szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 10 lis 2006, o 20:51 
Użytkownik

Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
wyznacz delte,pierwiastki i naszkicuj wykres (nie rozumie ja tu naszkicowac wykres jesli by były < lub > to mozna) prosze o pomoc
w(x)=3x^{2}-6x+9
w(x)=6x-x^{2}-5
w(x)=4(2-x)(x+3)

ile pierwiastkow maja nastepujace rownania
\frac{x+3}{x^{2}+2x-3} =0

\frac{x+3}{x^{2}+2x-3} =-1

prosze o pomoc


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 10 lis 2006, o 21:02 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1051
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278
wzór na delte: \Delta = b^{2}-4ac przyklad W(x)=3x^{2}-6x+9 a= 3 b=-6 c=9. podstawiasz do wzoru i masz delte.

gdy \Delta >0pierwiastki: wzor: x_{1}=\frac {-b-\sqrt {\Delta}}{2a}
x_{2}=\frac {-b+\sqrt {\Delta}}{2a}
\Delta =0 pierwiasttek: x=\frac {-b}{2a}
\Delta brak pierwiastkow

szkic: liczysz wierzcholek: p= \frac {-b}{2a}
q= \frac {-\Delta}{4a} wierzcholek (p,q)

pierwistki masz wyliczone a masz podane (parabola jest skierowana do gory gdy a>0 a w dol gdy a<0)


Ostatnio edytowano 10 lis 2006, o 21:06 przez Piotrek89, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 lis 2006, o 21:06 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 38
Lokalizacja: Lublin
Pomogła: 5
\frac{licznik}{mianownik}
w(x) = 3x^{2} - 6x + 9, delta = 36-108=-72, x_wierzcholka = \frac{-b}{2a} = \frac{6}{6} = 1, y_wierzchołka = \frac{-delta}{4a} = \frac{72}{12} = 6 ramiona skierowane sa do góry bo wspołczynnik przy x^{2} jest wiekszy od zera. jest to parabola więc masz już współrzedne wierzchołka, więc wystarczy podstawić sobie jakieś dowolne 2 punkty do wzoru jeszcze zeby wzmocnić orientację jak biegnie wykres, np. w(0) = 9, w(2)=9, czyli wykres przechodzi przez (0,9) i (2,9) i juz:) reszta analogicznie.

[ Dodano: 10 Listopad 2006, 21:10 ]
co do pierwiastków równania 1)
D: R\{-3,1}
\frac{x+3}{(x+3)(x-1)} = 0, \frac{1}{x-1}=0 czyli brak pierwiastków

co do r-nia 2)
\frac{x+3}{(x+3)(x-1)} = -1, \frac{x+3+x^{2}+2x-3}{x^{2}+2x-3} = 0, \frac{x^{2}+3x}{x^{2}+2x-3} = 0, \frac{x(x+3)}{(x+3)(x-1)} = 0, \frac{x}{x-1} = 0, x=0


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lis 2006, o 13:54 
Użytkownik

Posty: 45
Lokalizacja: Warszawa
dzieki Piotrek i
Marcia

:wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Wyznacz wszystkie liczby spełniające nierówność  Funkcje kwadratowe  Anonymous  3
 Wyprowadzenie wzoru na wyróżnik i pierwiastki.  Funkcje kwadratowe  Anonymous  4
 Wyznacz miejsce zerowe funkcji  Funkcje kwadratowe  mateo19851  3
 Wyznacz wzór funkcji f(x) w postaci kanonicznej.  Funkcje kwadratowe  hubertt95  4
 Pierwiastki-równanie  Funkcje kwadratowe  Hetacz  1
 Dla jakich wartości m, pierwiastki równania mają rózne  Funkcje kwadratowe  apacz  6
 Jak narysować wykres funkcji sqrt(|x^2-6x+8|) ?  Funkcje kwadratowe  Anonymous  4
 Wyznacz wartości współczynników b i c  Funkcje kwadratowe  Anonymous  5
 wykres funkcji \ przekształcenie  Funkcje kwadratowe  zet  1
 wyznacz pierwiastki równania tak aby ich iloczyn był  Funkcje kwadratowe  zet  6
 Wyznacz te wartości parametru a,  Funkcje kwadratowe  chef  2
 Wyznacz takie pkt PR, aby |MP|=|PR|=8  Funkcje kwadratowe  Anonymous  2
 Pierwiastki równania trzema kolejnymi liczbami nieparzysty  Funkcje kwadratowe  Anonymous  1
 wykres funkcji  Funkcje kwadratowe  robert179  4
 Parametr m i dwa różne pierwiastki rzeczywiste mniejsze o  Funkcje kwadratowe  robert179  10
 wykres funkcji - zadanie 4  Funkcje kwadratowe  robert179  3
 wykres funkcji - zadanie 7  Funkcje kwadratowe  WnorosssS89  1
 Wyznacz takie wartości parametru m...  Funkcje kwadratowe  kermaz  2
 Wyznacz takie m, aby  Funkcje kwadratowe  kermaz  4
 wyznacz a,b oraz miejsca zerowe  Funkcje kwadratowe  Artorius  3
 wyznacz wzór funkcji  Funkcje kwadratowe  progmaniac  5
 Sporządź wykres funkcji  Funkcje kwadratowe  leszczyk228  1
 Wyznacz równanie krzywej jaka opisuje wierzcholek paraboli  Funkcje kwadratowe  Mala Mi  1
 Wyznacz wzór funkcji mając dane punkty  Funkcje kwadratowe  AlfaBetaGama  1
 Wyznacz dziedziny podanych funkcji  Funkcje kwadratowe  Bolt  3
 Wykres funkcji - zadanie 12  Funkcje kwadratowe  mikos88  3
 Wykres z wartością bezwzgledną  Funkcje kwadratowe  intel86  3
 Wyznacz wszyskie watrości parametru !  Funkcje kwadratowe  jasq  4
 wykres sumy rozwiazan rownania  Funkcje kwadratowe  Dave  0
 Wyznacz takie wartości m, dla których ...  Funkcje kwadratowe  Andrewql  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software