szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 gru 2006, o 10:37 
Użytkownik

Posty: 42
Lokalizacja: Polska
Czy wzory na objętość i pole powierzchni kuli da się jakoś wyprowadzić czy one po prostu są (empirycznie sprawdzono i nie podlega to wyprowadzeniu)....?
POzDRO


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 gru 2006, o 17:16 
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 2210
Lokalizacja: Łódź/UW
Wiek: 21
Pomógł: 379
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Na objętość nie jest tak strasznie. Można zrobić z twierdzenia o trzech ciągach. Wypełniasz półkulę walcami, później robisz tak samo drugi raz, ale tym razem robisz je trochę szersze (podstawa n-tego walca jest teraz tam, gdzie była podstawa n+1 walca). Jak wyliczysz granice dla obu tych sytuacji, to wyjdzie Ci właśnie wzór na objętość kuli z twierdzenia o trzech ciągach. Jeśli chodzi o pole powierzchni to nie jest już tak różowo. Niestety nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, więc chciałbym aby wypowiedział się jakiś student matematyki, ale wydaje mi się, że trzeba tu skorzystać z dywergencji. Jeśli chodzi o jakieś dużo prostsze sposoby to przypomina mi się taki jeden mały trik. Wyobraź sobie kulę jako n nibyostrosłupów o wysokości równej promieniowi kuli, gdzie n dązy do nieskończoności. Objętość tej kuli będzie wtedy równa sumie objętości tych ostrosłupów (wszystkie mają być takie same). Wtedy V_{kuli}=\frac{1}{3}*(P_{p}+P_{p}+...+P_{p})*H, gdzie P_{p} to jest pole podstawy jednego ostrosłupa. Z tego wynika, że V_{kuli}=\frac{1}{3}*r*P_{powierzchni kuli}, bo suma pól podstaw sumuje się na pole powierzchni kuli, natomiast H=r. Jak podstawisz sobie do wzoru na objętość kuli, to Ci wyjdzie wzór na pole powierzchni, a wzór na objętość mamy wyprowadzony z twierdzenia o trzech ciągach. Jeśli chodzi o wyprowadzenie wzoru na objętość ostrosłupa, to też się da (chyba) wyprowadzić z twierdzenia o trzech ciągach, z tymże wypełniając go prostopadłościanami zamiast płaskich walców.
Powodzenia

_________________
\mathbb{REGULAMIN}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374

\mathbb{INSTRUKCJA \ LATEX}-\mathbb{A}
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ  Stereometria  Anonymous  5
 Wzory dotyczące graniastosłupów i ostrosłupów  Stereometria  Anonymous  3
 Objetosc kuli - wyznaczanie wzoru  Stereometria  Anonymous  2
 Torus - wzór na objętość  Stereometria  Anonymous  3
 Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka  Stereometria  Anonymous  1
 Podaj wzór na objętość opisanej poniżej figury  Stereometria  Anonymous  0
 Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka opisanego na kul  Stereometria  Anonymous  1
 Wzory na pola i objętości figur geometrycznych  Stereometria  Anonymous  7
 Oblicz objętość prostopadłościanu  Stereometria  Wiktoria  1
 Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa  Stereometria  Wiktoria  6
 Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa czworokąt  Stereometria  hyhy:)  2
 (2 zadania) Oblicz objętość prostopadłościanu  Stereometria  RedFalcon  4
 Oblicz objętość graniastosłupa szesciokątnego foremnego  Stereometria  Lukas  1
 objetosc stozka - zadanie 2  Stereometria  kornelial  3
 Podaj wzór na objętość czworościanu foremnego  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz objętość czworościanu foremnego o krawędzi 8 cm.  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłoweg  Stereometria  Jessica  3
 (3 zadania) Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz ilość małych kulek po przetopieniu dużej kuli  Stereometria  Anonymous  1
 (2 zadania) Oblicz pole kuli. Oblicz długość promienia ku  Stereometria  mariusz18  1
 Wzór na pole powierzchni całkowitej sześcianu  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz jaki procent kuli stanowi sześcian wpisaney w kulę  Stereometria  pitreq  1
 Oblicz pole powierzchni całkowitej i obwód podstawy walca  Stereometria  mike  1
 O jaki procent wzrosła objętość kuli ?  Stereometria  jawor  2
 Oblicz pole powierzchni otrzymanej bryły obrotowej  Stereometria  Maniek  6
 Ostrosłup prawidłowy czworokatny-pole...objętość...kąt  Stereometria  Anonymous  1
 Funkcja opisująca objętość prostopadłościanu.  Stereometria  jawor  2
 Oblicz pole powierzchni i objętość prostopadłościanu  Stereometria  olu$  2
 Oblicz dł. krawędzi i wysokość, objętość ostrosłupa  Stereometria  Romero100  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software