szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 7 kwi 2010, o 16:05 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: Białystok
Wiek: 22
Proszę o pomoc w zadaniu.
Treść zadania:

Boki trójkąta mają długości 6cm, 7cm i 5cm. Oblicz:
a)pole trójkąta
b)promień okręgu wpisanego i promień okręgu opisanego na tym trójkącie
c)wysokość poprowadzoną do najdłuższego boku tego trójkąta

Z góry dziękuje:)


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 7 kwi 2010, o 16:20 
Użytkownik

Posty: 94
Pomogła: 21
a) pole trójkąta możesz obliczyć ze wzoru P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}.
b) Mając obliczone p-połowę obwodu trójkąta obliczysz promienie ze wzorów:
P=rp i P=\frac{abc}{4R}
c) wysokość poprowadzoną na bok o dł. 7 obliczysz z P=1/2*7*h


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Trojkat roznoboczny  Geometria trójkąta  palura  44
 trójkąt wpisany w okrąg - zadanie 9  Geometria trójkąta  kamell0408  1
 Trójkąt prostokątny równoramienny.  Geometria trójkąta  dawido000  6
 suma odległości od boku - trójkąt  Geometria trójkąta  agusSia  1
 Trójkąt opisany na prostokącie/kwadracie  Geometria trójkąta  Kamil_dobry  2
 trójkąt - zadanie 18  Geometria trójkąta  jadzia!!!  2
 Trójkąt z kątem 30  Geometria trójkąta  szysza94  5
 Trójkąt o przyprostokątnych 6 i 12  Geometria trójkąta  fethus22  1
 Czy istnieje trójkąt...?  Geometria trójkąta  szelbiry  3
 trójkąt i okrąg - zadanie 8  Geometria trójkąta  milen_ka  1
 trójkąt i dwusieczna - zadanie 5  Geometria trójkąta  agnieszka19192  0
 Trójkąt prostokątny - podział przeciwprostokątnej wyso  Geometria trójkąta  Tys  2
 Trójkąt, punkt na boku trójkąta, dwusieczna największego kąt  Geometria trójkąta  km__87  1
 trójkąt równoramienny i prostokątny - zadanie 3  Geometria trójkąta  czarna_magia  1
 trojkat-ostateczne starcie....  Geometria trójkąta  Carl0s  5
 iloczyn sinusów trójkąt prostokątny  Geometria trójkąta  kaasik:)  1
 Trójkąt prostokątny, miara kąta  Geometria trójkąta  marcin195  3
 trójkąt + równania prostej  Geometria trójkąta  mat1989  2
 Trójkąt a jego kąt ostry  Geometria trójkąta  owen1011  2
 Trójkąt rozwartokątny z wysokościami  Geometria trójkąta  kzkarolcia64  2
 trójkąt równoboczny - zadanie 4  Geometria trójkąta  tomekk1711  1
 Trójkąt prostokątny (z podobieństwa trójkątów)  Geometria trójkąta  1710  1
 Trójkąt i jego wysokość  Geometria trójkąta  kubajunior  3
 Czy istnieje trójkąt o podanych bokach?  Geometria trójkąta  Precious  4
 trójkąt prostokątny i równanie trygonometryczne  Geometria trójkąta  jadzia1177  1
 Okrąg wpisany i opisany w trójkąt, promienie, kilka zadań.  Geometria trójkąta  KOTECZEK  2
 Trójkąt równoramienny - zadanie 47  Geometria trójkąta  Trampek  3
 trójkąt prostokątny równoramienny - zadanie 2  Geometria trójkąta  magdalena2108  3
 Trójkąt prostokątny - zadanie 86  Geometria trójkąta  spirit_wizard  1
 Trójkąt prostokątny - zadanie 107  Geometria trójkąta  moniczka13  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software