szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 maja 2011, o 15:27 
Użytkownik

Posty: 25
Lokalizacja: ------
Wiek: 22
Nigdy nie pamiętam jak obliczyć takie potęgowanie pierwiastków, proszę o rozwiązanie krok po kroku.

(2\sqrt{3})^{3}-5(2\sqrt{3})^{2}


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 maja 2011, o 15:32 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 2163
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 22
Pomógł: 376
Pomoc poza forum: Nie
(2\sqrt{3})^{3} =2^{3} \cdot (\sqrt{3})^{3}


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 maja 2011, o 15:50 
Użytkownik

Posty: 25
Lokalizacja: ------
Wiek: 22
(2\sqrt{3})^{3}-5(2\sqrt{3})^{2}=2^{3} \cdot (\sqrt{3})^{3}-5(2^{3} \cdot (\sqrt{3})^{3})=8\sqrt{27} -40\sqrt{27}=-32\sqrt{27}=-32\sqrt{9\cdot 3}=-96 \sqrt{3}
:?:


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 3 maja 2011, o 16:28 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 663
Lokalizacja: Pomorskie
Wiek: 18
Pomogła: 92
wynik dobry.

_________________
Regulamin Forum -- Kurs LaTeX-a
Na każdego posta znajdzie się riposta.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 maja 2011, o 20:13 
Moderator

Posty: 11001
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 42
Pomógł: 1540
aniu_ta napisał(a):
wynik dobry.

Wynik zły, bo drugie wyrażenie jest podniesione do sześcianu, a miało być do kwadratu.

JK

_________________
Studiuj matematykę na UWr!

Matematyka dla Myślących

\Delta^{-1}=\nabla


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 maja 2011, o 20:25 
Użytkownik

Posty: 106
Lokalizacja: Gdansk
Wiek: 16
Pomógł: 3
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
(2 \sqrt{3})^{3} = 2^{3} \cdot  (\sqrt{3})^{3}= 8  \cdot 3 \sqrt{3} =24 \sqrt{3}
5(2 \sqrt{3})^{2}=5(2^{2} \cdot  (\sqrt{3})^{2})=5(4 \cdot 3)=5 \cdot 12=60

Odp. 24 \sqrt{3}-60

_________________
a^{2}+b^{2}=c^{2}


Góra
 Zobacz profil   3389164
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 maja 2011, o 20:56 
Moderator

Posty: 11001
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 42
Pomógł: 1540
Teraz dobrze.

JK

_________________
Studiuj matematykę na UWr!

Matematyka dla Myślących

\Delta^{-1}=\nabla


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Podnieś do kwadratu.  Przekształcenia algebraiczne  Zennek007  2
 Dziedzina wyrazenia do kwadratu  Przekształcenia algebraiczne  ja55  8
 Obliczanie pierwiastka 3 stopnia  Przekształcenia algebraiczne  Swistak47  1
 Układy równań - niewiadome do kwadratu.  Przekształcenia algebraiczne  mmmaaamm  2
 Wyłączanie czynnika przed znak pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  wera12  6
 wyciąganie pierwiastka z mianownika  Przekształcenia algebraiczne  procek190  8
 Potęgowanie pierwiastka z liczbą ujemną  Przekształcenia algebraiczne  MatWojak  3
 Wyłącz czynniki przed znak pierwiastka - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  nimfa286  1
 Pisemne obliczanie pierwiastka z liczby 18,0625  Przekształcenia algebraiczne  Luxorus  4
 Przekształcenie pierwiastka - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  marro  4
 wyliczenie pierwiastka sześciennego  Przekształcenia algebraiczne  raphel  1
 wyznaczenie spod pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  lukasz139  2
 Odjęcie pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  Robert D  8
 Wyciąganie z pod pierwiastka.  Przekształcenia algebraiczne  chris91r  2
 Zamiana pierwiastka - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  Lambda92  5
 obliczanie pierwiastka w pierwiastku .  Przekształcenia algebraiczne  TenGumis  6
 Określ krotność pierwiastka wielomianu.  Przekształcenia algebraiczne  makoo  7
 wyłącz czynnik przed znak pierwiastka - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  damian1145  1
 Działanie z wyciąganiem pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  marek252  4
 Pierwiastek do kwadratu - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  Disnejx86  1
 Oszacuj wartość pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  edaro  2
 Podniesienie trzech liczb do kwadratu.  Przekształcenia algebraiczne  jolo90  5
 Wyłączenie czynnika spod pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  pawellogrd  6
 Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  Krzysiek...  5
 Wylaczanie czynnika przed znak pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  sebek1234  2
 mnozenie pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  rudablondyna  2
 Wyłączyć spod pierwiastka  Przekształcenia algebraiczne  szczylu  2
 Suma podwojonego kwadratu (...) jest najmniejsza z możliwych  Przekształcenia algebraiczne  kornelka90  3
 Obliczyć wartość pierwiastka kwadratowego.  Przekształcenia algebraiczne  Spokojny_  1
 Iloczyn liczby naturalnej i pierwiastka z liczby wymiernej - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  LaTuaCantante  12

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software