szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 30 mar 2010, o 08:42 
Użytkownik

Posty: 28
Lokalizacja: Opole
Wiedząc, że kąt \alpha jest kątem ostrym i \tan \alpha = 3. Oblicz wartość tego wyrażenia.

\frac{8 \cos \alpha - 7\sin \alpha}{5 \cos \alpha + 2\sin \alpha }
Jak to obliczyć, co z czego się bierze?


Ostatnio edytowano 30 mar 2010, o 09:11 przez Althorion, łącznie edytowano 1 raz
Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 30 mar 2010, o 09:12 
Użytkownik

Posty: 2753
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 295
licznik i mianownik podziel przez cos.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 30 mar 2010, o 09:15 
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 4159
Lokalizacja: Gliwice
Wiek: 22
Pomógł: 566
Pomoc poza forum: Nie
Z zadania wiemy, że:
\tan \alpha = 3 \wedge \sin \alpha \in (0; 1) \wedge \cos \alpha \in (0; 1)
Teraz przekształćmy:
\tan \alpha = 3 \Rightarrow \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = 3 \Rightarrow \sin \alpha = 3 \cos \alpha
I wstawmy do wskazanego równania:
\frac{8 \cos \alpha - 21 \cos \alpha}{5 \cos \alpha + 6 \cos \alpha} = \frac{-13 \cos \alpha}{11 \cos \alpha} = - \frac{13}{11}

_________________
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.”
Nie rozwiązuję zadań przez PW czy GG.


Góra
 Zobacz profil   26682060
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 30 mar 2010, o 11:10 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 4105
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 425
Pomoc poza forum: Od pewnego poziomu
Albo po prostu podzielić licznik i mianownik wyrażenia przez cos \alpha

_________________
Najpiękniejszy wzór matematyczny:
Ukryta treść:    


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Ile wynosi tg(44) * tg(46) ?  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  1
 Własności funckji f(x)=tg(A)  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  3
 (2 zadania) Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąt  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  1
 Oblicz sin(89).  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  2
 Oblicz sin^(3/2)(22 stopni)  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  5
 Rozciąganie funkcji y = 3*tg(x)  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  2
 Narysuj wykres funkcji i wykaż, że ...  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Jessica  5
 Oblicz sinus mając podany tangens  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  ja.rafal  1
 Oblicz sin(13alfa). Liczby zespolone  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  13
 Wykaż, że dla każdego kąta ostrego A zachodzi ...  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  1
 Wykaż bez użycia tablic i kalkulatora, że...  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  the moon  6
 Oblicz wartość funkcji sinus  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  veild  1
 Wykaż, że jeśli x należy do przedziału (0;1) to zachodz  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  gvalch'ca  9
 Oblicz miarę kąta jeśli jest podana wartość sinusa tego  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  2
 Udowodnij, że ... - iloczyn cosinusów  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  4
 Porównaj sin(tgx) z tg(sinx). Co jest większe ?  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  _el_doopa  8
 Oblicz tg(10)*tg(80)  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  1
 Obliczyć pozostałe wartości kąta, gdzie tg(a)=3ctg(a)  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  3
 Wykazać ze funkcja nie jest okresowa  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  yolek  1
 Na podstawie wzoru oblicz wartość tangensa  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  DarK  2
 Wykaż, że podana równość jest prawdziwa  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Impreshia  11
 Oblicz wartość wyrażenia. Funkcje trygonometryczne  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  kazz100  1
 Wykaż, że trójkąt jest prostokątny  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Viper  6
 Ostatnie z cyklu "udowodnij, że..."  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Viper  7
 Uzasadnij, że sin2 alfa + sin2 beta + sin2gama = 1  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  1
 Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  chef  1
 Udowodnij, że jeśli liczba a jest dodatnia  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  chef  1
 Wykaż, że zachodzi równość. Tożsamość trygonometryc  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  eoor  5
 Jaka jest funkcja  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  at_new  1
 Funkcje Trygonometryczne - kąt w okręgu  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software