe - zadanie 4  Algebra liniowa  pm97  2
 podprzestrzenie Rn nad ciałem R  Algebra liniowa  piotrekd4  2
 Podprzestrzenie i warstwy  Algebra liniowa  bemekw  1
 podprzestrzenie liniowe - zadanie 10  Algebra liniowa  smieja  14
 Jądro wektorowe  Algebra liniowa  zaqwsx11  1
 Podprzestrzenie liniowe - zadanie 5  Algebra liniowa  farianek  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software