szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
 Tytuł: Zadanie z instrukcją
PostNapisane: 4 paź 2006, o 17:21 
Użytkownik

Posty: 74
Lokalizacja: Lublin
1.znajdz wszystkie funckje f: R→ R dla ktorych zachowdzi rownosc xf(x) - f(1-x) = 2

podstawiam pod x - (1-x) (tak kazali w instrukcji

tworze uklad rownan i obliczam traktujac f(x) i f(1-x) jako niewaidome

otrzymalam zaleznosc

f(1-x)=f(x) po pdostawieniu f(x)= 2/x-1 jednak nie jest to poprawna odpowiedz. Co zrobiam zle? Licze juz kktorys raz i wciaz ta sama odpowiedz. Czy jest ona poprawna?

2 i przy okazji funkcja f kazdej liczbie calkowitej dodatniej przyporzadkowuje liczbe jej dzielnikow naturalnych

Jaka wlasnosc maja te liczby n dla ktorych f(n) jest liczba nieparzysta?
Te liczby to np 4, 9, 16 - ale nie potrafie znalesc zadnej ich wspolnej wlasnosci...

__________________________________
Blessed is the man, who having nothing to say, abstains from giving wordy evidence of the fact


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Zadanie z instrukcją
PostNapisane: 4 paź 2006, o 17:37 
Użytkownik

Posty: 3395
Lokalizacja: Szczecin
Wiek: 30
Pomógł: 461
Pomoc poza forum: Tak
2) te liczby to kwadraty liczb 4=2*2, 9=3*3, 16=4*4, ...

__________________________________
korki on line (przez skype'a sushi400m, gg 6397228) lub na miejscu d.sushi_xl@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   6397228
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Zadanie z instrukcją
PostNapisane: 4 paź 2006, o 17:45 
Gość Specjalny

Posty: 832
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 195
xf(x)-f(1-x)=2
I żeby stworzyć drugie równanie, to faktycznie wstawiamy 1-x za x.
\left{xf(x)-f(1-x)=2\\(1-x)f(1-x)-f(x)=2
\left{f(1-x)=xf(x)-2\\(1-x)(xf(x)-2)-f(x)=2
xf(x)-x^2f(x)-2+2x-f(x)=2
f(x)(x-x^2-1)=4-2x (możemy podzielić, bo \Delta)
f(x)=\frac{2x-4}{x^2-x+1}


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Zadanie z instrukcją
PostNapisane: 4 paź 2006, o 17:56 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 5238
Lokalizacja: a z Limanowej
Wiek: 23
Pomógł: 400
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Nie wiem, dlaczego miałoby nie wyjść. Prześledźmy:
xf(x) - f(1-x) = 2, wstawiamy za x, 1-x i mamy drugie równanie:
(1-x)f(1-x) - f(x) = 2. Podstawmy dla wygody f(x) = a i f(1-x) = b i rozwiążmy układ równań:
ax - b = 2
-a +(1-x)b = 2
Zastosujmy metodę wyznaczników:
W = x(1-x) - 1 = -x^{2} + x - 1 = -(x^2 - x + 1)\\ W_{a} = 2(1-x) + 2 = -2x + 4 \\ W_{b} = 2x + 2
Zauważmy, że wyznacznik główny jest zawsze ujemny, dla każdego iksa, więc układ ma zawsze parę rozwiązań, danych przez:
a = f(x) = \frac{2x-4}{x^2-x+1} \\ b = f(1-x) = \frac{-2x-2}{x^2-x+1}

Sprawdźmy nasze wypociny, jeśli f(x) mamy dane, wstawmy za iks 1-x i przekonajmy się, czy dostaniemy naszą zmienną b:
f(1-x) = \frac{2(1-x)-4}{(1-x)^{2} - (1-x) + 1} = \frac{-2x - 2}{1-2x+x^2 - 1 + x + 1} = \frac{-2x-2}{x^2 - x + 1}
Czyli to by się zgadzało. Pozostaje sprawdzić równanie funkcyjne, wstawmy i sprawdźmy, czy lewa jest równa prawej:
L = x \cdot \frac{2x-4}{x^2-x+1} - \frac{-2x-2}{x^2-x+1} = \frac{2x^{2}-4x + 2x + 2}{x^{2}-x+1} = 2 \cdot \frac{x^{2}-x+1}{x^{2}-x+1} = 2 = P
Czyli jak najbardziej wszystko jest w porządku.

__________________________________
Jak pisać, by gniewu na siebie nie ściągnąć, czyli Regulamin
Jak pisać, by ktoś mnie zrozumiał, czyli Kurs TeXa
Jak się w tym wszystkim odnaleźć, czyli Poradnik

Ludzie dzielą się na trzy grupy: na tych, co umieją liczyć i na tych, co nie umieją.


Góra
 Zobacz profil   1763221
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 zadanie - monotoniczność  Inne funkcje + ogólne własności  k_burza  1
 Zadanie maturalne- wyznacz parametr b  Inne funkcje + ogólne własności  Horsemen  1
 Zadanie z funkcji - zadanie 2  Inne funkcje + ogólne własności  Nevil  2
 Zadanie z funkcji homograficznej  Inne funkcje + ogólne własności  maturzysta2006  4
 Zadanie z ekstremum  Inne funkcje + ogólne własności  domin8  1
 Zadanie z funkcją entier.  Inne funkcje + ogólne własności  Riddel  1
 Funkcje- zadanie z treścią  Inne funkcje + ogólne własności  izunieczkaa  1
 zadanie z teścią  Inne funkcje + ogólne własności  Anonymous  1
 Iteracja funkcji - zadanie.  Inne funkcje + ogólne własności  Rapsodia  4
 zadanie z funcją  Inne funkcje + ogólne własności  gary  2
 zadanie - zadanie 103  Inne funkcje + ogólne własności  klimcia  6
 Surjekcja i injekcja - zadanie  Inne funkcje + ogólne własności  galadriela  11
 Zadanie z przekształceń wykresów funkcji  Inne funkcje + ogólne własności  Asiq  8
 Równanie stycznej w punkcie o odciętej (zadanie)  Inne funkcje + ogólne własności  sciaga001  6
 Zadanie z funkcji, mały problem.  Inne funkcje + ogólne własności  Meriadok  0
 Zadanie z sign(x)  Inne funkcje + ogólne własności  Riddel  2
 Zadanie z własności funkcji II  Inne funkcje + ogólne własności  angeel  1
 Zadanie: ekstremum funkcji  Inne funkcje + ogólne własności  madafaka  4
 Funkcje-zadanie  Inne funkcje + ogólne własności  mo_nii  1
 Funkcja - zadanie  Inne funkcje + ogólne własności  cheat36  4
 ciekawe zadanie z monotoniczności  Inne funkcje + ogólne własności  krzysiu776  0
 Zadanie na optymalizację (prostokąt wpisany w trójkąt)  Inne funkcje + ogólne własności  alchemic  1
 Zadanie z pochodną  Inne funkcje + ogólne własności  domin8  1
 Zadanie monotonicznośc  Inne funkcje + ogólne własności  Kokspl  5
 zadanie z funkcjaf(x)= min(a,b)  Inne funkcje + ogólne własności  matekleliczek  1
 Zadanie z treścią - czas po jakim Adam spotka Ewę.  Inne funkcje + ogólne własności  prs613  1
 Wzór funkcji - podstawowe zadanie gimnazjalisty.  Inne funkcje + ogólne własności  Graydon  3
 Zadanie optymilizacyjne  Inne funkcje + ogólne własności  Ankaz  1
 zadanie fajne  Inne funkcje + ogólne własności  RafalM  1
 Zadanie z funkcją sgn  Inne funkcje + ogólne własności  JustyśkaKTR  7

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software