szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
 Tytuł: Ciąg arytmetyczny
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:13 
Użytkownik

Posty: 40
Lokalizacja: Polska
Wiek: 19
Trzy liczby, których suma równa sie 13, tworzą malejący ciąg geometryczny. Jeśli od ostatniej odejmiemy 4, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.

Zaczęłam tak ale nie wiem czy dobrze:
x,y,z - ciąg geometryczny
x,y,z-4 - ciąg arytmetyczny

x+y+z=13
y-x=z-y
\frac{y}{x} = \frac{z-4}{y}

x+y+z=13
2y-x-z=0
y ^{2}=x(z-4)



I właśnie dalej nie wiem jak zrobić :(


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Ciąg arytmetyczny
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:56 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 68
Lokalizacja: Grodzisk Maz.
Wiek: 19
Pomógł: 11
Witaj ;).

a,b,c - ciąg geometryczny
a,b,c-4 - ciąg arytmetyczny

Stworzyłem układ trzech równań:

\begin{cases} b^{2}=a \cdot c \\ 2b=c-4+a \\ a+b+c=13 \end{cases}

Zająłem się dwoma ostatnimi równaniami:

\begin{cases} a+c=13-b \\ 2b=a+c-4 \end{cases}  \Rightarrow  \begin{cases} a+c=13-b \\ 2b=13-b-4  \Rightarrow 3b=9 \Rightarrow b=3 \end{cases}

Ok, fajnie, policzyliśmy b. Teraz wróćmy do pierwszej linijki:

\begin{cases} 9=a \cdot c \\ 6=c-4+a \\ a+3+c=13 \end{cases}  \Rightarrow  \begin{cases} 9=a \cdot c \\ a+c=10 \end{cases} \Rightarrow  \begin{cases} a=10-c \\ 9=(10-c) \cdot c \end{cases}

Zajmijmy się drugim równaniem z układu:
9=10c-c^{2} \Rightarrow 0=-(c-1)(c-9)

Z tego wynika, że c=1  \vee c=9 <= masz dwa przypadki.Teraz musisz obliczyć tylko a dla każdego przypadku i policzyć q - ustalisz, który ciąg z dwóch przypadków będzie malejący :). To będą te liczby.

Dwa przypadki:

\begin{cases} a=9 \\ b=3 \\ c=1 \end{cases}  \vee  \begin{cases} a=1 \\ b=3 \\ c=9 \end{cases}

Mam nadzieję że jasno przedstawiłem Ci rozwiązanie i nie będziesz miała problemów ze zrozumieniem. Pozdrawiam, Łukasz ;).

__________________________________
"Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi."


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Ciąg arytmetyczny
PostNapisane: 10 mar 2010, o 20:04 
Użytkownik

Posty: 40
Lokalizacja: Polska
Wiek: 19
Dzięki jesteś wielki:)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 ciąg arytmetyczny - zadanie 81  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  FEMO  3
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 172  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  918  5
 Ciag arytmetyczny - zadanie 32  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  sylwiaga  2
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 199  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Ona__xD  1
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 67  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Mathias666  2
 ciąg arytmetyczny - zadanie 13  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  aniol  1
 Ciag arytmetyczny - zadanie 64  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Kamilo18  12
 Ciag arytmetyczny - zadanie 243  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  adaxada  8
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 196  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  martaem1990  6
 ciąg arytmetyczny - zadanie 54  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  ulenka1234  5
 ciąg arytmetyczny - zadanie 124  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  mOnI$$  1
 ciąg arytmetyczny - zadanie 22  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  dwukwiat15  2
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 94  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  wygrywacz  1
 ciąg arytmetyczny - zadanie 2  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  5
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 58  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  nogiln  2
 Ciag arytmetyczny - zadanie 36  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  miguel_  1
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 186  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  monika2109  1
 ciag arytmetyczny - zadanie 244  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  cowboyfromhell  1
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 167  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  duskaa212  1
 ciąg arytmetyczny - zadanie 221  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Fonka  8
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 145  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  gimnazialista@op.pl  1
 Ciag arytmetyczny - zadanie 16  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  RAFAELLO14  2
 ciąg arytmetyczny - zadanie 141  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  renata.erka  1
 ciąg arytmetyczny - zadanie 150  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  buggi  1
 Ciag arytmetyczny - zadanie 54  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  ele  1
 Ciag arytmetyczny - zadanie 8  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Sosna  1
 ciag arytmetyczny - zadanie 28  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Kamil18  3
 Ciag arytmetyczny - zadanie 2  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Malevin  3
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 35  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Martinsgall  3
 Ciąg arytmetyczny - zadanie 169  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  duskaa212  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software