szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 22 lis 2006, o 19:06 
Użytkownik

Posty: 52
Lokalizacja: Koszalin
mógłby mi ktoś podrzucić zadania do przygotowania na konkurs przedmiotowy?gł. tekstowe!...z gory dziekuje.pzdr

Bez pomocy w temacie. Calasilyar


Ostatnio edytowano 27 lis 2006, o 10:09 przez kangurka, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 lis 2006, o 20:33 
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 2219
Lokalizacja: Łódź/UW
Wiek: 21
Pomógł: 380
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Szkoda, że nie napisałaś czy ma to bć konkurs dla liceów czy gimnazjów. Podrzucę Ci kilka prostych zadanek na poziomie 1 klasy liceum (to jest oficjalna wersja, ja tam uważam, że nadają się idealnie na trudniejsze zadania dla gimnazjalistów). Ja będziesz miała jakiś problem z nimi napisz mi tutaj lub na wiadomość prywatną. Jak tam wolisz.

1) Udowodnij, że jeśli:
a^{3}+b^{3}+c^{3}=3abc
natomiast a,b,c należą do liczb rzeczywistych dodatnich, to:
a=b=c

2)Znajdź wszystkie n naturalne takie, że liczby:
2^{n}-1 i 2^{n}+1 są pierwsze.

3)Udowodnij, że jeśli liczby 10k i 7k są całkowite, to k teź jest całkowite.

Powodzenia i zapamiętaj jedną rzecz, w 3 zadaniu liczy się TYLKO pomysł. Ogólnie jest banalnie proste, ale i ja się na nim wyłożyłem.

_________________
\mathbb{REGULAMIN}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374

\mathbb{INSTRUKCJA \ LATEX}-\mathbb{A}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 24 lis 2006, o 15:14 
Użytkownik

Posty: 52
Lokalizacja: Koszalin
chodzilo mi o zadania dla gimanzjum ale za te tez dziekuje.najbardziej obawiam sie tych tekstowych typu:...z miasta A i B wyjechali równocześnie...z tymi prednkosciami...za ile sie spotkaja...i gdzie,...itp. ma ktos moze do pocwiczenia takie zadanka?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 lis 2006, o 14:32 
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 2219
Lokalizacja: Łódź/UW
Wiek: 21
Pomógł: 380
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Jeśli chodzi o konkurs przedmiotowy z matmy na poziomie gimnazjum, to jest on z reguły bardzo prosty, a ja nie pamiętam aby były tam właśnie zadania typu "z miasta A do miasta B". Najważniejsze to ćwiczyć zadanka z poprzednich lat. Poproś swojego nauczyciela, nauczycielkę o jak najwięcej zadań i je rób. Ja osobiście nie wiem gdzie je można znaleźć w internecie, bo chyba tylo nauczyciele mają do nich jakiś "magiczny dostęp". Jak już je dostaniesz to rób ile wlezie, a w przypadku jakiegoś problemu zgłoś się do nauczyciela, lub jeśli wolisz nawet na tym temacie do mnie.

_________________
\mathbb{REGULAMIN}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374

\mathbb{INSTRUKCJA \ LATEX}-\mathbb{A}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 lis 2006, o 20:27 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: znienacka
Na stronie Kuratorium Oświaty w Krakowie - http://kuratorium.krakow.pl/index.php?ac=111&id=1368 lznajdziesz 100 zadań przygotowujących do konkursu. Oczywiście są to zadania do konkursu w Małopolsce, nie wiem jaki jest poziom trudności w Twoim województwie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lis 2006, o 21:38 
Użytkownik

Posty: 52
Lokalizacja: Koszalin
dzieki za pomoc i linki.poćwicze.mam prośbe.gdyby ktoś mógłby mi napisać krok po kroku jak zrobić to zadanie bo robie do pewnego momentu a dalej nie wiem... :neutral:

Dwaj koledzy, mieszkający w odległości 6,2 km, wyruszają jednocześnie na spotkanie, jadąc naprzeciw siebie na rowerach - pierwszy z prędkością 250 m/min, a drugi 200 m/min. Po jakim czasie i w jakich odległościach od miejsc zamieszkania nastąpi spotkanie, jeśli pierwszy miał 24-sekundową przerwę w jeździe?

byłabym bardzo wdzieczna.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 26 lis 2006, o 13:52 
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 2219
Lokalizacja: Łódź/UW
Wiek: 21
Pomógł: 380
Pomoc poza forum: Odpłatnie
To bardziej podchodzi pod fizykę.
Określasz t_{0}=24s dla pierwszego gościa natomiast dla drugiego t_{0}=0
Tutaj t_{0} określa czas rozpoczęcia podróży. Możesz też co polecam zrobić inne ciut prostsze założenie, że w obu przypadkach t_{0}=0, natomiast s_{0}=80m dla tego drugiego, bo w ciągu 24 s przejechał 80m. Wtedy pozostała odległość między rowerzystami będzie 6200m-80m=6120m. W tym momencie już będą jechać równocześnie (ja oczywiście założyłem, że ten pierwszy koleś miał przerwę od razu, bo to nie ma znaczenia gdzie będzie stał te 24s). Sumujesz ich prędkości 250\frac{m}{min}+200\frac{m}{min}=450\frac{m}{min}. Liczysz czas po jakim do siebie dojadą t=\frac{s}{V} t=\frac{6120}{450}min=13,6min=816s. Jeszcze należy doliczyć te 24s, więc ostateczny czas wynosi 816s+24s=840s. Teraz mając już czas bez problemu można policzyć odległości od miast podstawiając do wzoru prędkości pojedynczych rowerzystów, pamiętając aby w przypadku tego pierwszego odliczyć sobie od czasu te 24s.

_________________
\mathbb{REGULAMIN}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374

\mathbb{INSTRUKCJA \ LATEX}-\mathbb{A}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 26 lis 2006, o 17:57 
Użytkownik

Posty: 52
Lokalizacja: Koszalin
dzieki polskimisiek:) troche bardziej zakapowalam-moze i sie przyda na konkursie. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 26 lis 2006, o 19:21 
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 2219
Lokalizacja: Łódź/UW
Wiek: 21
Pomógł: 380
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Spoko, jak masz jakiś problem z zadaniami to wal jak w dym.
Nowe zadanko:
Udowodnij, że dla a,b należących do liczb rzeczywistych dodatnich, to:
\sqrt{ab}\geq\frac{2}{\frac{1}{a}+\frac{1}{b}}

Udowodnij, że dla tych samych warunków, co poprzednio
\frac{a}{b}+\frac{b}{a}\geq2

Powodzenia

_________________
\mathbb{REGULAMIN}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374

\mathbb{INSTRUKCJA \ LATEX}-\mathbb{A}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Zadania egzaminacyjne, I  U progu liceum  Anonymous  3
 Zadania egzaminacyjne, II  U progu liceum  Anonymous  4
 Zadania z różnych dziedzin matematyki...  U progu liceum  Anonymous  1
 Zadania na kolko matematyczne  U progu liceum  Anonymous  1
 [konkurs] Zadania z WKM  U progu liceum  Anonymous  1
 [konkurs] Mazowsze  U progu liceum  iwan  2
 [konkurs] Mazowsze, etap rejonowy, zad 5  U progu liceum  iwan  1
 [konkurs] Mazowsze, etap rejonowy 2005  U progu liceum  iwan  0
 [konkurs] V Małopolski Konkurs Matematyczny  U progu liceum  solarq  0
 [konkurs] wojewódzki, woj. warmińsko- mazurskie 2006  U progu liceum  guzik15  0
 [II OMG] Zadania z I etapu  U progu liceum  Tristan  11
 Zadania na test gimnazjalny  U progu liceum  Izumo  7
 Konkurs przedmiotowy z matematyki dla gimnazjum  U progu liceum  maciejz  1
 zadania do matexu  U progu liceum  1991  17
 Zadania do konkursu wojewódzkiego z matematyki 07/08  U progu liceum  Pablo09  7
 Test matematyczny po gim  U progu liceum  blost  35
 Zadania z testu predyspozycji do profilu Matex w XIV LO  U progu liceum  BP  48
 Termin zgłaszania chętnych na Kuratoryjny Konkurs  U progu liceum  moriquendi  1
 potrzebuję na jutro rozwiązanie tego zadania! pomóżcie!  U progu liceum  ala94  4
 Zadania o liczbach  U progu liceum  barbarad  2
 Jakie są punktowane konkursy na Śląsku?  U progu liceum  Marcinek665  2
 zadania na egzamin poprawkowy  U progu liceum  demonn  1
 Można złożyć do jednej szkoły podania na dwa różne profile?  U progu liceum  Naomi94  2
 Zestaw podręczników na poziomie liceum?  U progu liceum  Gravin  10
 Trygonometria na OMG  U progu liceum  Paczpac99  6
 Test sprawdzający na jutrzejsza poprawkę  U progu liceum  Jarek1993  3
 Konkurs przedmiotowy z matematyki - zadanie 2  U progu liceum  marta1301  0
 Zadania przygotowujące do konkursu.  U progu liceum  om941  3
 Wydzielono z: Jaki profil matematyczny wybrać?  U progu liceum  wolandeath  1
 9 wzorów na pole trójkąta  Geometria trójkąta  Anonymous  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software