szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 18:48 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Bialystok
Wiek: 19
1. Znajdz sume:

a) wszystkich liczb calkowitych od 0 do 150

b)wszystkich liczb parzystych od 0 do 150

c) wszystkich liczb nieparzystych od 0 do 150

d) wszytstkich liczb dodatnich trzycyfrowych



2.Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych

a) parzystych nie wiekszych od 250

b) dwucyfrowych podzielnych przez 4

c)mniejszych od 200 i których reszta z dzielenia przez 3 jest równa 1

d) wiekszych od 100 i mniejszych od 500, których reszta z dzielenia przez 5 jest rowna 1 lub 4

to równiez mam na jutro .. nie poradze sobie z tym .. prosze pomożcie dzis


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 19:42 
Moderator

Posty: 9372
Lokalizacja: Gliwice/Białystok
Wiek: 19
Pomógł: 1061
Pomoc poza forum: Odpłatnie
wiec od 1 a) zaczniemy, co sprawilo Ci problem? probowales tam znalezc ciag arytmetyczny?

_________________
Rozwiązania zadań,korepetycje-finalista Olimpiady Fizycznej: analiza,granice,szeregi,rachunek różniczkowy,pochodne,przebieg zmienności funkcji,całki,sprawozdanie z laboratorium,pomoc-egzaminy,sesja,kolokwium: 337485.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 19:53 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Bialystok
Wiek: 19
wiec tak zrobilam pierwsze oprócz d) nie mam pojęcia jak wgl zacząć ..a 2 wgl nie zaczelam bo nie w jaki sposob wszystko co robilam to wychodzilo na minuse..


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 19:55 
Moderator

Posty: 9372
Lokalizacja: Gliwice/Białystok
Wiek: 19
Pomógł: 1061
Pomoc poza forum: Odpłatnie
wszystkie liczby trzycyfrowe, no to jaka jest pierwsza a jaka ostatnia taka liczba i ile ich jest? co do dtugiego to pokaz jak robiles ze Ci wychodzilo ujemne

_________________
Rozwiązania zadań,korepetycje-finalista Olimpiady Fizycznej: analiza,granice,szeregi,rachunek różniczkowy,pochodne,przebieg zmienności funkcji,całki,sprawozdanie z laboratorium,pomoc-egzaminy,sesja,kolokwium: 337485.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 20:00 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Bialystok
Wiek: 19
cholercia.. juz wiem gdzie błąd w tym 2 robilam ;) juz wszystko jasne ;)
dzieki za chci pomocy ..

-- 25 lis 2010, o 21:02 --

w zadanie 1d) to bedzie od 100 do 999 ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 20:09 
Moderator

Posty: 9372
Lokalizacja: Gliwice/Białystok
Wiek: 19
Pomógł: 1061
Pomoc poza forum: Odpłatnie
tak

_________________
Rozwiązania zadań,korepetycje-finalista Olimpiady Fizycznej: analiza,granice,szeregi,rachunek różniczkowy,pochodne,przebieg zmienności funkcji,całki,sprawozdanie z laboratorium,pomoc-egzaminy,sesja,kolokwium: 337485.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 20:16 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Bialystok
Wiek: 19
a jeszcze takie pytanko.. robie inne mam obliczyc tylko :
a) 25+26+27...+173
_{a1} =25\\ r=1\\ a_n = 173\\ 173= _{a1} +(n - 1)r\\ 173=25+(n-1)1\\ 173-25=n-1\\ 173-25=n\\ n=149\\ S_{149} = \frac{25+173}{2}\cdot149=14757

nAtomiast b) 19+21+23+...+119

a_1 =19-10\\ r=2\\ a_n =119\\ 119= a_1 +(n-1)r\\ 119=19+(n-1)2\\ 119-19=2n-2\\ 102=2n\\ n=51

i teraz tak S_{119} = \frac{19+119}{2}\cdot51=3519

czy S_{51} = \frac{19+51}{2}\cdot51=1938

które jest prawidłowe ?

dalej bledny zapis, ale teraz przynajmniej bylem w stanie poprawic. Prosze symbol mnozenia zapisywac jako \cdot a przejscie do nastepnej linii jako \\


Ostatnio edytowano 25 lis 2010, o 20:39 przez wredotka, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 20:26 
Moderator

Posty: 9372
Lokalizacja: Gliwice/Białystok
Wiek: 19
Pomógł: 1061
Pomoc poza forum: Odpłatnie
zapisz to tak jak powinno byc w LaTeX-u bo nawet nie umiem tego poprawic

_________________
Rozwiązania zadań,korepetycje-finalista Olimpiady Fizycznej: analiza,granice,szeregi,rachunek różniczkowy,pochodne,przebieg zmienności funkcji,całki,sprawozdanie z laboratorium,pomoc-egzaminy,sesja,kolokwium: 337485.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 20:46 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Bialystok
Wiek: 19
poprawione ^^


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 20:53 
Moderator

Posty: 9372
Lokalizacja: Gliwice/Białystok
Wiek: 19
Pomógł: 1061
Pomoc poza forum: Odpłatnie
a) ok
b) zgodnie z zaleznoscia S_n=\frac{a_1+a_n}{2}n ta pierwsza wersja jest poprawna

_________________
Rozwiązania zadań,korepetycje-finalista Olimpiady Fizycznej: analiza,granice,szeregi,rachunek różniczkowy,pochodne,przebieg zmienności funkcji,całki,sprawozdanie z laboratorium,pomoc-egzaminy,sesja,kolokwium: 337485.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 lis 2010, o 21:04 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Bialystok
Wiek: 19
ok ;)dzięki wielkie uwagi zapamiętam :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 suma ciągu arytmetycznego  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  2
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 2  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  maxeli  2
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 3  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  zuzek07  1
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 4  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  pzielak  3
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 5  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  rudeus  1
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 6  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  ulaat  1
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 7  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  konwalia  2
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 8  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Agniecha1818  1
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 9  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  owen1011  2
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 10  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  klaudzina  2
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 11  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  marlenka1890  6
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 12  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Petermus  4
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 13  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Petermus  1
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 14  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Petermus  3
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 15  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Ankaaa993  1
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 16  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Petermus  1
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 17  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  tomi140  2
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 18  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Petermus  1
 suma ciagu arytmetycznego  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Arleta19912  4
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 19  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  sloneczko1234  3
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 20  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  kaczor  1
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 21  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  schloss  2
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 22  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  JoyMusic  7
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 23  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  ja123456789  2
 suma ciagu arytmetycznego - zadanie 2  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  wredotka  2
 Suma ciągu arytmetycznego - zadanie 24  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  myther  1
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 25  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  1991akinom  3
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 26  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  olgga  1
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 27  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  kankster  9
 suma ciągu arytmetycznego - zadanie 28  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  s0ull  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software