szukanie zaawansowane
 [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 5 lis 2006, o 20:48 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: krakow
1zaloga statku pirat byla o 20% liczniejsza od zalogi statku korsarz, a o 10% mniej liczyna niz zaloga statku szyper. zaloga karsarza liczyla 30osob. ilu czlonkow zalogi bylo na statku szyper?

2ania ma o 40% kaset magnetofonowych wiecej niz basia i o 40% mniej niz celina. celina ma 70 kaset. ile kaset ma ania a ile basia ??

3. w klasie Ia jest 24uczniow ,a w klanie Ib o 25% wiecej. o ile procent mniej uczniow jest w klanie Ia niz w Ib ??

4. pan zygmunt dostal podwyzke i zamiast 1600zl zarabia 1800zl. podwyzszyl wiec kieszonkowe corki o taki sam procent . corka dostawala dotychczas 20zl kieszonkowego . ile bedzie dostawac teraz??



prosze o pomoc jak najszybsza

[ Dodano: 5 Listopad 2006, 20:33 ]
prosze o pomoc jak najszybsza
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 5 lis 2006, o 21:46 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 32
Lokalizacja: stąd ;)
Cytuj:
4 zadania na poziomie gimnazjum

raczej na poziomie podstawówki :lol:

marvel napisał(a):
3. w klasie Ia jest 24uczniow ,a w klanie Ib o 25% wiecej. o ile procent mniej uczniow jest w klanie Ia niz w Ib ??

masło maślane . skoro w Ib jest wiecej o 25% to w Ia bedzie o tyle samo procent mniej, nie? :neutral: no chyba że chodzi o liczbe osób a nie o procent :wink:

4.
1800-1600=200
200zł z 1600zł to 12.5 %
12,5% z 20zł= 2,5zł
20+2,5=25

1.
pirat =120% korsarz
pirat =90% szyper

100% korsarz =30
20% z 30=6
120% korsarz =36=pirat
90% szyper =36
100% szyper =40


2.
A=140%B
A=60%C

100%C=70
40% z 70=28
70-28=42
Ania ma 42

42=140%B
B=30

powinno byc dobrze ;) ale lepiej sprawdz na kalk. obliczenia bo na szybko w pamieci robilam
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 5 lis 2006, o 22:10 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: krakow
wielkie dzieki prawie wszytko jest ok to znaczy mam tu odpowiedzi w 4 zadaniu twuj blad to 20 + 2.5 = 22.5 i taka ma byc odpowiedz
reszta jest ok
tylko zadanie 3 w odpowiedziach pisze 20% wiec chyba cos zle jezeli ktos moze to prosze o pomoc szybka

[ Dodano: 5 Listopad 2006, 21:20 ]
nie jestem najlepszy ale zrobilem kilka obliczen do zadania 3 i tez mi wyszlo 25% wiec chyba jednak mialas racje jeszcze raz wielkie dzieki
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 5 lis 2006, o 22:22 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 32
Lokalizacja: stąd ;)
Cytuj:
20 + 2.5 = 25

ja to zawsze najglupszy błąd z możliwych zrobie :/

3.
25% z 24 to 6
24+6=30
6 z 30 to 20%
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 5 lis 2006, o 22:26 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: krakow
teraz wszytko jest OK jeszcze raz wielkie dzieki
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 6 lis 2006, o 17:19 
Użytkownik

Posty: 154
Lokalizacja: kraków
a W trzeciem wychodzi 20..;P jezeli klasa b ma 25%uczniow wiecej to znaczy ze ma 30, i teraz ukladamy proporcje gdzie 30-100%, 24-x% i z tego wyjdzie jaki procent uczniow stanowi klasa a. I zeby sie dowiedziec o ile procent jest mniej to od 100 odejmujemy 80 i wychodzi 20. ;P Wiem, ze to jzu po czasie.. ale i tak napisalam ;P
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Procenty -uczniowie gimnazjum, sport, chlopcy i dziewczyny..  lamer  2
 procent składany, odsetki, kapitalizacja - 3 zadania  marshal  1
 2 zadania- procenty  tuti  3
 Procenty-zadania tekstowe.  Anonymous  3
 3 zadania z wyrażeniami algebraicznymi  profesorek123  3
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) ParaRent.com