szukanie zaawansowane
 [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 lis 2006, o 16:12 
Użytkownik

Posty: 50
Lokalizacja: Z domu
Mam 2 zadanka do rozwiązania :) Rozwiązałem je, ale nie wiem czy dobrzem więc chcialbym sie upewnic:)

a) 3(χ� - 2χ + 3) - 2(χ� - 5χ - 1) dla x =2
b) a(2ab + b) - b(a - 2ab + a�) dla a= 0,1 , b= -10
Góra
Instytut Matematyczny, Uniwersytet Wrocławski
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 lis 2006, o 16:13 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 451
Lokalizacja: Zielona Góra
defox napisał(a):
Rozwiązałem je, ale nie wiem czy dobrzem więc chcialbym sie upewnic:)

podaj wynik, to Ci powiem :P
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 lis 2006, o 16:34 
Użytkownik

Posty: 50
Lokalizacja: Z domu
a) 19
b) 19.9

Edit: W książce w odp. w wyrazeniu a) wynik jest równy 23. Czyli mam źle. Proszę CIe powiedz mi jak to rozwiązac...
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 lis 2006, o 17:20 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 451
Lokalizacja: Zielona Góra
3(χ� - 2χ + 3) - 2(χ� - 5χ - 1) = 3x^2 - 6x + 9 - 2x^2 + 10x + 2=x^2 - 4x + 19 = 2^2 + 4*2 + 19 = 4+8+11=23

a(2ab + b) - b(a - 2ab + a�) = 2ba^2 + ab - ab + 2ab^2 - ba^2 = ba^2 + 2ab^2 = -10*0,01 + 0,2*100=-0,1+20=19,9
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Proste zadania z wyrażeń algebraicznych  Anonymous  1
 Oblicz wartość wyrażenia.  emi1993  7
 Upraszczanie wyrażeń algebraicznych.  rObO87  3
 wartości wyrażenia  hebius  1
 Oblicz - zadanie 2  leszczyk228  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) ParaRent.com