szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Ze Świnoujścia do Ystad
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:38 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 13
Lokalizacja: Pyrzyce
Wiek: 17
Pomoc poza forum: Tak
Witam mam tu zadanie z pozoru łatwe lecz moja Pani od matematyki mówiła że nikt(z mojej klasy) tego nie zrobi dobrze.
Prosił bym aby wskazać mi gdzie kryje się haczyk. A oto zadanie:
Między Świnoujściem a Ystad kursuje prom pasażerski. W jedną stronę płynie z szybkością 15 węzłów, a z powrotem z szybkością 25 węzłów. Jaka jest średnia prędkość tego promu na całej trasie?

__________________________________
to właśnie Chuck nauczył mnie czytać z zamkniętymi oczami


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   20540750
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Ze Świnoujścia do Ystad
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:51 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 675
Wiek: 19
Pomógł: 107
załóżmy że droga to x
czyli czas potrzebny na przepłynięcie to : \frac{x}{15}
w druga strone to : \frac{x}{25}
średnia prędkość wynosi zatem:
\frac{\text{cała droga}}{\text{cały czas}}  \Rightarrow  \frac{2x}{ \frac{x}{15}+ \frac{x}{25}  } \Rightarrow  \frac{2x}{ \frac{5x}{75}+ \frac{3x}{75}  } \Rightarrow  \frac{2x}{ \frac{8x}{75} }  \Rightarrow  \frac{2x}{1} \cdot  \frac{75}{8x}= \frac{75}{4}=18,75km/h

__________________________________
Ja nie szukam kłopotów - to kłopoty zwykle znajdują mnie.


Ostatnio edytowano 12 mar 2010, o 16:32 przez Althorion, łącznie edytowano 2 razy
Poprawa wiadomości.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Ze Świnoujścia do Ystad
PostNapisane: 10 mar 2010, o 19:58 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 13
Lokalizacja: Pyrzyce
Wiek: 17
Pomoc poza forum: Tak
aha dziękuje

__________________________________
to właśnie Chuck nauczył mnie czytać z zamkniętymi oczami


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   20540750
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 udowodnij, że odcinki łączące kolejne środki boków rombu - zadanie 2  Zadania "z treścią"  ma?pa1995  0
 Zadanie ze świeżymi i suszonymi grzybami...  Zadania "z treścią"  profesorek123  7
 Ania, Jurek, Grzesiu i ich wrażenia ze sklepu papierniczego  Zadania "z treścią"  karolina1186  0
 Wykaż że uzyskane liczby są podzielne przez 99  Zadania "z treścią"  nkwd  1
 Wyrażenia wymierne ze sklepem w tle...  Zadania "z treścią"  ladywriter  0
 [dowiedz, że] n-kąt foremny  Zadania "z treścią"  Tuudi  1
 Udowodnij że.  Zadania "z treścią"  Daniel1111  3
 Ciekawe zadanie ze zbiorów  Zadania "z treścią"  JarmułeK  1
 Podział odcinka ze względu na gęstość.  Zadania "z treścią"  ARTFEL  0
 ? Zadanie ze skalą  Zadania "z treścią"  delight55  1
 Wykaż, że liczba jest kwadratem liczby całkowitej - zadanie 2  Zadania "z treścią"  matibialy2  2
 Zadanie ze studnią - zadanie 2  Zadania "z treścią"  mała20  6
 Zadanie ze stożkami  Zadania "z treścią"  gonzo987  5
 wykazać, że jeśli  Zadania "z treścią"  major37  4
 13 odcinków...jak to sie stało że jeden zniknął ??  Zadania "z treścią"  drtopolino  6
 Szacuję się, że na świecie żyje około 10^18 owadów  Zadania "z treścią"  ozi777  4
 Dwa zadania ze zbioru zadań matematyka z plusem.  Zadania "z treścią"  kinga1420  3
 Problem ze wzorem - zadanie 2  Zadania "z treścią"  jjtech  5
 zadanie ze skalą - zadanie 5  Zadania "z treścią"  Akrugin Zupio  1
 Wykaż, że liczba x jest naturalna  Zadania "z treścią"  susia  2
 Sprawdzanie, ze liczba jest calkowita...  Zadania "z treścią"  arekma  4
 udowodnij że liczba jest niewymierna  Zadania "z treścią"  robert179  2
 zadanie ze stożkiem - zadanie 4  Zadania "z treścią"  milen_ka  1
 ze stopami  Zadania "z treścią"  milen_ka  1
 Nowak obiecał,że wypłaci swojemu synowi 1000 zł za rok od  Zadania "z treścią"  darros3  0
 Wykaż, że liczba ta jest liczbą całkowitą.  Zadania "z treścią"  Karmi  2
 Udowodnij, że istnieje możliwość zapakowania pudełek  Zadania "z treścią"  klonnn  0
 Wykaż, że liczba dzieli się przez 30.  Zadania "z treścią"  Claw  6
 uzasadnij, że różnica tych liczb jest podzielna przez  Zadania "z treścią"  major37  6
 średnia ocen ze sprawdzianu  Zadania "z treścią"  martynka148  6

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software