szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 12 mar 2010, o 17:08 
Użytkownik

Posty: 31
1.Cysternę w kształcie walca o średnicy 1,5 m i polu przekroju osiowego równym 7, 5 m 2 napełniono benzyna. W jakim czasie napełniono cysternę, jeżeli w ciągu minuty wpływa 30l benzyny?
2. Ile kilometrów miedzianego przewodu o średnicy 10mm można wykonać z 1m(sześciennego) miedzi
3.Promień koła wpisanego w podstawę ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równy 2 cm. Wysokość ściany bocznej tworzy z płaszczyzną postawy kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tej bryły podobnej do danej w skali k=1/4.
4 Z ciasta w kształcie koła o promieniu 12cm
upieczono trzy jednakowe rożki(w kształcie stożków).Ile należy zapłacić za napełnienie jednego rożka(po brzegi)bitą śmietaną, jeśli 0,5L śmietany kosztuje 8zł.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje;*


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 12 mar 2010, o 18:06 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 356
Lokalizacja: Kielce
Wiek: 25
Pomógł: 37
Pomoc poza forum: Odpłatnie
1) b= \frac{7,5}{2 \cdot r}=2,5
V= \frac{1}{3} \cdot  P_{p} \cdot b
V=11,775 m^{3}=11775 dm^{3}
1l=1 dm^{3}
t= \frac{11775}{30}=392,5min

2) wyszlo mi 120km

4) R=12cm l-dlugosc luku po podzielniu ciasta na 3 czesci zarazem obwod malego rozka
r-promien małego rozka
Obw=2\pi \cdot r=75,36cm
l=25,12cm
r=4
h=24,8cm
V= \frac{1}{3} \cdot 3,14 \cdot 16 \cdot  \cdot 24,8 =415 cm^{3} =0,415l
czyli zaplacicsz 6,64zl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Objętość powstałej bryły - zadanie 2  Stereometria  designer  0
 praca kontrolna Bryły  Stereometria  aneta48p  1
 bryły obrotowe: walec, półkula, stożek  Stereometria  martusiaaa;*  2
 Bryły obrotowe - zadanie 37  Stereometria  Sylwcia154  1
 Bryły obrotowe - zadanie 45  Stereometria  monika3246  1
 Pole figury - zadanie 30  Stereometria  stasiu6  1
 Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót trapezu  Stereometria  szóstka  1
 bryły podobne - zadanie 4  Stereometria  karrina  8
 zaznaczenie kąta na rysunku i obliczenie objętości bryły  Stereometria  yoana91  1
 bryły obrotowe - zadanie 22  Stereometria  asia0405  1
 Oblicz objętość bryły - ostrosłupa  Stereometria  Igusa  1
 objętość bryły - zadanie 91  Stereometria  tomaso-93  3
 Bryły obrotowe, kartonowe pudełko.  Stereometria  aleksjej  2
 (2 zadania) Ostrosłup prawidłowy trójkątny. Bryły obro  Stereometria  Thorn123  0
 objętość bryły - zadanie 77  Stereometria  doniczka28  1
 Bryły obrotowe - zadanie 6  Stereometria  paladyn  1
 bryły obrotowe - zadanie 13  Stereometria  dizzy  3
 figury przestrzenne - zadanie 2  Stereometria  Funkyart  1
 Bryły obrotowe zadanie  Stereometria  LaBt3c  18
 BRYŁY PRZESTRZENNE  Stereometria  Paulcia  1
 Objętość bryły powstałej przez obrót paraboli  Stereometria  piatkowski  1
 bryły obrotowe-stożek  Stereometria  gwiazdka999  1
 Objętość i pole powierzchni bryły - zadanie 2  Stereometria  volcik15  1
 Bryły obrotowe: trójkąt prostokątny  Stereometria  tweant  1
 Bryły obrotowe - zadania z walcem.  Stereometria  Agnieszka3243  2
 Ostrosłupy i bryły.  Stereometria  Machin1990  4
 bryły - koło  Stereometria  izoldka94  2
 Pomnik z mosiądzu i model z gipsu... bryły podbne  Stereometria  Ania1505  4
 Bryły obrotowe - zadanie 29  Stereometria  aaga  3
 bryły obrotowe - zadanie 50  Stereometria  magda112  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software