szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: ciagi - zadania
PostNapisane: 12 gru 2006, o 20:49 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: wa-wa
witam mam kłopot z rozwiązaniem zadań z matematyki ;/ prosze o wasze wyrozumienie i względy.

zad1

Suma n początkowych wyrazów nieskonczonego ciągu arytmetycznego (aη) wyraża się wzorem Sn =3n�-7n . Wyznacz wzór ogólny ciągu (aη )

zad2

W nieskończonym rosnącym ciągu arytmetycznym (aη) suma trzech pierwszych wyrazów jest równa 3, a suma kwadratów tych wyrazów jest równa 21.Wyznacz wzór na wyraz ogólny ciągu (aη )

z góry dziekuje i pozdrawaim ( czekam na szybką odpowiedz z waszej strony ) :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
 Tytuł: ciagi - zadania
PostNapisane: 12 gru 2006, o 21:00 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 3807
Lokalizacja: nie wiadomo
Pomogła: 712
W drugim to trzeba chyba ukłąd równań rozwiązać:
\left\{\begin{array}{l}3a_{1}+3r=3\\a_{1}^{2}+(a_{1}+r)^{2}+(a_{1}+2r)^{2}=21\end{array}
wtedy
a_{n}=a_{1}+(n-1)r i na tej podstawie łatwiej ustalić wzór ogólny :wink:

_________________
(Zanim napiszesz)
bye, bye, bye ...


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: ciagi - zadania
PostNapisane: 12 gru 2006, o 21:09 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 5402
Lokalizacja: a z Limanowej
Wiek: 24
Pomógł: 423
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Nie ten dział.

_________________
Jak pisać, by gniewu na siebie nie ściągnąć, czyli Regulamin
Jak pisać, by ktoś mnie zrozumiał, czyli Kurs TeXa
Jak się w tym wszystkim odnaleźć, czyli Poradnik

Ludzie dzielą się na trzy grupy: na tych, co umieją liczyć i na tych, co nie umieją.


Góra
 Zobacz profil   1763221
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: ciagi - zadania
PostNapisane: 12 gru 2006, o 21:12 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: wa-wa
no dobra ale mogłabyś coś wiecej o tym powiedzieć .To jak rozumiem jest do zadania drugiego a pierwsze jak mozna zrobic (jak możesz powiedz co jak trzeba zrobic pokolei )


pozdrawiam (przepraszam ze pomyliłem dzial -prosze modera o zmiane odzialu na c. geo i aryt.)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: ciagi - zadania
PostNapisane: 12 gru 2006, o 21:15 
Użytkownik

Posty: 176
Lokalizacja: z miasta
Pomógł: 12
ad1.
sume wyrazow liczysz wzorem: S_{n}=\frac{1}{2}(a_{1}+a_{n})n
a_{1} to pierwszy wyraz ciagu, obliczasz go kladac 1 zamiast n we wzorze na sume(suma 1 pierwszych wyrazow czyli wartosc pierwszego wyrazu)
po przeksztalceniach wychodzi chyba:
a_{n}=6n-10


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: ciagi - zadania
PostNapisane: 12 gru 2006, o 21:16 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: wa-wa
a ktos wie jak zrobic moze pierwsze ?? l :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Ciągi - zadania  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  ainesk  1
 Ciągi - zadania - zadanie 2  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  franekj  2
 ciągi - zadania - zadanie 3  Ciągi i szeregi funkcyjne  karo358  5
 (2 zadania) Ciąg arytemtyczny i geometryczny  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  3
 (2 zadania) Znajdź wyrazy ciągu arytmetycznego  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  2
 (2 zadania) Znajdź ciąg geometryczny. Planimetria  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  8
 (2 zadania) Znajdź wyrazy ciągów arytmetycznych  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  2
 (2 zadania) Układ równań. Ciągi arytemtyczne i geometry  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  2
 (2 zadania) Rozwiąż równanie. Wykaż, że to ciąg geome  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  2
 (2 zadania) Ciągi geometryczne. Zadania tekstowe  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  1
 (4 zadania) Ciągi arytmetyczne i geometryczne  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  2
 (3 zadania) Ciągi arytmetyczne i geometryczny  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Ł_Y_S_Y  2
 (2 zadania) Ciągi geometryczne. Znajdź iloraz ciągu  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Ł_Y_S_Y  1
 (3 zadania) Wyznacz 5ty wyraz. Oblicz sume. Ciągi  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  dziorki  2
 Ciagi-oszczednosci w bankach i funduszach  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  2
 ciągi liczbowe...oprocentowanie lokat i kredytów  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  4
 Ciągi arytmetyczne-zadania.  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  kba  12
 Ciąg arytmetyczny-zadania  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  basia  5
 ciąg arytmetyczny-zadania - zadanie 2  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  basia  2
 Ciągi geometryczne (3 zadania)  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  basia  1
 Ciągi geometryczne (2 zadania)  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  4
 Ciąg arytmetyczny - 3 zadania.  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  2
 Ciagów geometrycznych - dwa zadania maturalne  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  1
 (4 zadania) Ciągi arytmetyczne i geometryczne - zadanie 2  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  przemo9  2
 zadania z ciągu geometrycznego  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  basia  4
 Ciąg arytmetyczny i geometryczny-zadania.  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  izka1986  1
 dwa zadania ciąg arytmetyczny i geometryczny  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Ralfik_26  1
 (2 zadania) Zadanie z samochodami i ciągami  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  grzegorz475  1
 (2 zadania) Ciąg arytemtyczny i geometryczny. Policz a_1,r,  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  marekkk  10
 [ciągi geometryczne i arytmetyczne] zadanie ...  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Anonymous  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software