szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Offline
PostNapisane: 22 lis 2004, o 16:33 
Użytkownik

Posty: 45
Rozwiąż równanie:
IIxI-4I=8
IIx-1I+3I=6
Rozwiąż nierówność:
IIXI-1I<3
IIx-2I-3I<3
Interesuje mnie głównie sposób liczenia takich równań i nierówności!!!
Z góry dziękuję :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 lis 2004, o 16:46 
Użytkownik

Posty: 41
Lokalizacja: ze wsi
najpierw rozw.
IIxI-4I=8 <=> IxI-4=8 v IxI-4=-8 <=> IxI=12 v IxI=-4 <=> x=12 v x=-12 v xe0 <=> xe{-12, 12}
Zasada jest prosta korzystamy z tego że: IxI=a <=> x=a v x=-a
Wiadomo że moduł jest dodatni więc równanie IxI=a i a jest ujemne jest sprzeczne. Czasem, kiedy mamy 2 moduły, trzeba skorzystać z: IxI=IyI <=> x=-y v x=y. Rozwiązanie 2 równania - xe{-2, 4}
Nierówności pozostawiam komuś innemu bo nie mam teraz czasu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Offline
PostNapisane: 22 lis 2004, o 17:08 
Użytkownik

Posty: 45
nikt juz nie musi pisać rozwiązania do nierówności, bo sam doszedłem na podstawie równosci poprzedniej:)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 lis 2004, o 17:14 
Użytkownik

Posty: 41
Lokalizacja: ze wsi
nierówności:
IIxI-1I<3 <=> IxI-1<3 i IxI-1>-3 <=> IxI<4 i IxI>-2 <=>
(x<4 i x>-4) i xeR <=> xe(-4,4)
sposób podobny jak przy równaniach, tylko że IxI xi x>-a
a gdy zwrot jest przeciwny: IxI>a <=> x>a lub x
Rozwiązanie 2 nierówności: xe(-4,8)-{2}
Chyba sie nie pomyliłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Równania i nierówności z wartością bezwzględną. - zadanie 2  Wartość bezwzględna  Themin  4
 Równania i nierówności z wartością bezwzględną. - zadanie 3  Wartość bezwzględna  Annie16  5
 Równania i nierówności z wartością bezwzględną. - zadanie 4  Wartość bezwzględna  WazzaP  3
 Wartość bezwzględna  Wartość bezwzględna  Anonymous  6
 Rozwiązywanie układów równań z wartością bezwzględ  Wartość bezwzględna  Anonymous  2
 Wartość bezwzględna - zadanie 2  Wartość bezwzględna  mateo19851  2
 (4 zadania) Równania. Nierówności. Wykresy funkcji  Wartość bezwzględna  comix  1
 Rozwiązanie nierówności z modułami  Wartość bezwzględna  mateo19851  1
 [Wartosc bezwzgledna] Problem z nierownoscia  Wartość bezwzględna  Anonymous  2
 Wykres funkcji z wartością bezwzględną.  Wartość bezwzględna  mateo19851  1
 Określ liczbę rozwiązań równania  Wartość bezwzględna  Tama  1
 wartosc bezwzgledna + parametr  Wartość bezwzględna  Anonymous  1
 wartość bezwzględna - równanie.  Wartość bezwzględna  apacz  2
 rónania i nierówności z wartością bezwzględną - pr  Wartość bezwzględna  Anonymous  2
 rownianie z wartoscia bezwzgledna  Wartość bezwzględna  Anonymous  2
 Wartość bezwzględna - uprość wyrażenia  Wartość bezwzględna  Anonymous  4
 dowód z wartością bezwzględną  Wartość bezwzględna  Anonymous  1
 Nierownosci: wartosc bezwzgledna  Wartość bezwzględna  Anonymous  4
 Równania i nierówności + wartość bezwzględna  Wartość bezwzględna  Tomasz B  14
 uzasadnij - równania sprzeczne,nierówności  Wartość bezwzględna  Tomasz B  4
 wartość bezwzględna-zadania  Wartość bezwzględna  Anonymous  3
 Wykres funkcji z wartością bezwzględna.  Wartość bezwzględna  Mbach  4
 Nierówność z wartością bezwzględną.  Wartość bezwzględna  the moon  1
 Dwa równania z wartościa bezwzględną.  Wartość bezwzględna  jawor  4
 Uklad rownan z wartoscia bezwzgledna.  Wartość bezwzględna  birdy1986  9
 Zbiór rozwiązań nierówności |x| - 2 < 2.  Wartość bezwzględna  Anonymous  1
 Nierówność z wartością bezwględną.  Wartość bezwzględna  Anonymous  4
 proste zadanko z wartością bezwzględną  Wartość bezwzględna  bisz  4
 Wartość bezwzględna - zadanie 3  Wartość bezwzględna  przemo607  4
 Równanie z Wartością Bezwzględną !  Wartość bezwzględna  scn  10

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software